Κοροναϊός – Ο φόβος για τη σχολική έκρηξη και η αβεβαιότητα της τρίτης δόσης
Εφόσον αποδείχτηκε ότι η ανάπτυξη καθ' ύψος του τείχους ανοσίας είναι πεπερασμένη, κυβέρνηση και επιστήμονες προωθούν το μοντέλο της αντεστραμμένης πυραμίδας
Η τράπουλα αντιμετώπισης της πανδημίας ξαναμοιράζεται με τα βλέμματα όλων στραμμένα στις σχολικές αίθουσες και τα προαύλια που από την περασμένη Δευτέρα, γέμισαν ξανά από παιδικές φωνές και παιχνίδια.
Σε δύο εβδομάδες από σήμερα η τάση για το τι σκοπεύει να κάνει η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι περισσότερο χειροπιαστή και σίγουρα πιο επαρκώς αξιοποιήσιμη από τα προγνωστικά μοντέλα που μέχρι τώρα αποδείχτηκαν αρκετά επισφαλή στη συμπεριφορική ανάλυση της πανδημίας, καθώς δεν φτάσαμε τις 6.000 και 10.000 κρούσματα μετά τον πολυθρύλητο Δεκαπενταύγουστο.
Σταθερά κρίσιμη
Ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σταθερά κρίσιμη καθώς καθημερινά χάνουν τη ζωή τους πάνω από 30 άνθρωποι ενώ στις ΜΕΘ δίνουν μάχη για τη ζωή τους περισσότεροι από 360 άνθρωποι. Τα ημερήσια κρούσματα πιέζονται κάτω από τις 3.000 όμως η εικόνα αυτή δεν είναι ενιαία σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα ο επιδημιολογικός χάρτης να μοιάζει με πολύχρωμη βεντάλια με κυρίαρχη τάση εκείνη του υπέρυθρου που σημαίνει ότι τα τοπικά λοκντάουν ουδέποτε εξαλείφθηκαν, αντιθέτως στο τούνελ εισέρχονται συνεχώς περιοχές που επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις στον δείκτη θετικότητας.
Μέχρι την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο, Ικαρία, Ευρυτανία και Αργολίδα ενώ οι ειδικοί λέγεται πως είναι έτοιμοι να επεκτείνουν το καθεστώς σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα, που εντάχθηκαν στο υπέρυθρο του επιδημιολογικού χάρτη. Σε αυτές τις περιοχές η κυκλοφορία απαγορεύεται από τη μία μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί ενώ η μουσικά απαγορεύεται μέρα νύχτα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σε τρικυμία
Την ίδια στιγμή το εμβολιαστικό πρόγραμμα για το οποίο εκφραζόταν η ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανταπόκριση και ανοσοαπόκριση ενός ποσοστού της τάξης του 70% του γενικού πληθυσμού, φαίνεται να περιδινίζεται σε μία τρικυμία αβεβαιότητας μιας και πολύ λιγότεροι από το 60% του πληθυσμού της χώρας απέκτησαν αντισώματα στον κοροναϊό μέσω του εμβολιασμού.
Για τον λόγο αυτό και εφόσον αποδείχτηκε ότι η ανάπτυξη καθ’ ύψος του τείχους ανοσίας είναι πεπερασμένη, κυβέρνηση και επιστήμονες προωθούν το μοντέλο της αντεστραμμένης πυραμίδας πιέζοντας τους γονείς να συναινέσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους, θέλοντας με αυτόν το τρόπο να φράξουν ένα σημαντικό κανάλι διασποράς της νόσου, από το σχολείο στο σπίτι. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο χρόνος, τα αποθέματα οξυγόνου, δείχνουν να εκπνέουν με την παρέλευση του εξαμήνου, κατά άλλους οκταμήνου από τη διενέργεια των πρώτων εμβολιασμών.
Πλάστιγγα
Κάθε βήμα και δύσκολο όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε πρέπει να γίνει και αν πρέπει σε όλους να γίνει η τρίτη δόση, αφού επιχειρήματα που εντυπώνονται σε δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της μίας ή της άλλης θέσης, όμως στη χώρα μας η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε μία τρίτη δόση για όλους ανεξαιρέτως.
Η ίδια η Pfizer την Τετάρτη έκανε γνωστό πώς η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της χάνει το σφρίγος της μήνα με τον μήνα και είναι αναγκαίο να υπάρξει η τρίτη δόση. Όπως είχε γράψει το in.gr, το πλάνο είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης να ξεκινήσει με τους 85χρονους.
Γλυκά… 60
Η πλατφόρμα θα ανοίγει ανά πενταετία, όπως έγινε και πέρσι με τις πρώτες δόσεις, προκειμένου να εμβολιαστούν οι άνθρωποι των 60 ετών και άνω, ενώ στο σχέδιο έχει συμπεριληφθεί ακόμη και ο εμβολιασμός των εκείνων κάτω των 60 ετών, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει σχετικά σύντομα.
Μπορεί το σχέδιο να είναι έτοιμο, ωστόσο λείπει το πιο βασικό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το «πράσινο φως» που πρέπει να δώσουν οι επιστήμονες. Και όπως έχουν τονίσει πολλάκις αρμόδιοι της κυβέρνησης, αν δεν δοθεί το «οκ» από τις Επιτροπές των ειδικών τότε δεν προχωράει τίποτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, είναι πολύ πιθανό οι ειδικοί να αργήσουν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό.
Κομμάτι μας
Γεγονός πάντως είναι ότι η επιδημία, που στη γειτονική μας Σερβία καλπάζει με σχεδόν 7.700 κρούσματα σε μία μέρα, δεν δείχνει σημάδια απίσχνασης αντιθέτως εγκισσεύεται στα λειτουργικά κύτταρα της κοινωνίας μας σαν να θέλει να αποτελέσει κομμάτι της εξέλιξης μας. Τμήματα άχρηστου DNA μέσα μας φωτίζουν το ανορθόδοξο μονοπάτι της ειδογένεσης που βαδίσαμε κι εμείς πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Οι σκληροί δείκτες απαιτούν προσοχή και ειδικότερα όσα κρύβουν. Χθες από τις περίπου 2.920 κρούσματα, τα 805 εντοπίστηκαν σε παιδιά. Αν ευοδωθούν δυσοίωνες προβλέψεις που θέλουν τις επόμενες εβδομάδες 300 με 500 παιδιά στα νοσοκομεία, ο χειμώνας θα είναι πολύ μακρύς και βαρύς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις