Το… θαύμα της Ισπανίας – Ρεκόρ στους εμβολιασμούς χωρίς καμία πίεση και υποχρεωτικότητα
Η Ισπανία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στην ομάδα των σημαντικότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου(G20).
- Έκθεση Κομισιόν: Συγκεντρώστε τρόφιμα και φάρμακα για περίπτωση κρίσης
- Στιγμές έντασης στην παρουσίαση βιβλίου του Τατσόπουλου - Εκσφενδονίστηκε εικόνα της Παναγίας
- Aυξήσεις «φωτιά» στην ηλεκτρική ενέργεια, στις τιμές χονδρικής της Ε.Ε.
- «Μπακαλόγατος»: Το λάθος στο θέατρο που «γέννησε» μια από τις πιο γνωστές φράσεις του Ζήκου στον κινηματογράφο
Στην Ισπανία, το 72,5 % του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, χωρίς πίεση και χωρίς υποχρεωτικά μέτρα εμβολιασμού. Πού οφείλεται η προθυμία των πολιτών;
«Αξιοζήλευτη θέση»
«Βρισκόμαστε σε μια αξιοζήλευτη θέση και μας ζηλεύουν για την ταχύτητα των εμβολιασμών μας», δήλωσε ο Αμος Γκαρσία Ρόχας, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Εμβολιασμών (AEV), σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι RTVE.
Σύμφωνα με το εθνικό υπουργείο Υγείας, η Ισπανία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στην ομάδα των σημαντικότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου(G20): 34 εκατομμύρια άνθρωποι, συνολικά το 72,5 % του πληθυσμού, έχουν ήδη εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις.
Στη Γερμανία αντίστοιχα, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ήταν πριν λίγες ημέρες στο 61,7 %.
Και ενώ ακτιβιστές κατά του εμβολιασμού διαδηλώνουν τακτικά στη Γερμανία, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής είναι αδιανόητο στην Ισπανία.
Σύμφωνα με έρευνα του ισπανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων CIS, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, μόνο το 6 % του πληθυσμού ήταν γενικά κατά του εμβολιασμού.
Η κοινότητα προέχει του ατόμου
Μαζική προσέλευση για εμβολιασμό στη Μαδρίτη
«Στην Ισπανία, οι άνθρωποι αισθάνονται τμήμα μιας κοινότητας και είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουν όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους γύρω τους», δήλωσε στο ισπανικό κανάλι RTVE ο επιδημιολόγος Μανουέλ Φράνκο από το πανεπιστήμιο Αλκαλά στη Μαδρίτη.
Αυτό φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση στις δωρεές οργάνων στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με ιστοσελίδα δωρεάς οργάνων, πέρυσι υπήρχαν 38 δωρητές οργάνων για κάθε εκατομμύριο κατοίκους στην Ισπανία. Αντίστοιχα στη Γερμανία είναι έντεκα.
Μεγάλη εμπιστοσύνη
Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εκστρατείες εμβολιασμού και στο σύστημα δημόσιας υγείας στην Ιβηρική Χερσόνησο. Το 97 % όλων των παιδιών και των εφήβων εμβολιάζονται κατά ασθενειών όπως είναι η πολιομυελίτιδα, η μηνιγγίτιδα ή η ηπατίτιδα.
Το ξεκίνημα της ισπανικής εκστρατείας εμβολιασμού ήταν αρχικά μάλλον αργό. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εμβολιάστηκαν από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς καθώς και ενοίκους και προσωπικό γηροκομείων.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας, μόλις το 7% του πληθυσμού εμβολιάστηκε πλήρως στα μέσα Απριλίου. Στη Μεγάλη Βρετανία το ποσοστό εκείνη την εποχή ήταν στο 13%.
Πένθος για τους θανάτους στην πανδημία
Πακέτα με εμβόλια καταφθάνουν σε νοσοκομείο στη Μαδρίτη
Τον Μάιο η εκστρατεία επιταχύνθηκε και ο πλήρως εμβολιασμένος πληθυσμός αυξήθηκε στο 20 %. Στα μέσα Ιουνίου έφτασε το 27 %, τον Ιούλιο το 44 % και τον Σεπτέμβριο το 70 %.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη Ourworldindata, η Ισπανία κατατάσσεται στην έβδομη θέση παγκοσμίως, πίσω από την Πορτογαλία, τη Μάλτα, την Ισλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σιγκαπούρη.
Ο επιδημιολόγος Ντανιέλ Λόπεζ Ακούνια υποψιάζεται ότι η μεγάλη προθυμία να εμβολιαστεί ο κόσμος οφείλεται και στη στενοχώρια για τους νεκρούς φίλους και τα μέλη της οικογένειας. «Ολοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε στα ισπανικά ΜΜΕ.
Από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων
Η Ισπανία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από COVID-19. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους από τον όμιλο C-Mor στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο, καταγράφηκε αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα το 2020 σε σύγκριση με τα έτη 2015-2019.
Πάντως ακόμα κι αν το ποσοστό θανάτων στην Ισπανία έχει μειωθεί χάρη στους εμβολιασμούς, όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων, οι ειδικοί εξακολουθούν να βλέπουν ως μεγάλη πρόκληση τους ανεμβολίαστους.
Πηγή: Deutche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις