Instagram – H διοίκηση γνώριζε για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων
Η Facebook Inc., στην οποία ανήκει το Instagram, είχε στη διάθεσή της στοιχεία που καθιστούν σαφές ότι η χρήση της εφαρμογής προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, ειδικά μεταξύ νέων κοριτσιών.
H διοίκηση του Instagram έθαψε στο συρτάρι εσωτερικές έρευνες για τις επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων στους εφήβους, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Η Facebook Inc., στην οποία ανήκει το Instagram, είχε στη διάθεσή της στοιχεία που καθιστούν σαφές ότι η χρήση της εφαρμογής προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, ειδικά μεταξύ νέων κοριτσιών που διαρκώς πρέπει να συγκρίνουν τον εαυτό τους με την ιδανική ομορφιά που προβάλουν τα κοινωνικά μέσα.
Η εταιρεία δεν διέψευσε το δημοσίευμα, υποστήριξε όμως ότι οι εσωτερικές έρευνες του δείχνουν «τη δέσμευσή της για κατανόηση σύνθετων και δύσκολων ζητημάτων».
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal:
- Διαφάνεια που προβλήθηκε σε παρουσίαση του 2009 ανέφερε: «Επιδεινώνουμε τα θέματα εικόνας σώματος για ένα στα τρία έφηβα κορίτσια».
- Άλλη διαφάνεια αναγνώριζε ότι οι έφηβοι αποδίδουν στο Instagram τα αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
- Ένα στα τρία έφηβα κορίτσια σε έρευνα του 2020 δήλωνε ότι πως όταν νιώθει άσχημα με το σώμα του το Instagram επιδεινώνει την κατάσταση.
- Μεταξύ των εφήβων που έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία, το 13% των χρηστών στη Βρετανία και το 6% στις ΗΠΑ συνέδεσε τον αυτοκτονικό ιδεασμό με το Instagram.
Απαντώντας στην αμερικανική εφημερίδα, το Instagram ανάρτησε εκτενές κείμενο προς υπεράσπισή του. Υποστήριξε πως το ρεπορτάζ βασίστηκε «σε περιορισμένο αριθμό ευρημάτων και τα παρουσίασε με αρνητικό τρόπο», ενώ στην πραγματικότητα το ζήτημα είναι πιο σύνθετο.
«Έχουμε εργαστεί εκτενώς για το bullying, την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, προκειμένου να γίνει το Instagram ασφαλές και υποστηρικτικός προορισμός για όλους» είπε η εταιρεία.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα ευρήματα των εσωτερικών ερευνών είχαν γνωστοποιηθεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος όμως προτίμησε να μην τα αποκαλύψει.
«Οι έρευνες που έχουμε υπόψη δείχνουν ότι η χρήση κοινωνικών εφαρμογών για επικοινωνία με άλλους ανθρώπους μπορεί να προσφέρει οφέλη όσον αφορά την ψυχική υγεία» δήλωνε ο Ζάκερμπεργκ ενώπιον του Κογκρέσου τον φετινό Μάρτιο.
Τα αποτελέσματα των εσωτερικών ερευνών, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και τρία χρόνια, δεν γνωστοποιήθηκαν ούτε στους πολιτικούς και τους ερευνητές που τα ζήτησαν.
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Σε μείωση αποδοχών 10,000 εργαζομένων προχωρά η Bosch στη Γερμανία
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Επί 8 ώρες κατέθετε η μητέρα της – «Την θεωρώ υπεύθυνη για τους θανάτους των παιδιών»
- Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, ισχυρίζονται πως στόχευσαν ηγέτη της Χεζμπολάχ
- LIVE: Θέλτα – Μπαρτσελόνα
- Πόσο θα κοστίσει στη Goldman Sachs η πτώση της Northvolt