Αφγανιστάν – Κυβέρνηση… Φαρ Ουέστ
Καταζητούμενοι για τρομοκρατία ή φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο μερικοί από τους προσωρινούς υπουργούς των Ταλιμπάν – Ψυχρολουσία στη Δύση
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Ολο μειώνονται οι ελπίδες ότι οι Ταλιμπάν θα δείξουν ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο σε σχέση με πριν από 20 χρόνια, αν μη τι άλλο επειδή έχουν ανάγκη τη διεθνή κοινότητα για να επιβιώσουν οικονομικά και για ανθρωπιστική βοήθεια.
Η σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησης που ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα, αφού κατέλαβαν και το τελευταίο προπύργιο της αντίστασης, την Κοιλάδα του Παντζίρ, δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες: τα μέλη της κυβέρνησης είναι αποκλειστικά άνδρες Παστούν, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν ιδρυτικά στελέχη των Ταλιμπάν ενώ μερικοί καταζητούνται για τρομοκρατία ή ήταν φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο.
«Κρύο ντους»
«Κρύο ντους» αποτέλεσε για τη Δύση, σύμφωνα με έκφραση του «Monde», η προσωρινή κυβέρνηση, όχι μόνο επειδή περιλαμβάνει επικηρυγμένους ισλαμιστές αλλά και επειδή δεν περιλαμβάνει κανέναν μη Ταλιμπάν – αν και συνομίλησαν με άλλες αφγανικές δυνάμεις, όπως με τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τον πρώην υπουργό Αμπντάλα Αμπντάλα, οι συνομιλίες δεν μεταφράστηκαν σε συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.
Οι Ταλιμπάν επίσης κατάργησαν το υπουργείο Γυναικείων Ζητημάτων και επανέφεραν το ισχυρό υπουργείο Ηθών.
Ο επικηρυγμένος
Το πιο αμφιλεγόμενο μέλος της προσωρινής κυβέρνησης – για την οποία δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε και πώς θα τη διαδεχθεί η μόνιμη κυβέρνηση – είναι ο υπουργός Εσωτερικών Σιρατζουντίν Χακάνι, στη λίστα του ΟΗΕ για την τρομοκρατία από το 2007 και επικηρυγμένος από το FBI με 10 εκατ. δολάρια.
Το οικογενειακό Δίκτυο Χακάνι έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και αποτελεί τον σύνδεσμό της με τους Ταλιμπάν. Ο Σιρατζουντίν έγραψε πέρυσι άρθρο γνώμης στους «New York Times», διαβεβαιώνοντας για τις καλές προθέσεις των Ταλιμπάν και πυροδοτώντας διαμάχη στις ΗΠΑ για το αν πρέπει να δίνεται βήμα σε τρομοκράτες.
Το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό υπουργείο όσο το Εσωτερικών δόθηκε σε έναν Χακάνι δείχνει, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ότι οι Ταλιμπάν επιθυμούν να τα έχουν καλά με το Δίκτυο Χακάνι, που ευθύνεται για αιματηρές επιθέσεις όπως το τρομοκρατικό χτύπημα με παγιδευμένο φορτηγό στην Καμπούλ που σκότωσε περισσότερους από 150 ανθρώπους το 2017.
Διαμάχη στους Ταλιμπάν
Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στη σκληροπυρηνική και στη μετριοπαθή πτέρυγα των Ταλιμπάν και ότι η προσωρινή κυβέρνηση εκφράζει τον συμβιβασμό και την ενότητά τους, τουλάχιστον προς το παρόν.
Προσωρινός πρωθυπουργός ορίστηκε ο μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ, ο οποίος επίσης θεωρείται τρομοκράτης από τον ΟΗΕ και ήταν στενός συνεργάτης του πρώην ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Ομάρ.
Αναπληρωτής πρωθυπουργός ορίστηκε ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, επικεφαλής της πολιτικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύθηκε με τους Αμερικανούς στην Ντόχα.
Αντίβαρο
Σύμφωνα με γάλλους αναλυτές, το γεγονός ότι ο Μπαραντάρ που προαλειφόταν για επικεφαλής ορίστηκε υπ’ αριθμόν 2 της προσωρινής κυβέρνησης δείχνει τους συσχετισμούς εντός των Ταλιμπάν.
Λέγεται ότι ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλίλζαντ πίεσε τον Μπαραντάρ, ο οποίος ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα και είναι υπέρ των ανοιγμάτων σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, να επιστρέψει εσπευσμένα από την Ντόχα στην Καμπούλ, μόλις αυτή έπεσε στους Ταλιμπάν, για να αποτελέσει αντίβαρο στους σκληροπυρηνικούς.
Ο μουλάς Γιακούμπ, γιος του μουλά Ομάρ που σκοτώθηκε το 2013, ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας και ο Αμίρ Χαν Μουτάκι το Εξωτερικών – αμφότεροι εκπρόσωποι της σκληροπυρηνικής πτέρυγας των Ταλιμπάν.
Η παρέμβαση του ανώτατου ηγέτη
Τον τελευταίο λόγο για όλα τα πολιτικά, θρησκευτικά και στρατιωτικά ζητήματα συνεχίζει να τον έχει από το 2016 ο ανώτατος ηγέτης Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα.
Ο υπερσυντηρητικός αυτός κληρικός, που υπήρξε από τους κορυφαίους δικαστές επί Ταλιμπάν, είχε χρόνια να εμφανιστεί δημοσίως ως την περασμένη Τρίτη που κάλεσε τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν «να κάνει σεβαστό τον νόμο της σαρία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις