Κουτσούμπας στο Βελλίδειο – «Μύθος το ‘πρωθυπουργικό’ ανάπτυξη για όλους»
Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο, ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «κάλπικες υποσχέσεις για δήθεν καλύτερες μέρες που έρχονται, με στόχο να συγκαλυφτούν τα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου»
«Μύθο» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη δέσμευση-σύνθημα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, «ανάπτυξη για όλους»
Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο, ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «κάλπικες υποσχέσεις για δήθεν καλύτερες μέρες που έρχονται, με στόχο να συγκαλυφτούν τα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου».
Ο γραμματέας του ΚΚΕ έβαλε στο στόχαστρο, μάλιστα, για μία ακόμη φορά, μαζί με την κυβέρνηση, και την αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως τα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «πλειοδοτούν, στην προσπάθειά τους να παγιδέψουν όλους αυτούς που τσακίζει η πολιτική τους, περισσότερο απ‘ όλους τη νεολαία».
Τα ίδια τα στοιχεία του ΑΕΠ, υποστήριξε ο Δ. Κουτσούμπας, «για τα οποία πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα: Η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του έτους, αφορά ουσιαστικά, αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που είδαν τα ακαθάριστα κέρδη τους να αυξάνονται απ’ τα 18.5 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020, στα 22.7 δισ. το 2021, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 23%», ενώ την ίδια ώρα, όπως είπε, τα συνολικά εισοδήματα των μισθωτών παραμένουν ουσιαστικά στάσιμα.
Και προσέθεσε πως αν συνυπολογίσει κανείς «τη μικρή υποχώρηση της επίσημης ανεργίας, τα στοιχεία είναι πραγματικά αποκαλυπτικά, αφού δείχνουν ακόμα και υποχώρηση της μέσης αμοιβής των μισθωτών την ίδια περίοδο», αναφέροντας πως τα στοιχεία αυτά «φωτογραφίζουν» και το άμεσο μέλλον.
Ιδιαίτερα φιλόδοξους, αλλά και «επισφαλείς», χαρακτήρισε ο γραμματέας του ΚΚΕ τους στόχους ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας για το 2021, τονίζοντας πως «ο πληθωρισμός τρέχει και η ανάπτυξη θα είναι σίγουρα μικρότερη».
Η πιθανότητα νέας διεθνούς υποχώρησης της οικονομίας δεν έχει ακόμα εκμηδενιστεί, προειδοποίησε προσθέτοντας πως η διαπάλη στο εσωτερικό της ΕΕ, σχετικά με την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, συνεχίζεται, ενώ τα αποτελέσματα της «επεκτατικής πολιτικής» γίνονται πλέον ορατά στην εκτίναξη της ακρίβειας, στον πληθωρισμό που καλπάζει διεθνώς.
Έτσι, ο στόχος του 6% για το 2021 «είναι τουλάχιστον επισφαλής», επανέλαβε ο κ. Κουτσούμπας, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι και τότε «θα έχει καλυφθεί μόλις το 60% της υποχώρησης του προηγούμενου έτους».
«Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει»
Ακόμα και αν η ελληνική οικονομία πετύχει τους υψηλούς στόχους ανάπτυξης για το έτος, ανέφερε ο γραμματέας του ΚΚΕ, «ποιος άραγε θα είναι ο κερδισμένος;». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως το ερώτημα είναι ρητορικό, καθώς «χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει».
Όλη την τελευταία δεκαετία, «με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και κάθε συνδυασμό τους, η ψαλίδα κεφαλαίου – εργασίας συνεχώς διευρύνεται. Είτε με την ονομαζόμενη περιοριστική πολιτική, είτε με την ονομαζόμενη επεκτατική πολιτική, είτε στην κρίση, είτε στην ανάκαμψη, ο λαός γίνεται φτωχότερος, για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι», επεσήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Και σημείωσε αναλυτικά τα εξής, σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη:
«Ο ελληνικός λαός, με τα περιοριστικά μέτρα των μνημονίων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα έζησε ένα μεγάλο κούρεμα του εισοδήματός του, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και με αυξήσεις φόρων. Ένα κούρεμα που έφτασε σχεδόν το 40%. Και τώρα, πληρώνει το νέο “επεκτατικό κούρεμα” του βιοτικού του επιπέδου, με τον πληθωρισμό και τη λεγόμενη ακρίβεια, που θα κουρέψει ένα ακόμα 20 – 30% του εισοδήματος.
Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί του επόμενου διαστήματος εξυπηρετούν ακριβώς το στόχο της θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε βάρος των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των νέων, της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.
Τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη των κερδισμένων και των χαμένων της επόμενης μέρας. Οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις βλέπουν την κερδοφορία τους να ενισχύεται ποικιλότροπα, με το νέο γύρο φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο, να είναι τουλάχιστον προκλητικός για τους εργαζόμενους.
Η οριζόντια μείωση των συντελεστών φορολογίας, οι νέες φοροαπαλλαγές με τη μορφή των “υπερεκπτώσεων”, αλλά και τα περαιτέρω φορολογικά προνόμια για όσες επιχειρήσεις μεγαλώσουν, δείχνουν το προφανές: Ανάπτυξη και κέρδη των επιχειρήσεων είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν ακόμα λιγότερα από τα ήδη ελάχιστα, που καταβάλλουν για φορολογία. Και φυσικά, πάντα παραλείπεται να σημειωθεί, ότι όπως όλοι γνωρίζουν “δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα”…
Οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων μεταφράζονται πάντοτε σε διατήρηση ή και σε αύξηση της ληστρικής φορολογίας του λαού, σε νέα φοροληστεία. Ποιος θα πληρώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτεί η δημοσιονομική πειθαρχία; Ποιος θα πληρώσει το υπέρογκο κρατικό χρέος; Ποιος θα πληρώσει τις πελώριες κρατικές δαπάνες για τη στήριξη των μεγάλων ομίλων; Και πάλι ρητορικά είναι τα ερωτήματα…
Το μόνιμο υποζύγιο της κρατικής φορολογίας είναι οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα, που συνεχίζουν να αφαιμάσσονται και φορολογικά και που θα κληθούν να καταβάλλουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της κρατικής φορολογίας.
Οι όποιες ελάχιστες μειώσεις φόρων για τους εργαζόμενους είναι ισχνές και αφορούν πρακτικά μόνο το επόμενο έτος, ενώ τον ίδιο χαρακτήρα έχουν και οι περικοπές στην επιστρεπτέα προκαταβολή για τις μικρές επιχειρήσεις, που πιέζονται όλο και περισσότερο από τα χρέη και τον ανταγωνισμό των μεγάλων.
Η κυβέρνηση πρακτικά “κάνει την ανάγκη φιλοτιμία”.
Οι εξουθενωμένες μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν 100 χιλιάδες λουκέτα με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις, απλά δεν μπορούν να πληρώσουν.
Γιατί: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Κανέναν δεν μπορούν να κοροϊδέψουν με τα ξεροκόμματα. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στην κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές, ευνοούν κατά βάση μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τα ευρύτατα λαϊκά στρώματα οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσουν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, με ακίνητα αξίας δεκάδων δισ. εξακολουθούν να μην πληρώνουν καθόλου φόρο ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο προώθησης της συγκέντρωσης της γης στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οι εξαγγελίες για την τάχα “στήριξη” της εργασίας είναι επίσης “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”. Τι μας λέει η κυβέρνηση; Πως θα αυξήσει τις επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο για να βρίσκει αυτό όλο και φθηνότερη εργατική δύναμη.
Μας λέει ότι θα κάνει την εργασία των νέων ακόμα πιο «προσοδοφόρα», για να τους εκμεταλλεύονται οι μεγάλοι όμιλοι αποτελεσματικότερα.
Δεν πρόκειται για καμιά ανακάλυψη της ΝΔ, αλλά για πάγια τακτική κάθε αστικής κυβέρνησης.
Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, επιδοτούνται οι επιχειρήσεις, με ζεστό χρήμα, για να προσλάβουν εργαζόμενους, με μισθούς πείνας.
Αντί να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, τουλάχιστον ώστε να καλύπτονται οι απώλειες των τελευταίων μηνών, η κυβέρνηση προχωρά σε μια επιδότηση 6μήνου, ίσα – ίσα για να χρυσώσει το χάπι…
Η λογική του παραλόγου σε όλο της το μεγαλείο: Επιδότηση του κεφαλαίου σχεδόν κατά το 1/3».
«Εργασιακός μεσαίωνας με το νόμο Χατζηδάκη»
«Η κυβέρνηση, που κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη ‘στήριξη της νέας γενιάς’, διαμορφώνει έναν σύγχρονο εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα για τους νέους, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας πως αυτό «επιβεβαιώνει ο νόμος Χατζηδάκη για τη δεκάωρη δουλειά, δίπλα στους προηγούμενους νόμους της ‘ευελιξίας’».
Έκανε λόγο για ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, με τις οποίες «κράτος και εργοδοσία δημιουργούν έναν ‘ατομικό κουμπαρά’ για τη νέα γενιά των εργαζομένων, καλώντας τους να αποταμιεύουν εισφορές από τους μισθούς πείνας των 300 και 400 ευρώ, για να τις ‘τζογάρουν’ και να περιμένουν να δουν τι επικουρική σύνταξη θα πάρουν, όταν και αν εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν!».
Και προσέθεσε:
«Αυτό αποδεικνύει ο κατάπτυστος ρόλος του ‘μεσάζοντα’, που αναλαμβάνει το κράτος για να εξασφαλίσει φθηνή εργατική δύναμη σε επιχειρήσεις, για να βγάλει στο μεροκάματο ανήλικα παιδιά, ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο.
Και σ’ όλα αυτά προσπαθεί να δώσει το ‘περιτύλιγμα’ της δήθεν ‘αποϊδρυματοποίησης’ ανήλικων παιδιών που ζουν σε δομές Πρόνοιας, ενώ άλλα έπρεπε να είναι τα ουσιαστικά μέτρα για να επιτευχθεί αυτό.
Αυτό δείχνουν οι νόμοι με τους οποίους ορθώνονται μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμοί στην πρόσβαση στις πανεπιστημιακές σπουδές, προωθούν την κατηγοριοποίηση των σχολείων, ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση.
Η εξαγγελία για το ‘πρώτο ένσημο’, παρουσιάζει με θράσος τη στήριξη των επιχειρήσεων, ως μέτρο για τη μείωση τάχα της ανεργίας, όταν στην πραγματικότητα οι γονείς, οι παππούδες, ακόμα και οι ίδιοι οι άνεργοι νέοι, όλοι δηλαδή οι φορολογούμενοι, επιδοτούν από την τσέπη τους τούς εργοδότες για να προσλάβουν νέους σε θέσεις με ημερομηνία λήξης.
Το ‘ισοζύγιο των ευκαιριών’, που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα γίνει ‘θετικό υπέρ των νέων παντού’, γέρνει σταθερά προς την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων, των μεγαλοεργοδοτών, των επενδυτών της ‘πράσινης’ και ‘ψηφιακής’ ανάπτυξης.
Γι’ αυτό σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, σε κάθε εμπόδιο που συναντά στην προσπάθειά της να σπουδάσει, να δουλέψει και να ζήσει με δικαιώματα, να κάνει πράξη τα όνειρά της, οι κυβερνητικές εξαγγελίες απαντούν με μια λύση-διευκόλυνση, μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι για τον εργαζόμενο άνθρωπο που χύνει τον ιδρώτα του να ζήσει τίμια την οικογένειά του».
«Καλούμε το λαό και τη νεολαία σε αγώνα»
Το ΚΚΕ, τόνισε ο γραμματέας του κόμματος, καλεί το λαό και τη νεολαία να σκεφτούν και να δράσουν, με γνώμονα τις δικές της ανάγκες:
Να σκεφτούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
-«Γιατί, αλήθεια, η ανεργία πρέπει να θεωρείται ως η “φυσική τάξη των πραγμάτων”;
-Γιατί το δικαίωμα στη δουλειά, το ίδιο το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ύπαρξη, να θεωρείται “δώρο” της μιας ή της άλλης κυβέρνησης;
-Γιατί το δικαίωμα στη στέγαση, στην παιδεία, στην υγεία, μετατρέπονται σε άπιαστα όνειρα;
-Γιατί άραγε, είναι φυσιολογικό ένας νέος, μια νέα, να μην έχει σπίτι να μείνει και να περιμένει ένα επίδομα των 1000 ευρώ το χρόνο σαν “μάννα εξ ουρανού”;
-Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να “παρακαλάει” κάποιος για μια οποιαδήποτε δουλειά, να παρακαλάει να τον δεχτούν ως “αντικείμενο εκμετάλλευσης”;
-Μέχρι πότε, οι μεγαλοεργοδότες θα κλέβουν τη δουλειά των εργαζόμενων, και μάλιστα και με επιδότηση αυτής της κλεψιάς;».
«Η ακρίβεια είναι η τελευταία πράξη του δράματος»
«Η λεγόμενη ακρίβεια είναι η τελευταία πράξη του δράματος», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, παραθέτοντας μία σειρά αιτιών:
«Θα μπορούσε κανείς να δει μια ολόκληρη σειρά από αιτίες. Απ’ το πέρασμα απ’ τη φάση της κρίσης στη φάση της ανάκαμψης, που αντικειμενικά αυξάνει τις τιμές. Απ’ την τεράστιου μεγέθους επεκτατική διαχείριση, που έχει σχεδόν διπλασιάσει την παροχή χρήματος στην ΕΕ, και τον πληθωρισμό. Απ’ την πολιτική της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη που απ’ την ενέργεια μέχρι τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυξάνει δραστικά το κόστος των εμπορευμάτων, τάχα για να είναι πράσινα. Απ’ τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου και τα καρτέλ που τσακώνονται για το ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα, μέχρι την πολιτική της λεγόμενης εξωστρέφειας που εκτινάσσει το κόστος για τον λαό σε όλα αυτά που ξαφνικά γίνονται “διεθνώς εμπορεύσιμα”. Από τις παραλίες και το κέντρο των πόλεων, μέχρι το ελαιόλαδο και τη φέτα. Με απλά, όμως, λόγια αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως η αστική διαχείριση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή.
Η ονομαζόμενη επεκτατική διαχείριση, που μια σειρά από φωστήρες οικονομολόγους κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της σοσιαλδημοκρατίας εν γένει, εμφανίζουν ως τη σωτηρία απ’ τον ουρανό, όχι μόνο φορτώνει με νέα υπέρογκα δάνεια που θα αποπληρώσουν οι εργαζόμενοι, αλλά αντικειμενικά οδηγεί σε πληθωριστικές πιέσεις που θα αυξηθούν και άλλο.
Ο καπιταλισμός τρέφεται απ’ τις σάρκες των εργαζόμενων, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο και η πραγματικότητα είναι εδώ και το αποδεικνύει.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό. Μερικές μικρές, ελάχιστες μειώσεις σε ορισμένους φόρους, ώστε να “χρυσώσει” το χάπι.
Η άδικη έμμεση φορολογία, παραμένει βασικός πυλώνας της φορολογικής πολιτικής, εκτινάχθηκε απ’ τη προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή ρότα, που φορτώνει τα βάρη στα λαϊκά στρώματα με τρόπο που να μην φαίνεται άμεσα.
Ο ΦΠΑ είναι ένας παντελώς αντιλαϊκός φόρος που επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οφείλει να καταργηθεί άμεσα, τουλάχιστον στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Το ταμείο ενεργειακής μετάβασης είναι ίσως η μεγαλύτερη απάτη. Η κυβέρνηση βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν τις αυξήσεις απλά από άλλη τσέπη, απ’ το ταμείο που χρηματοδοτείται απ’ τη φορολογία που πληρώνουν οι εργαζόμενοι».
Ο γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να κινηθούν αποφασιστικά, να παλέψουν απέναντι στην «πολιτική αφαίμαξης» του λαϊκού εισοδήματος, διεκδικώντας:
- Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.
- Κατάργηση της αντιλαϊκής φορολογίας, των έμμεσων φόρων και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο.
- Αύξηση των συντάξεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, με παράλληλη μετακύλισή τους στην εργοδοσία.
- Φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και ουσιαστική παρέμβαση κατά των διάφορων καρτέλ.
«Εγκληματική διαχείριση της πανδημίας»
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τομέα της υγείας, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε πως «οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, από το βήμα της ΔΕΘ, για την υγεία απέδειξαν ότι η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, τα πρωτόκολλα λάστιχο, η θυσία της υγείας του λαού στο βωμό των κερδών μίας χούφτας ιδιωτικών ομίλων, πηγαίνει χέρι – χέρι με τις βάρβαρες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις συνολικά στο σύστημα υγείας».
Και ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Ακούσαμε ξανά τις γνωστές λεξούλες, που από πίσω κρύβουν πολλά: “Εξορθολογισμός, εκσυγχρονισμός, μείωση της δαπάνης” και άλλα τέτοια. Δεν είναι η πρώτη φορά που τις ακούμε. Στο όνομά τους έπεφτε τσεκούρι στις παροχές υγείας όλα αυτά τα χρόνια.
Εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ σημαίνει παροχή υπηρεσιών στη βάση του «ό,τι πληρώνεις άμεσα ή έμμεσα παίρνεις». Αυτό, άλλωστε, εξυπηρετεί και ο σχεδιασμός των νέων αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων, καθώς και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων και εφαρμογή των ΣΔΙΤ στην Υγεία, σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, συγχωνεύσεις, μείωση δομών, μονάδες υγείας διαφοροποιημένες, που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις και θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς – πελάτες και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, διαμορφώνοντας έτσι ένα σύστημα υγείας κατ’ όνομα μόνο, δημόσιο.
Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει δώσει μία υπόσχεση, που δεν ξέχασε, στους διάφορους ομίλους.
Φαίνεται για άλλη μία φορά πως συνεχίζει να είναι ‘μόλυνση’ οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες για την υγεία του λαού και παρουσιάζονται ως «θεραπεία» τα επιχειρηματικά κέρδη και η πολιτική που μας έφτασε μέχρι εδώ.
Αλήθεια, ξέχασε κανείς ότι ο ιδιωτικός τομέας κερδοφορούσε και κερδοφορεί ακόμα και κατά την διάρκεια της τραγωδίας της πανδημίας;
Βέβαια, αυτό το δρόμο, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης στην Υγεία, τον περπάτησαν όλες οι κυβερνήσεις», κατέληξε χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβάνοντας και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική του καθώς, όπως τόνισε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά, το 2018, σε 18 νοσοκομεία την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέθεσε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), δηλαδή τη βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαινίασε τη δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου ΝΠΙΔ στη Σαντορίνη;».
Ο γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε ένα σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι, «όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα», με ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση από το κράτος, με Κέντρα Υγείας, αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες, «χωρίς καμία εμπλοκή-συμμετοχή» του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών συνεταιρισμών», με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας, με αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με φορολόγηση του κεφαλαίου, με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχή, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
- Αγορές: H Wall Street έχει «λοκάρει» στην Nvidia – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Μασκ του πλουσιότερου στον κόσμο
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητάει την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο
- Αντώνης Σαμαράς: Πώς σχολιάζουν τουρκικά ΜΜΕ τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Βόλος-Πολυτεχνείο: Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς – Ένταση και ρίψη χημικών
- Ο «απρόβλεπτος» Τραμπ ως δικαιολογία