Apple – Ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας παραβιάζει υπολογιστές, κινητά και ρολόγια
Νέες αποκαλύψεις για τη διαβόητη εταιρεία NSO Group
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Η ισραηλινή εταιρεία NSO Group, δημιουργός του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus που χρησιμοποιήθηκε σε βάρος ακτιβιστών και αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο, ανέπτυξε κώδικα που παραβιάζει σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή της Apple, αποκαλύπτουν ερευνητές στον Καναδά.
Η Apple επιβεβαίωσε την ύπαρξη κενού ασφάλειας και έσπευσε να το διορθώσει με ενημέρωση ασφάλειας την Δευτέρα.
Το κενό αφορά την εφαρμογή iMessage και χαρακτηρίστηκε «κρίσιμο», καθώς μπορεί να μολύνει υπολογιστές Mac, κινητά iPhone και ρολόγια Apple Watch χωρίς καμία λανθασμένη κίνηση του χρήστη.
«Αφότου αναγνώρισε το κενό ασφάλειας στο iMessage, η Apple ανέπτυξε και διέθεσε άμεσα μια διόρθωση για το iOS 14.8 προκειμένου να προστατεύσει τους χρήστες της» δήλωσε ο Άιβαν Κρίστιτς, επικεφαλής του τμήματος Μηχανικής Ασφάλειας και Αρχιτεκτονικής στην Apple.
«Οι επιθέσεις αυτού του είδους είναι άκρως σύνθετες, κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια, συχνά έχουν μικρή διάρκεια ζωής και χρησιμοποιούνται για στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων».
«Αν και αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελούν απειλή για τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών μας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να προστατεύσουμε όλους τους πελάτες μας» είπε.
Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει το εάν το εργαλείο χάκινγκ προήλθε όντως από την NSO Group. Η ισραηλινή εταιρεία επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον ρόλο που της αποδίδεται.
Το κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε από το Citizen Lab, εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο που ασχολείται με θέματα ψηφιακών δικαιωμάτων. Ανιχνεύθηκε στο κινητό ενός ακτιβιστή από τη Σαουδική Αραβία που μολύνθηκε τον Φεβρουάριο με το Pegasus της NSO. Παραμένει άγνωστο πόσοι άλλοι χρήστες μπορεί να έχουν στοχοποιηθεί.
Στον απόηχο του σκανδάλου Pegasus, το Ισραήλ σύστησε ομάδα εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τις καταγγελίες ότι το λογισμικό κατασκοπείας της NSO Group χρησιμοποιήθηκε στα κινητά τηλέφωνα ακτιβιστών, δημοσιογράφων και μελών της αντιπολίτευσης σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Έρευνα για το ίδιο θέμα διεξάγεται και από το FBI, ενώ πολιτικοί στις ΗΠΑ ζητούν διεθνείς συμφωνίες για την πάταξη της ηλεκτρονικής κατασκοπείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις