Μπορείτε να φανταστείτε το κέντρο της Αθήνας χωρίς καυσαέριο και μουγκρίσματα κινητήρων; Η εικόνα μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας – και η επιτακτικότητα της κλιματικής κρίσης – ενδέχεται να την μετατρέψουν σε πραγματικότητα πιο γρήγορα από ό,τι θα περιμέναμε. Εξάλλου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού και του Green Deal η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και του ενεργειακού της αποτυπώματος.

Ένας από τους τομείς που θα κρίνει την επιτυχία αυτών των στόχων, θα είναι αναμφίβολα και οι μετακινήσεις των πολιτών. Ήδη παρέχονται κίνητρα για την αντικατάσταση των παλιών ιδιωτικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο σπίτι, προτιμώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μειώνοντας το ατομικό τους αποτύπωμα άνθρακα.

Και είναι ακριβώς η αμοιβαία ευαισθητοποίηση κράτους, πολιτών και εταιρειών για το περιβάλλον που μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον, ενώ παράλληλα μας εξασφαλίζει τα εργαλεία για να το επιτύχουμε. Στα πιο ενδιαφέροντα εξ αυτών, συγκαταλέγονται και τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που εξαπλώνονται ταχύτατα σε όλο τον πλανήτη και πλέον φτάνουν και στη χώρα μας.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία κατακτούν τον πλανήτη

Η λέξη «ταχύτατα» δεν είναι υπερβολή. Για να αντιληφθούμε τη διείσδυση των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην παγκόσμια αγορά, αρκεί να παρακολουθήσουμε την πορεία μιας από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, της BYD (Build Your Dreams) στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Έχοντας πολυετή παρουσία στην Ασία και την Αμερική, η BYD επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να ιδρύσει εργοστάσια και στην Ευρώπη, φτάνοντας συνολικά τα 37 σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχει συμπληρώσει 1.000.000 παραδόσεις οχημάτων και 50.000 παραδόσεις BYD ηλεκτρικών λεωφορείων σε 200 πόλεις, ενώ μέσα σε 20 χρόνια κατόρθωσε να πουλήσει χιλιάδες λεωφορεία στις περισσότερες Ευρωπαϊκές  χώρες κατακτώντας τη θέση του market leader στη γηραιά ήπειρο.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD παράγονται εντός Ευρώπης, στα δύο εργοστάσιά της στην Ουγγαρία και τη Γαλλία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία συνεργάζεται και με το εργοστάσιο της ADL στην Αγγλία, παρέχοντας τις μπαταρίες, τα μοτέρ και όλη την τεχνογνωσία της γύρω από την ηλεκτροκίνηση.

Καινοτομία που ξεχωρίζει

Η κυριαρχία της BYD στην παγκόσμια αγορά δεν είναι τυχαία: Η εταιρεία κατασκευάζει μπαταρίες σιδήρου-φωσφορικού ικανές να αντεπεξέρθουν σε ακραίες δοκιμές ανθεκτικότητας – και επομένως να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβατών, επιβιώνοντας από σύνθλιψη, κάμψη, διάτρηση και θέρμανση. Ταυτόχρονα, οι επιδόσεις των λεωφορείων μηδενικών ρύπων και θορύβου της BYD επιτρέπουν στους πολίτες να πραγματοποιούν απρόσκοπτα τις καθημερινές τους μετακινήσεις στην πόλη.

Ο γύρος του θριάμβου στην Ευρώπη και τον κόσμο

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η BYD έχει καταφέρει να βρίσκεται σταθερά πρώτη στις προτιμήσεις των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο κρατών) που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν την ενεργειακή μείξη του στόλου των αστικών συγκοινωνιών τους. Στις χώρες που έχουν ήδη προμηθευτεί ηλεκτρικά λεωφορεία BYD ανήκουν μεταξύ άλλων η Ισπανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία – που υλοποίησε μέσω της εταιρείας τη μεγαλύτερη παραγγελία ηλεκτρικών λεωφορείων στην ιστορία της –, η Βρετανία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία, ενώ εκτός Ευρώπης εντυπωσιάζει ιδιαιτέρως η περίπτωση της Κολομβίας που παρήγγειλε μέσω της BYD 1.000 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία για την Μπογκοτά και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα παραγγελία για τις αστικές συγκοινωνίες της Μεντεγίν.

Η Μεγαλύτερη Πώληση στην Ευρώπη

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση της Ολλανδίας, που προχώρησε σε αγορά 259 διώροφων λεωφορείων, η BYD και η Stagecoach ανακοίνωσαν ότι η χρήση τους συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στη διάρκεια της πανδημίας.

Κατακτώντας διεθνή βραβεία

Η υπεροχή των οχημάτων της BYD αποτυπώνεται τόσο στην κυριαρχία της εταιρείας στη διεθνή αγορά, όσο και στις διακρίσεις που έχει κατακτήσει. Μια από τις πλέον σημαντικές αφορά το 12μετρο λεωφορείο της BYD που κυκλοφορεί στην Ευρώπη και το οποίο απέσπασε το Α’ βραβείο στην τελευταία διεθνή BUSWORLD του Βελγίου (2019) από την iF Design Awards χάρη στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, αλλά και στον ιδιαιτέρως φιλικό προς τον επιβάτη σχεδιασμό του. Το λεωφορείο, που παρουσιάζεται πλέον και στην Αθήνα, διακρίθηκε ανάμεσα σε 7.300 υποψηφιότητες από 56 χώρες, ενώ αξιολογήθηκε ενδελεχώς από 70 διαφορετικούς ειδικούς.

Οι ελληνικοί δρόμοι εξηλεκτρίζονται

Στη χώρα μας, η BYD έχει ήδη παρουσιάσει το εντυπωσιακό Midi Bus 8,7 μέτρων, που κινήθηκε το 2019 στους δρόμους της Αθήνας, κλέβοντας τις εντυπώσεις τόσο με τα εντυπωσιακά του χρώματα, όσο και με την πλήρη απουσία θορύβου στην κίνησή του. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του λεωφορείου είναι αδιαμφισβήτητα οι δύο ηλεκτροκινητήρες στις πλήμνες των τροχών με ισχύ 180 (2Χ90) kW (250 ίπποι), ροπή 350 Nm άμεσα διαθέσιμη από το ξεκίνημα του λεωφορείου και με δύο μόνο ώρες χρόνο φόρτισης μπαταριών, που του δίνουν τη δυνατότητα να καλύψει μέχρι και 200 χιλιόμετρα περίπου χωρίς επαναφόρτιση.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως το ηλεκτρικό BYD είναι σε θέση να ολοκληρώνει μια ολόκληρη βάρδια χωρίς να χρειαστεί επαναφόρτιση, με τον όρο της πλήρους φόρτισής του τη νύχτα στο αμαξοστάσιο. Έτσι, ο συγκοινωνιακός φορέας απαλλάσσεται από την υποχρέωση εγκατάστασης επιπλέον φορτιστών στις αφετηρίες ή σε άλλα σημεία των δρομολογίων, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κόστους των υποδομών που απαιτούνται για την κυκλοφορία του.

Στα μεγάλα «συν» και το «αναγεννητικό» σύστημα των φρένων που μετατρέπει μέρος της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική και στη συνέχεια την αποθηκεύει στις μπαταρίες του οχήματος, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ακτίνα λειτουργίας του λεωφορείου.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στους αθηναϊκούς δρόμους και το Κ9 12μετρο ηλεκτρικό λεωφορείο του BYD, με τους επιβάτες να έχουν την ευκαιρία να βιώσουν πλήρως αθόρυβες διαδρομές στο πλαίσιο των δοκιμαστικών διαδρομών του Υπουργείου Μεταφορών ενόψει του διαγωνισμού για προμήθεια 1.300 λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι επιδόσεις του Κ9 υπήρξαν εντυπωσιακές, καθώς το ηλεκτρικό λεωφορείο της BYD κατάφερε να φτάσει κατά μέσο όρο τα 320 χιλιόμετρα αυτονομίας την ημέρα.

Η BYD συναντά την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ και κλείνει 100 χρόνια

Αποκλειστικός εισαγωγέας της BYD στην Ελλάδα είναι η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, μια εταιρεία που τον ερχόμενο χρόνο θα κλείσει 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία. Η συνεργασία αυτή δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, αν λάβουμε υπόψη μας τον πυρήνα της φιλοσοφίας της Πετρόπουλος. Με πυξίδα τον σεβασμό για τον άνθρωπο και επιμονή στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεών της προς τους πελάτες της, η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ διατηρεί την ηγετική της θέση στους τομείς που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά και συνεχίζει να επιζητά την πρόοδο και την καινοτομία χωρίς να χάνει τον βηματισμό της.