Στις 14 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ ο Δένδιας – Υπογράφει την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας
Θα συμμετάσχει ακόμη στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά τον Οκτώβριο του 2019, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αναμένεται ακόμη να υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, 'Αντονι Μπλίνκεν
Στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπογράψει την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Αίτημα των ΗΠΑ να είναι πενταετούς διάρκειας
Θα συμμετάσχει ακόμη στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά τον Οκτώβριο του 2019, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αναμένεται ακόμη να υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, ‘Αντονι Μπλίνκεν.
Όσον αφορά την συμφωνία, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε πως «έχει υποβληθεί αίτημα από την αμερικανική πλευρά να είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που αντιμετωπίζεται βεβαίως θετικά από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και με την προοπτική να υπάρχει μια σταθερότητα».
Σημείωσε ακόμη, πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και ‘Αμυνας των δύο χωρών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, της οποίας «κοινός στόχος και όραμα αποτελεί πάντα η διασφάλιση της ασφάλειας, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
Ενίσχυση των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων
«Αφορά την ενίσχυση των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και εταίρους, στο πλαίσιο τόσο της ΕΕ, αλλά βεβαίως και με τις ΗΠΑ», τόνισε.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς και των γερουσιαστών Μέρφι και Όσοφ, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν η ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, καθώς και οι εξελίξεις, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, «περιοχή όπου συντελούνται σημαντικές αλλαγές-ανακατατάξεις με την υλοποίηση των συμφωνιών του Αβραάμ, αλλά και της απειλητικής εξάπλωσης του εξτρεμισμού».
Αφγανιστάν και Δυτικά Βαλκάνια
Επεσήμανε ακόμη, πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς, και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα».
Κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στην Σλοβενία, πριν από 10 ημέρες, ο υπουργός συμμετείχε στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν, οι οποίες σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των υπουργών, ανέφερε ο κ. Παπαϊώάννου και πρόσθεσε πως η έμφαση δόθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και σε ενδεχόμενο επαφών με το νέο καθεστώς.
Ακόμη, υπενθύμισε πως στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των διμερών δεσμών με κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε την Ρουμανία, η οποία αποτελεί παραδοσιακό φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας.
Βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η ενδυνάμωση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Η εφαρμογή των Πρεσπών προϋπόθεση για την ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία
Όπως επισήμανε, το θέμα της προώθησης της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, με τη γνωστή αιρεσιμότητα, και ευελπιστούμε ότι θα συγκληθεί το συντομότερο η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη», υπογράμμισε.
Προσέθεσε πως η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς και πυρετωδώς, από κοινού με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, η προηγούμενη Προεδρία Πορτογαλία και η νυν Προεδρία Σλοβενία για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Στα Σκόπια, επίσης, εξετάσθηκαν σε βάθος το σύνολο των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης τους, σημείωσε και ανέφερε πως τονίστηκε από ελληνικής πλευράς, ότι η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, όσο και της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, κατά την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Μολδαβία από το 2014, τονίστηκε τόσο η ανάγκη ενίσχυσης των διμερών δεσμών, αλλά παράλληλα υπογραμμίστηκε η ενεργός στήριξη της Ελλάδας στην ενίσχυση των δεσμών της χώρας με την ΕΕ.
Σταθερότητα σε Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική
Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Όπως επισήμανε, η Ελλάδα εργάζεται για την «ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και τη στήριξη των χωρών, που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς τους μακριά από την επιρροή ξένων δυνάμεων και ακραίων στοιχείων».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, εντάσσεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου που έλαβε χώρα στα Ιεροσόλυμα στις 22 Αυγούστου, αλλά και οι διμερείς επαφές του κ. υπουργού με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Υπενθύμισε μάλιστα πως η εν λόγω επίσκεψη στο Ισραήλ ήταν η τρίτη στο διάστημα τριών μηνών.
Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Λίβυα ομόλογό στην Αθήνα, ενώ την επομένη επισκέφθηκε την Τύνιδα.
Στο σύνολο των συνομιλητών του τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, ανέφερε.
Υπενθύμισε ακόμη πως η Ελλάδα έχει δωρίσει εμβόλια στη Βόρεια Μακεδονία, τη Λιβύη, την Τυνησία, την Αλβανία και τη Ρουάντα, ενώ προσέθεσε πως έπονται και άλλες χώρες.
Για τις συνομιλίες Τουρκίας και Αιγύπτου
Αναφορικά με τις διαφαινόμενες προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε χώρας, εφόσον σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και ορισμένες αξίες και αρχές.
Τόνισε ακόμη τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την Αίγυπτο και σημείωσε πως ο διάλογος είναι ανοιχτός και ειλικρινής.
Ερωτηθείς σχετικά με τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου επικεφαλής παραμένει ο πρέσβης ο Παύλος Αποστολίδης, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία για τον επόμενο γύρο διερευνητικών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.
Τέλος, ερωτηθείς για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν επεσήμανε πως ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών, αυτός ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Όσον αφορά τους Αφγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, σημείωσε πως κατεβλήθησαν πάρα πολλές προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν για λόγους ασφαλείας, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα. Σημείωσε δε πως είμαστε ακόμη σε επαφή μαζί τους και οι προσπάθειες συνεχίζονται.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε
- Το γκολ του Γερεμέγεφ που έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό (vid)
- Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0
- Σε έξαρση οι ψυχώσεις στις ΗΠΑ – Μαθαίνουν να ζουν ακούγοντας «φωνές»