Ερντογάν – Απειλεί την Ευρώπη με νέο 2015 στο προσφυγικό
Ο Ερντογάν συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει... καλύτερα: από τη μια πλευρά, κάνει ανοίγματα στους Ταλιμπάν και, από την άλλη, «παζάρια» με την Ευρώπη για ένα ενδεχόμενο νέο προσφυγικό κύμα
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στο Αφγανιστάν, η Τουρκία παίζει περίεργα παιχνίδια και, μάλιστα, σε διπλό «ταμπλό».
Από τη μια πλευρά, κάνει ανοίγματα στους Ταλιμπάν και, από την άλλη, «παζάρια» με την Ευρώπη για ένα ενδεχόμενο νέο προσφυγικό κύμα.
Παράλληλα, σε ένα κλίμα – σπάνιας – συναίνεσης με την Ελλάδα, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε στις 21 Αυγούστου με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συμφώνησε στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας με το Αφγανιστάν, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.
Οι δύο ηγέτες, μάλιστα, διεμήνυσαν από κοινού τότε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως, Ελλάδα και Τουρκία, δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών.
Και πριν στεγνώσει το… «μελάνι», λίγες ημέρες αργότερα και, συγκεκριμένα, από το βράδυ της Παρασκευής 27 Αυγούστου, άρχισαν να διακινούνται φήμες περί αύξησης των προσφυγικών ροών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Yunanistan’ın sınır kapısını açtığı söylentisini duyan Afgan göçmenler Edirne’ye akın etti https://t.co/QSaHH3n5e8 pic.twitter.com/CAO3MYfKbX
— Haberler.com (@Haberler) August 28, 2021
Εκατοντάδες Αφγανοί μετακινήθηκαν προς τα σύνορα
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες Αφγανοί να μετακινηθούν, στις 27 και 28 Αυγούστου, από την Κωνσταντινούπολη προς την Αδριανούπολη, στα σύνορα με την Ελλάδα, κοντά στις Καστανιές.
Συγκεκριμένα, από το βράδυ της 27ης του περασμένου μήνα, κυκλοφορούσαν στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα που ανέφεραν ότι η Ελλάδα, από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου, θα ανοίξει εκτάκτως τα σύνορα για τους Αφγανούς. Έτσι, κάποιοι πίστεψαν αυτές τις φήμες και πήραν λεωφορεία ή αυτοκίνητα και μετέβησαν στην περιοχή αυτή.
Ωστόσο, η τουρκική στρατοχωροφυλακή τους σταμάτησε κοντά στα σύνορα. Δεν τους επέτρεψαν να πάνε στο σημείο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και από την ελληνική πλευρά είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
«Ήρθα εδώ, καθώς κάποιοι μας είπαν πως η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της. Από εκεί θέλω να πάω στην Ευρώπη», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που πήγαν στο σημείο.
Στο ερώτημα, ποιος λέει πως άνοιξαν τα σύνορα απαντούσαν: «Πολλοί άνθρωποι. Tα κοινωνικά δίκτια και το ίντερνετ τα λένε. Λένε πως θα είναι ανοιχτά τα σύνορα από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 31. Θα περιμένουμε εδώ μέχρι και τις 31».
«Στο διαδίκτυο διαβάσαμε πως από τις 28 μέχρι και τις 31, η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορα για τους Αφγανούς. Όμως, εδώ που ήρθαμε δεν τα έχουν ανοίξει τα σύνορα. Ήρθαμε τόσοι Αφγανοί εδώ και περιμένουμε», ανέφερε ένας ακόμη μετανάστης.
Απειλεί την Ευρώπη με νέο 2015 στο προσφυγικό
Η Τουρκία ασκεί πιέσεις στη Γερμανία αναφορικά με το προσφυγικό, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει στις γερμανικές εκλογές και στα εκατομμύρια των Τούρκων ψηφοφόρων που ζουν και ψηφίζουν στη χώρα.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Ερντογάν έστειλε σαφές μήνυμα πως η Τουρκία δεν σκοπεύει να κρατήσει πρόσφυγες στα εδάφη της.
Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματα που διατύπωσε ο τούρκος πρόεδρος ήταν η πλήρης εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας, η επικαιροποίηση της τελωνιακής ένωσης με την ΕΕ, η απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζήτησε άρση του εμπάργκο στα οπλικά συστήματα που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Τουρκία.
Τσαβούσογλου σε Μάας: Η Τουρκία δεν αναλαμβάνει πρόσθετο προσφυγικό βάρος από το Αφγανιστάν
Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος ενός νέου προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν, είχε δηλώσει στις 29 Αυγούστου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετά τις επαφές που είχε με τον γερμανό ομόλογό του.
«Αποκλείεται να αναλάβουμε ένα επιπρόσθετο προσφυγικό βάρος», πρόσθεσε.
Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Ευρώπη, αλλά και οι όμορες χώρες του Αφγανιστάν, θα επηρεαστούν αν οι προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν μετατραπούν σε κρίση και ότι όλοι θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από τη συριακή προσφυγική κρίση.
Ο Μάας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Γερμανία είναι ευγνωμονούσα προς την Τουρκία, επειδή προσφέρθηκε να συνεχίσει να βοηθά στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να την στηρίξει οικονομικά και σε τεχνικό επίπεδο.
«Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε ότι η κατάρρευση του Αφγανιστάν δεν θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις