Κοροναϊός – Οι επόμενες τρεις εβδομάδες καθοριστικές για επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και lockdown
Η επιστημονική κοινότητα ζητά διορία τριών εβδομάδων ούτως ώστε να διαπιστωθεί η επίπτωση της κινητικότητας των μαθητών, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων
Αντιμέτωπη με ένα από το πιο κρίσιμα στοιχήματα της «μάχης» της με τον κοροναϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με τους μαθητές να έχουν επιστρέψει από τη Δευτέρα στα σχολεία. Στόχος τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας είναι η διατήρηση της διά ζώσης εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τόσο προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο και της ψυχικής υγείας των παιδιών έπειτα από μήνες τηλεκπαίδευσης.
Η επιστημονική κοινότητα ζητά διορία τριών εβδομάδων ούτως ώστε να διαπιστωθεί η επίπτωση της κινητικότητας των μαθητών, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων.
Φυσικά, η αύξηση των κρουσμάτων θεωρείται βέβαιη, κυρίως λόγω και του εκτεταμένου testing, σε μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, παράγοντας «κλειδί» παραμένει η πίεση που θα καταγραφεί στο σύστημα Υγείας.
Για τον λόγο αυτό, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους νευραλγικούς κλάδους, πέραν των υγειονομικών, δεν έχει φύγει εντελώς από τα τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων. Έχει, όμως, μπει σε δεύτερο πλάνο -προς το παρόν- με αποτέλεσμα να μην αναμένονται άμεσες αποφάσεις, καθώς προηγείται η αξιολόγηση της επιδημικής πορείας της χώρας σε συνδυασμό με τις τάσεις που θα δείξουν τα προγνωστικά μοντέλα.
Την ίδια στιγμή ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων για την τρίτη δόση του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με οδηγό το… Ισραήλ.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται αύξηση κρουσμάτων
Οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα κάθε άλλο παρά εύκολες είναι. Ο λόγος είναι οι παράγοντες που μεταβάλλονται διαρκώς στον χρόνο.
Αφενός, η εφαρμογή και συνεπακόλουθα η αποδοτικότητα του πλέγματος μέτρων για τους ανεμβολίαστους ενήλικες αλλά και τους μαθητές σε συνδυασμό με την πορεία των εμβολιασμών στους εφήβους (και όχι μόνον) και αφετέρου η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται να γίνει έντονα αισθητή κυρίως τον επόμενο μήνα με έμφαση αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα.
«Οι πιθανές συρροές κρουσμάτων στις μαθητικές τάξεις θα καταγραφούν εντός των επόμενων 20 ημερών. Ομως, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες επιπλέον ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία πρώτη εκτίμηση για το εάν τα κρούσματα στον παιδικό πληθυσμό ευθύνονται για μεταδόσεις στην κοινότητα, ιδίως σε μη εμβολιασμένους συγγενείς» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.
Ο ίδιος, πάντως, διευκρινίζει πως «στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, εφόσον δεν τηρηθούν τα μέτρα στα σχολεία» και προσθέτει πως «όταν αλλάξουν οι κλιματολογικές συνθήκες με πτώση της εξωτερικής θερμοκρασίας, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι σαφώς μεγαλύτερος λόγω του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους».
Το απαισιόδοξα σενάρια
Την ίδια στιγμή, καθώς το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις αντοχές των παιδιών έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αυξάνεται η αγωνία για αύξηση των νοσηλειών σε παιδιατρικά τμήματα.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τους πιο απαισιόδοξους υπολογισμούς το 30% των μαθητών θα «διασταυρωθεί» τους επόμενους μήνες με τον φονικό ιό, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 2% θα χρειαστεί νοσηλεία.
Σύμφωνα πάντα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η αυστηρή χρήση της μάσκας και το διευρυμένο testing στα σχολεία θα μπορούσε να μειώσει τις μεταδόσεις σε παιδιά και εφήβους στο 10%.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ, όπου το σχολικό κουδούνι χτυπάει κάθε Αύγουστο, από τα δεδομένα του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προκύπτει πως ένα στα τέσσερα κρούσματα εντοπίζεται σε παιδιά. Σε ό,τι δε αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, προκύπτει ότι σήμερα νοσηλεύεται τετραπλάσιος αριθμός παιδιών σε σχέση με την αρχή της επιδημίας.
Η σημασία της τρίτης δόσης
Υπό τα δεδομένα αυτά κυβέρνηση και ειδικοί εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στα οφέλη της τρίτης δόσης, σε μία προσπάθεια να θωρακίσουν άμεσα ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι 285.000 ανοσοκατασταλμένοι, για τους οποίους τίθεται από σήμερα σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης.
Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είπε πως, σχετικά με την επέκταση της τρίτης δόσης και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, οδηγός είναι το Ισραήλ.
Το θέμα, όπως τόνισε, είναι αν θα πάμε σε ηλικιακό όριο ή χρονικό ποιος έχει κάνει δόση και πότε, αλλά όλα αυτά είναι θέμα εθνικής επιτροπής εμβολιασμών.
Όπως εξήγησε, το πρόβλημα που υπάρχει είναι οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 χρόνων γιατί πρόκειται για άτομα που εφόσον νοσήσουν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως το ποσοστό των εμβολιασμένων από 50 ετών και άνω κινείται στο 65% και αγγίζει το 75% αν προστεθούν και αυτοί που έχουν νοσήσει. «Τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα και να νοσήσουν θα το περάσουν! Αν είχαν όμως εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 50 δεν θα χρειάζονταν ο εμβολιασμός των παιδιών» είπε.
Επίσης, τόνισε πως η προσοχή όλων πλέον κινείται προς την τρίτη δόση του εμβολίου, και πως η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ισραήλ.
«Το κοιτάμε για την τρίτη δόση. Είναι θέμα της εθνικής επιτροπής των εμβολιασμών. Δημιουργεί όμως μια πρόσθετη ένταση στην κοινωνία», είπε και πρόσθεσε για υποχρεωτικότητα:
«Η υποχρεωτικότητα είναι πάντα μέσα στο μενού αλλά δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Κάθε κατηγορία πρέπει να τη κοιτάς εξατομικευμένα! Είναι δύσκολη άσκηση υποχρεωτικότητας».
«Πάντα στο μενού η υποχρεωτικότητα»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι διαφορετικής τάξεως ζήτημα η υποχρεωτικότητα στους γιατρούς και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως το στράτευμα ή το λιμενικό, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν το 1/3 για παράδειγμα του προσωπικού τους τεθούν σε αναστολή λόγω της αδυναμίας αναπλήρωσής τους.
Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματόυχος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του και τις εξελίξεις στο μέτωπο της διασποράς του ιού τον προσεχή Οκτώβριο, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα για την οποία όπως είπε έχει εικόνα και εκτιμά πως υπάρχει χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων. Σημείωσε πάντως πως αυτό που τονίζει ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή η χώρα δεν θα προχωρήσει σε νέο lock down, το εννοεί.
Σχετικά με την εστίαση, ανέφερε πως ακούμε ότι όλοι λένε πως ο πελάτης θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος και ο εργαζόμενος όχι.
Πάνω σε αυτό απάντησε πως τα 2 βασικά κριτήρια είναι ότι όπου μπορείς να έχεις διαρκώς μέτρο προφύλαξης το διαφοροποιεί, ποια είναι η ουσιώδης δραστηριότητα και ποια όχι. Σχετικά με τα μέτρα στο θέατρο και όχι στο εστιατόριο, ανέφερε πως στο θέατρο είσαι όλη την ώρα με μάσκα και το θέατρο είναι ποιοτικά διαφορετικό είναι πολιτισμός και στοιχείο προσωπικότητας του καθενός.
Τέλος σε ερώτηση για το τρέχον κυβερνητικό σχήμα θα είναι και το τελικό στο δρόμο προς τις εκλογές, εκτίμησε: «Θα πάμε σε Eκλογές με αυτό το σχήμα, εκτός αν υπάρξει κάτι σημειακό».
- «Ταμπού»: Ψέματα, έρωτες και ψυχολογικά παιχνίδια
- Νίκος Ρωμανός: Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με το διαμέρισμα των Αμπελοκήπων
- Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ
- Συγκρότηση επιτροπών για τον νέο κώδικα της Αυτοδιοίκησης: Η συμμετοχή του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού
- Gladiator 2 – «Δεν υπήρξε gay φιλί για τον Ντένζελ Ουάσινγκτον» λέει ο σκηνοθέτης
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Έφτασε η στιγμή της μεγάλης επιστροφής