Οικογένεια αγριόχοιρων οργάνωσε επιχείρηση απόδρασης για δύο γουρουνάκια
Το κοπάδι δεν αφήνει κανέναν πίσω.
- «Εμμονικός και κάθαρμα» - Ο Τραμπ δημοσίευσε βίντεο με ύβρεις και σκληρή κριτική κατά του Νετανιάχου
- Ποινή φυλάκισης 7 μηνών στον αστυνομικό της Βουλής για ενδοοικογενειακή απειλή - Τι είπε στο δικαστήριο
- Εκφοβισμός παιδιού στην Κομοτηνή: Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η Εισαγγελέας του ΑΠ επικαλούμενη δημοσίευμα του in
- Τι αλλάζει στα ταξίδια στη Βρετανία - Υποχρεωτική η ΕΤΑ
Κοπάδι αγριογούρουνων, με επικεφαλής ένα θαρραλέο θηλυκό, κατάφερε να απεγκλωβίσει δύο νεογέννητα μέλη της ομάδας που είχαν πέσει σε παγίδα, ένα πρωτοφανές περιστατικό που δείχνει υψηλά επίπεδα νοημοσύνης και ενσυναίσθησης.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών Ζωής στην Τσεχία κατέγραψαν το περιστατικό τον Ιανουάριο του 2020, όταν έπιασαν σε παγίδα δύο γουρουνάκια στο πλαίσιο μελέτης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Τα δύο νεαρά ζώα δελεάστηκαν από το καλαμπόκι που είχε αφεθεί ως δόλωμα στην παγίδα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή. Έμειναν μόνα για δυόμισι ώρες, μέχρι που κατέφθασε ένα κοπάδι από περίπου οκτώ αγριόχοιρους.
Επικεφαλής ήταν ένα ενήλικο θηλυκό, πιθανώς μητέρα των δύο παγιδευμένων μικρών, το οποίο άρχισε να επιτίθεται στους ξύλινους πασσάλους που κρατούσαν κλειστά τα πορτάκια της παγίδιας. Το τρίχωμα του θηλυκού ήταν ορθωμένο, μια αντίδραση που σύμφωνα με τους ερευνητές υποδηλώνει κατάσταση στρες.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Scientific Reports των εκδόσεων Nature, τα υπόλοιπα ενήλικα αγριογούρουνα έμοιαζαν να προσπαθούν να βοηθήσουν το θηλυκό, το οποίο κατάφερε να απομακρύνει τον πρώτο πάσσαλο μέσα σε έξι λεπτά.
Χρειάστηκε όμως σχεδόν μισή ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση και να απελευθερωθούν τα γουρουνάκια.
Οι συντάκτες της μελέτης κάνουν λόγο για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό «συμπεριφοράς διάσωσης» σε αγριόχοιρους. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί ως σήμερα σε σχετικά λίγα είδη, κυρίως κοινωνικά ζώα όπως οι αρουραίοι και τα μυρμήγκια.
Προκειμένου να θεωρηθεί συμπεριφορά διάσωσης μια συγκεκριμένη πράξη, θα πρέπει να πληρούνται τέσσερα κριτήρια, λένε οι ερευνητές: το θύμα πρέπει να βρίσκεται σε κίνδυνο· ο διασώστης πρέπει να εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο· οι ενέργειες του διασώστη να επαρκούν για τη διάσωση του θύματος· και να μην υπάρχει άμεσο όφελος για τον διασώστη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίθηκε ότι το θηλυκό αγριογούρουνο ικανοποιούσε όλα τα κριτήρια.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η συμπεριφορά διάσωσης διαφέρει από άλλες συμπεριφορές παροχής βοήθειας λόγω της σύνθετης οργάνωσής της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις