Μια φαντασιακή κολεξιόν στον Λυκαβηττό
Η κολεξιόν ενός φαντασιακού οίκου μόδας στον Λυκαβηττό και μια καλλιτεχνική παρέμβαση με αίτημα να ξαναβρούμε τη κοινή στιγμή, τον κοινό τόπο και την κοινότητα
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Μια διαφορετική παρουσίαση κολεξιόν έγινε το απόβραδο της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου 2021 στον πάρκινγκ του Λυκαβαττού.
Παρουσιάστηκε το πρότζεκτ FIN μιας συλλογής μόδας που επιμελούνται ο Petr Stef Kišur και η Ελένη Πούλου των Honey-Suckle Company και λειτουργεί παράλληλα ως μανιφέστο για κάθε τέλος που σηματοδοτεί μια νέα αρχή.
Στην αφετηρία του πρότζεκ ήταν μια καμπάνια συλλογικής χρηματοδότησης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Κickstarter που έκανε το σχήμα 3 137. Έναν χρόνο αργότερα, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της καμπάνιας, χάρη στην οικονομική υποστήριξη από 105 συμμετέχοντες και σε σύμπραξη με το Goethe-Institut Athen, η κολεξιόν μπορούσε να παρουσιαστεί.
Ξεκίνησε στις 19.00 και ολοκληρώθηκε με τη δύση του ήλιου ενώ συνοδεύτηκε από ζωντανή μουσική από το σχήμα NOSHE NOSHE. Οι θεατές κλήθηκαν να περιδιαβούν τον χώρο και να δουν τα μοντέλα που επεδείκνυαν τα «κομμάτια» της κολεξιόν.
Το σκεπτικό πίσω από την καλλιτεχνική αυτή παρέμβαση ήταν ότι η νεότερη ιστορία του ελλαδικού χώρου λειτουργεί ως σημείο συνάντησης όπου διασταυρώνονται διαφορετικές ιδέες, ποιότητες, αντιλήψεις και πρότυπα. Σε έναν τόπο όπου συγκλίνουν Ανατολή και Δύση, φέρνοντας αντιθέσεις και ομοιότητες στο προσκήνιο, ανοίγεται ο χώρος, άρα και η πιθανότητα για τη δημιουργία νέων κοινοτήτων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόσκληση «εν μέσω μιας περιόδου κοινωνικής αποστασιοποίησης, επιθυμία των καλεσμένων καλλιτεχνών είναι να αναδείξουν την εγγύτητα, δημιουργώντας ένα νέο εμβληματικό ένδυμα το οποίο ονομάζουν κοινωνικό φόρεμα. Το πρότζεκτ FIN αποσκοπεί να μοιραστεί μια κοινή στιγμή, έναν κοινό τόπο στην κοινότητα που θα το παρακολουθήσει, ακολουθώντας τις τοπικές, περιφερειακές, εποχικές αξίες και στρατηγικές.»
Μια συνάντηση στον Λυκαβηττό
Και όντως μέσα στο φως ενός αθηναϊκού ηλιοβασιλέματος, καλοκαιρινού στα χρώματά του, ο συνδυασμός ανάμεσα στα «μοντέλα», τους θεατές, την υποβλητική μουσική, αλλά και τους ανθρώπους που ούτως ή άλλως βρίσκονταν σε αυτόν τον αγαπημένο για τους Αθηναίους τόπο περιπάτου δημιουργούσε όντως την αίσθηση μιας συνάντησης, μιας ιδιότυπης κοινότητας εικόνων και εμπειριών.
Οι συντελεστές
Η Honey-Suckle Company είναι μια βερολινέζικη καλλιτεχνική κολεκτίβα που ιδρύθηκε το 1994. Ο Petr Stef Kišur είναι εικαστικός καλλιτέχνης και ιδρυτής της Honey-Suckle Company. Η Ελένη Πούλου είναι μουσικός, πρώην μέλος του συγκροτήματος The Fall, εικαστική καλλιτέχνις και μέλος της Honey-Suckle Company. O Kišur και η Πούλου απαρτίζουν επίσης το μουσικό σχήμα NOHE NOSHE. Η δουλειά των δύο καλλιτεχνών προκύπτει μέσα από ένα σύνολο πειραματισμών με τη φωτογραφία, τη μουσική, τη μόδα, την κινούμενη εικόνα και τη γλυπτική.
Το έργο FIN υλοποιείται χάρη στους υποστηρικτές της καμπάνιας συλλογικής χρηματοδότησης Greece 2021: An Anti-Fashion Show (που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2020 στη διαδικτυακή πλατφόρμα Κickstarter), στους Μαικήνες / Μυκήνες (το σχήμα μελών του 3 137) και στο Goethe-Institut Athen και με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις