Χονγκ Κονγκ – Κρουαζιέρα στο… πουθενά λόγω κοροναϊού
Με την Κίνα να εμμένει στην αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής «zero-Covid» απέναντι στην πανδημία και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ, στο Χονγκ Κονγκ προσπαθούν να βρουν διέξοδο, μέσα από κρουαζιέρες χωρίς προορισμό
Αν και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους της Ασίας, το Χονγκ Κονγκ φαντάζει εδώ και μήνες παράταιρα «βουβό».
Καθώς η ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας ακολουθεί -θέλοντας και μη- κατά γράμμα την πολιτική «zero-Covid» του Πεκίνου, με στόχο τη πλήρη εξάλειψη του κοροναϊού, τα πάντα μοιάζουν να έχουν «παγώσει».
Οι επανειλημμένες προσπάθειες δημιουργίας «ταξιδιωτικών διαδρόμων» με ασιατικές χώρες εγκαταλείφθηκαν, πριν καν υλοποιηθούν.
Οι αυστηρά ελεγχόμενοι εισερχόμενοι ταξιδιώτες -βάσει λίστας εγκεκριμένων χωρών, μέχρι και αεροπορικών εταιρειών- καταλύουν αναγκαστικά με την άφιξή τους σε ξενοδοχεία καραντίνας, τουλάχιστον για 1 έως 2 εβδομάδες, ανάλογα με την εμβολιαστική κατάστασή τους, πληρώνοντας όλα τα έξοδα από τη δική τους τσέπη.
Για τη συντριπτική δε πλειονότητα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, τα αυστηρά μέτρα λόγω καραντίνας λειτουργούν αποθαρρυντικά ακόμη και για τον προγραμματισμό ενός μελλοντικού ταξιδιού.
Φυσικό κι επόμενο, λοιπόν, να σπεύσουν μαζικά να εκμεταλλευτούν την εναλλακτική διακοπών, που τους παρουσιάστηκε από αυτό το καλοκαίρι, με κρουαζιέρες χωρίς… προορισμό.
The Dream Cruises voyage without a destination lets people in Hong Kong leave the city without facing quarantine https://t.co/e7VIRlaZVP
— waaytv (@WAAYTV) September 13, 2021
Κρουαζιέρα χωρίς λιμάνια
Για την ακρίβεια, τα πολυτελή πλοία αναχωρούν και επιστρέφουν στο Χονγκ Κογκ, έχοντας επί της ουσίας διαγράψει στη θάλασσα έναν μεγάλο κύκλο, σε ένα ταξίδι αναψυχής 2-3 διανυκτερεύσεων, χωρίς ποτέ να «πιάσουν» αλλού λιμάνι.
Ακόμη κι έτσι, πάντως, για ολοένα και περισσότερους κατοίκους μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου αυτές οι «κρουαζιέρες στο πουθενά» αποτελούν μία απρόσμενα ευχάριστη διέξοδο στο πανδημικό αδιέξοδο.
Και δη χωρίς να υποχρεώνονται να μπουν μετά σε καραντίνα.
Όχι ότι εδώ τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν.
The cruise industry took a beating during the #Covid19 pandemic. Halfway into 2021, Hong Kong’s Genting cruises is hoping its «seacations» will lure locals desperate for a travel experience.@oanhha takes a media tour aboard the Genting Dream https://t.co/BCWYd49Fdw @Quicktake pic.twitter.com/KdgJymgjWE
— Bloomberg (@business) August 3, 2021
Στο χωρητικότητας 3.000 ανθρώπων Genting Dream -ένα κρουαζιερόπλοιο μήκους 335 μέτρων- πωλούνται τα μισά ταξίδια για κάθε ταξίδι.
Όλοι οι επιβάτες πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και να υποβάλουν αρνητικό μοριακό τεστ για κοροναϊό εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρηση.
Κατά την επιβίβαση, οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς. Οι επιβάτες συμπληρώνουν δελτία υγείας.
Καθένας προμηθεύεται μία συσκευή καταγραφής, προκειμένου να είναι γνωστό ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται στη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε να μπορεί να γίνει άμεσα ιχνηλάτηση, σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα εν πλω.
Η δε χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου: από τις πισίνες και τα εστιατόρια, έως τα γήπεδα μπάσκετ και γκολφ, τους χώρους δραστηριοτήτων για παιδιά και το καζίνο.
Διέξοδος διαφυγής
Τα ταξίδια οργανώνει εταιρεία με έδρα το Χονγκ και γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τιμές που κυμαίνονται από περίπου 220 δολάρια την ημέρα για καμπίνα με μπαλκόνι, έως και πάνω από 3.000 δολάρια για κάθε διανυκτέρευση σε σουίτα με ιδιωτικό κατάστρωμα και πισίνα.
Μεσοβδόμαδα, οπότε η κίνηση είναι συνήθως πιο υποτονική, υπάρχουν και προσφορές.
Στην δε τιμή του εισιτηρίου συνήθως συμπεριλαμβάνονται δύο γεύματα σε μπουφέ, γεμάτα εδέσματα της αστιατικής και της δυτικής κουζίνας.
Τα περισσότερα ταξίδια είναι θεματικά, για να εξάπτουν τη φαντασία των ταξιδιωτών χωρίς προορισμό.
Η απήχηση και η ανάγκη του κόσμου να ξεφύγει είναι τέτοια, που τον Αύγουστο τα εισιτήρια είχαν ξεπουλήσει από νωρίς.
Για όλο τον Σεπτέμβριο, οργανώνονται κρουαζιέρες αφιερωμένες στην Ιαπωνία, για όσους έχουν πεθυμήσει ένα ταξίδι εκεί.
Τον Οκτώβριο, την τιμητική του θα έχει το Oktoberfest, με γερμανικές μπύρες, βαυαρικές σπεσιαλιτέ, χορούς και έπαθλα για τις καλύτερες γερμανικές παραδοσιακές ενδυμασίες, καθώς και μαθήματα μαγειρικής, όπου όσους θέλουν να μάθουν να φτιάχνουν στρούντελ μήλου και πατατοσαλάτα.
Και κάπως έτσι, «λαδώνονται» και τα «γρανάζια» της «σκουριασμένης» τουριστικής βιομηχανίας στο Χονγκ Κονγκ.
Στην ενδοχώρα, εν τω μεταξύ, οι κινεζικές αρχές είναι σε αναβρασμό, μετά τη νέα εστία έξαρσης του κοροναϊού που εντοπίστηκε προ λίγων ημερών στην επαρχία Φουτζιάν, στα νοτιοανατολικά.
Τα κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για την «πρώτη έξαρση με επίκεντρο τα σχολεία», σε μία χώρα που έχει ήδη εγκρίνει την επείγουσα χρήση του εμβολίου της Sinovac Biotech σε παιδιά και εφήβους, ηλικίας από 3-17 ετών.
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;