Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στέφανος Στεφάνου (ΑΚΕΛ) – «Πάμε ολοταχώς στην οριστική διχοτόμηση»

Στέφανος Στεφάνου (ΑΚΕΛ) – «Πάμε ολοταχώς στην οριστική διχοτόμηση»

Ο νέος ηγέτης του ΑΚΕΛ μιλά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας

συνέντευξη στον Κώστα Κωνσταντίνου

Ο Στέφανος Στεφάνου πραγματοποιεί αυτή τη βδομάδα την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα από τότε που ανέλαβε ως ηγέτης της κυπριακής αντιπολίτευσης σε μια περίοδο κρίσιμη στο Κυπριακό.

Μίλησε στα «ΝΕΑ» για το πώς αντιλαμβάνεται τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, αλλά και για την έντονη σύγκρουση ανάμεσα στον ίδιο και τον πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συζητήσατε έντονα με τον πρόεδρο για τα περί επιστροφής στο Σύνταγμα του ’60. Ο ίδιος δηλώνει ότι ενέχει ουσία η πρότασή του. Εσείς τι πιστεύτε;

Με το σημερινό αδιέξοδο, τις πολιτικές της Τουρκίας, αλλά και το με πόση αξιοπιστία μάς πιστώνει ο διεθνής παράγοντας – που δεν μας πιστώνει – αυτή η νεοφανής τοποθέτηση του προέδρου μάς σπρώχνει πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση.

Δίνει τεράστιο χώρο στην Τουρκία να συνεχίσει να διαλύει τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας μας. Είναι εντελώς λανθασμένο και έξω από κάθε λογική. Ως πρόταση δεν έχει καν περιεχόμενο. Αυτό είναι και το συμπέρασμά μου από τη συζήτηση στο Εθνικό.

Ηρθε ο πρόεδρος με κάτι συγκεκριμένο; Κάποιοι είπαν ότι δεν κατάλαβαν καν τι είπε.

Ε, δεν είναι τυχαίο που το είπαν (γελάει). Επειδή ακριβώς είναι στο πεδίο της σύγχυσης αυτό το πράγμα. Τουλάχιστον. Εγώ θα έλεγα και στο πεδίο του μη σοβαρού.

Στην πιο κρίσιμη περίοδο του Κυπριακού, διότι πάμε ολοταχώς στην οριστική διχοτόμηση, ενώ θα έπρεπε να ακούμε τι λέει ο διεθνής παράγοντας και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για να εναρμονίσουμε την πολιτική μας, πάμε από το ένα στο άλλο.

Πάντοτε έξω από αυτό που λέει ο ΟΗΕ. Ο πρόεδρος κάθε φορά ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν έχουμε γραμμή, συνοχή ή στόχο.

Αυτό πώς τεκμαίρεται;

Οταν λες ότι πάμε σε διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τότε το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι, ωραία, αυτή η γραμμή πώς εξυπηρετείται από τη θέση σας, κύριε πρόεδρε, να πάμε πίσω στο 1960 που προνοεί ενιαίο κράτος; Ή ομοσπονδία ή ενιαίο κράτος. Και όταν η τουρκική πλευρά προσπαθεί να ανατρέψει συμφωνίες και ψηφίσματα και εσύ την καταγγέλλεις, πώς κάνεις το ίδιο από την άλλη πλευρά; Υποβάλαμε πολλές ερωτήσεις στο Εθνικό. Απαντήσεις δεν πήραμε ποτέ.

Δώστε μου ένα παράδειγμα αυτής της ανταλλαγής.

Είπε λ.χ. ότι η πρόταση ήταν να επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι με βάση το Σύνταγμα του 1960 και να συζητήσουμε πόσο έδαφος θα είναι υπό τη διοίκηση κάθε κοινότητας. Είπαμε ωραία.

Πώς εφαρμόζεται; Τι γίνεται με τις εγγυήσεις, με τα σκληρά βέτο του ’60, τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας; Απαντήσεις δεν πήραμε.

Επισκέπτεστε για πρώτη φορά ως γ.γ. του ΑΚΕΛ την Αθήνα. Πώς αποτιμάτε το όλο πλέγμα σχέσεων Λευκωσίας και Αθήνας αυτή την περίοδο;

Είμαστε δύο ανεξάρτητα κράτη και οι σχέσεις πρέπει να είναι ανάλογες λαμβανομένης υπόψη βεβαίως και της στενής ιστορικής, πολιτισμικής, παραδοσιακής σχέσης που έχει η Κύπρος με την Ελλάδα.

Στο παρελθόν είχαμε διάφορες διακυμάνσεις, μιλώ για μετά το 1974, διότι πριν η σχέση ήταν άλλη, καθόλου υγιής. Οι σχέσεις μας λοιπόν πρέπει να είναι αδελφικές, να καλλιεργούνται και να αναπτύσσονται.

Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε ανεξάρτητα κράτη και αυτό να προβάλλεται συνεχώς. Οχι μόνο όταν η Τουρκία έρχεται να αμφισβητήσει ότι υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία. Με την Ελλάδα πρέπει να έχουμε σχέσεις πλήρους συνεργασίας και συντονισμού.

Την υπουργοποίηση Στυλιανίδη υπό τον θόρυβο που προκλήθηκε ειδικά και στην Αριστερά στην Ελλάδα, πώς την αποτιμά το ΑΚΕΛ;

Δεν θα μπω στη συζήτηση που γίνεται και στην Ελλάδα, γίνεται υπό διαφορετικούς όρους. Οπως έχω πει, είμαστε μια άλλη χώρα. Θα μου πείτε, έχει να κάνει με κύπριο υπήκοο, ο οποίος θα υπουργοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά η απάντηση είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά.

Εγώ θα έλεγα ότι η υπουργοποίηση είναι προφανής ως προέκταση και ενός έργου που έκανε ο Χρήστος Στυλιανίδης στην Ευρώπη. Το μόνο που θα έλεγα, και αυτό το λέω και για τον εαυτό μου επίσης, είναι πως ο καθένας θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και στη συνέχεια θα δούμε.

Πολύς κόσμος στην Ελλάδα δυσκολεύεται να καταλάβει τι είναι το ΑΚΕΛ. Πού κινείται ιδεολογικά: πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ;

Το ΑΚΕΛ είναι πιο κοντά στο εαυτό του (γελάει). Ο καθένας έχει την ιστορία, τη φυσιογνωμία, την ταυτότητα που έχει οικοδομήσει.

Αναπτύσσουμε σχέσεις και με τα δύο κόμματα και πιστεύουμε πάρα πολύ στην ενότητα της Αριστεράς, έστω και μέσα από τη διαφορετικότητα.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως Αριστερά να αναζητούμε τις διαφορές μας αντί για εκείνα που μας ενώνουν και ενδυναμώνουν την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας και την Ευρώπη.

Must in

Ο Ματίας Πογκμπά καταδικάστηκε για σχέδιο απαγωγής του αστέρα του ποδοσφαίρου αδερφού του Πολ

Ο Ματίας Πογκμπά καταδικάστηκε την Πέμπτη σε τρία χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του σε σχέδιο απαγωγής και εκβιασμού του σταρ αδελφού του Πολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο