Μηταράκης στη Χίο – Κανείς μετανάστης δεν θα μείνει στην ακριτική Ελλάδα
«Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του 2015», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι οι ροές στη χώρα μας είναι «σχεδόν μηδενικές», την ίδια στιγμή που η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία βιώνουν πολλαπλασιασμό ροών
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
- Έλα Έμχοφ και Ιβάνκα Τραμπ: Οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου προεκλογικού νομίσματος
Ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα έκανε την Τρίτη το απόγευμα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Χίο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα δύο χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ.
«Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του 2015», τόνισε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε: «Οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές, όπως είπε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία βιώνουν πολλαπλασιασμό ροών. Άρα, δεν είναι η πανδημία, οι ροές στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι σημαντικά αυξημένες».
Προσέθεσε ότι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής στο μεταναστευτικό είναι η μείωση του αριθμού των διαμενόντων. «Δεν έχουμε καμία μόνιμη παρουσία προσφύγων», είπε και αναφέρθηκε στα στοιχεία που αφορούν στη Χίο, ως δείγμα του τι συμβαίνει σε όλη την ακριτική Ελλάδα.
«Την ημέρα των εκλογών ήταν 2.198. Σήμερα είναι 390 – στη ΒΙΑΛ 252, με χωρητικότητα 1014, και λίγοι σε διαμερίσματα, που και αυτά καταργούνται μέχρι το Νοέμβριο», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, τονίζοντας: «Όχι μόνο στη Χίο, κανείς μετανάστης δεν θα μείνει στην ακριτική Ελλάδα».
Αναφερόμενος στην «πετυχημένη πολιτική» που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «οι ροές μειώθηκαν κατά 90% σε σχέση με το 2019, με την στρατηγική έξι σημείων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός».
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι «στις 18 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζεται η νέα κλειστή/ελεγχόμενη δομή στη Σάμο και, αμέσως μετά, στις 30 Σεπτεμβρίου, παραδίδεται στον Δήμο η υφιστάμενη δομή, η οποία ως γνωστόν λειτουργεί μέσα στο Βαθύ. «Είναι η απάντηση σε όσους λέγανε ότι θα μείνει και η παλιά και η νέα δομή», τόνισε σημειώνοντας ότι «τα ίδια λένε τώρα κάποιοι σε Λέσβο και Χίο, πάλι θα διαψευσθούν».
«Ακούμε διάφορες θεωρίες. Άλλοι λένε άσυλο στην Τουρκία – οι ίδιοι που λένε η Τουρκία έχει το ‘κλειδί’. Άλλοι λένε για καταγραφή μόνο στα νησιά. Άλλοι λένε να έρχονται και να πάνε – δήθεν ότι γίνεται – σε άλλες χώρες», προσέθεσε και τόνισε:
«Οι κάτοικοι ζητάνε – και έχουν δίκιο – να σταματήσουν τα νησιά να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Το αίτημα αυτό έγινε εντολή για εμάς και πυλώνας της πολιτικής μας. Φέραμε ορατά αποτελέσματα στην απεμπλοκή των νησιών από το μεταναστευτικό και συνεχίζουμε».
«Όσοι λένε ‘όχι’ στις δομές, λένε ‘ναι’ στις ροές»
«Να δούμε το μέλλον, να δούμε την ανάπτυξη των νησιών- συμβάλλει η διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ, όπως είχαμε δεσμευθεί. Να μην νιώθουν τα νέα παιδιά το μεταναστευτικό ως τροχοπέδη», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.
Προσέθεσε πως η στρατηγική της κυβέρνησης «έχει απεμπλέξει τα νησιά, αφήνοντας χωρίς αφήγημα, όσους επενδύουν στον διχασμό και στην κρίση, όους θέλουν την εσωτερική σύγκρουση, ενώ ξέρουν ότι αυτά που προτείνουν σήμερα, οδήγησαν στην κρίση του 2015».
«Τελικά, όσοι λένε ‘όχι’ στις δομές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «λένε ‘ναι’ στις ροές, απλώς ελπίζοντας να πάνε αλλού, να μην μείνουν στα νησιά, ξεχνάνε την εφαρμογή αυτής της πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο υπουργός Μετανάστευσης μίλησε επίσης για το «θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων-αφίξεων», σημειώνοντας ότι, «τη διετία, έφυγαν από τη χώρα πολλοί περισσότεροι από όσους ήρθαν παράτυπα. Στο επτάμηνο του 2021, 7.114 άτομα αναχώρησαν, με προορισμό είτε την Ευρώπη, είτε τρίτα κράτη, μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Χωρίς να υπολογίζουμε τις μετακινήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων – μόνο φέτος και μόνο η Γερμανία, μας έχει αναφέρει 25 χιλιάδες αφίξεις στη χώρα τους. Την ίδια περίοδο, αφίχθηκαν 4.176».
Τέλος, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε αναλυτικά «στο μέλλον της Χίου, που ξεκινά με την επίλυση του μεταναστευτικού», λέγοντας πως αυτό είναι και το πρώτο του «προσωπικό στοίχημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις