Απλή αναλογική και εξωτερική πολιτική
Η διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής θα αποβεί δύσκολη και πολύπλοκη.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Οι αναλύσεις και προβλέψεις για τις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής, προσπερνούν βιαστικά τη Bουλή που θα προκύψει από αυτήν και θεωρούν δεδομένη τη διάλυσή της και την επανάληψη των εκλογών. Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με ενισχυμένο εκλογικό σύστημα, οπότε θα προκύψει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η οποία θα έχει την αποκλειστική ευθύνη και για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Συνθήκη που δημιουργεί κάποια σταθερότητα. Είναι όμως βέβαιον ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα;
Δεδομένης της φυσιολογικής φθοράς της κυβέρνησης, είναι πιθανόν η ΝΔ να αποσπάσει από 80 έως 120 έδρες, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να ακυρώσει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και να προκαλέσει νέες εκλογές. Απέναντί της θα έχει ένα μέτωπο κομμάτων που θα γνωρίζουν ότι, σε τυχόν δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, θα χάσουν σημαντικό αριθμό εδρών. Κάποια δε μικρά κόμματα, που τυχόν προκύψουν από την απλή αναλογική, δεν θα εισέλθουν καν στην επόμενη Bουλή. Oλα αυτά τα κόμματα θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή νέων εκλογών με ενισχυμένη. Διαθέτοντας συνολικά 180-200 έδρες, θα είναι σε θέση να αναδείξουν μία συμμαχική κυβέρνηση, με κύριο σκοπό την παράταση του βίου της Bουλής της απλής αναλογικής. Ασφαλώς και εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, είναι δυνατόν να σχηματισθεί και οικουμενική ή ακόμα και κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής θα αποβεί δύσκολη και πολύπλοκη. Σε εποχές πρωτοφανούς γεωπολιτικής αστάθειας. Θα έπρεπε λοιπόν να βρεθεί εγκαίρως ένας κοινός τόπος, ένα διακομματικό δόγμα, που θα ισχύει ανεξαρτήτως πολιτικών συσχετισμών. Ακόμα όμως και χωρίς την προοπτική της απλής αναλογικής, η διαμόρφωση διακομματικού δόγματος είναι αναγκαία, διότι διευρύνει την πολιτική στήριξη της εξωτερικής πολιτικής, δημιουργεί κοινή αποδοχή της και ισχυροποιεί την προβολή των ελληνικών θέσεων στο διεθνές σύστημα.
Η θέσπιση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας είναι ένα πρώτο αναγκαίο αλλά όχι ικανό βήμα. Διότι η διακομματική στήριξη προϋποθέτει οργανωτικά τη δημιουργία θεσμικά συγκροτημένου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Πολιτικά δε (που είναι και το κυριότερο) προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός εθνικού δόγματος, που θα εκφράζει όχι τις τεχνικές προτεραιότητες μιας ελίτ διεθνολόγων, αλλά τη γενική βούληση (για να θυμηθούμε τον κορυφαίο διαφωτιστή Ρουσό) της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης. Από τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το βιβλίο του «Παναγιώτης Κανελλόπουλος: ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις