Γαλλία – Ο θάνατος του Σαχράουι είναι ένα αποφασιστικό χτύπημα για το Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ
Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τον Σαχράουι, ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα
Ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Σαχέλ Άντναν Αμπού Ουάλιντ αλ Σαχράουι είναι ένα αποφασιστικό χτύπημα και το Νταές στην περιοχή θα δυσκολευθεί να τον αντικαταστήσει, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
«Ο θάνατος του Σαχράουι είναι ένα αποφασιστικό χτύπημα στο Νταές στο Σαχέλ και στη συνοχή του. Θα δυσκολευθεί να αντικαταστήσει τον ηγέτη του με κάποιον αντίστοιχης σημασίας», δήλωσε η Παρλί σε συνέντευξη Τύπου, χρησιμοποιώντας την αραβική ονομασία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τον Σαχράουι, ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (EIGS).
Μακρόν: Σημαντική επιτυχία στη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων
«Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική επιτυχία στη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Σαχέλ», ανέφερε ο Εμμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter. Αυτό το καλοκαίρι, το Παρίσι ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ή τη σύλληψη πολλών υψηλόβαθμων στελεχών του EIGS από τη γαλλική δύναμη Barkhane και τους εταίρους της, στο πλαίσιο της στρατηγικής του να θέσει στο στόχαστρο υψηλόβαθμα στελέχη τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Το EIGS, που ιδρύθηκε το 2015 από τον Άντναν Αμπού Ουάλιντ αλ Σαχράουι, πρώην μέλος του Μετώπου Πολισάριο για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, στη συνέχεια του τζιχαντιστικού κινήματος Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI), είχε χαρακτηριστεί «κατά προτεραιότητα εχθρός» στο Σαχέλ, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Πο (νοτιοδυτική Γαλλία), τον Ιανουάριο του 2020.
Η οργάνωση αυτή ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις στην περιοχή των «τριών συνόρων»: μια τεράστια έκταση σε μεγάλα τμήματα των συνόρων του Μαλί, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο, χώρες που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο φτωχές στον κόσμο.
Η ζώνη αυτή αποτελεί κατά περιόδους στόχο επιθέσεων δύο ανταγωνιστικών ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων: του EIGS και της Ομάδας υποστήριξης στο ισλάμ και στους μουσουλμάνους (GSIM ή Jnim στα αραβικά), της κυριότερης τζιχαντιστικής συμμαχίας στο Σαχέλ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ο επικεφαλής της οποίας, ο Τουαρέγκ από το Μαλί Ιγιάντ Αγκ Γαλί, σκοτώθηκε επίσης από τη Γαλλία.
Το EIGS πραγματοποίησε ιδιαίτερα φονικές επιθέσεις με στόχο στρατιωτικούς, αλλά και αμάχους, στο Μαλί, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.
Είχε θέσει στο στόχαστρο Αμερικανούς στρατιώτες τον Οκτώβριο του 2017: τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και τέσσερις από τον Νίγηρα σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο Τόνγκο, στον νοτιοδυτικό Νίγηρα.
Στα τέλη του 2019, το EIGS είχε εξαπολύσει σειρά μεγάλων επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Μαλί και στον Νίγηρα, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς στις τάξεις των τοπικών στρατών.
Και στις 9 Αυγούστου, στον Νίγηρα, ο επικεφαλής του EIGS είχε διατάξει προσωπικά τη δολοφονία έξι Γάλλων εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, του οδηγού και του σοφέρ τους από τον Νίγηρα. Η επίθεση αυτή εναντίον νέων που είχαν δεσμευθεί στην ανθρωπιστική δράση είχε προκαλέσει έντονα αισθήματα στη Γαλλία και στον Νίγηρα.
«Η οργάνωση αυτή έχει αποκεφαλιστεί»
«Η οργάνωση αυτή έχει αποκεφαλιστεί. Αυτό που έχει σημασία τώρα, ιδιαίτερα στον Νίγηρα, είναι οι κρατικοί παράγοντες να μπορούν να ανακτήσουν το έδαφος που είχε εγκαταλειφθεί και αφεθεί στην οργάνωση ΙΚ», σχολίασε σήμερα στο FranceInfo ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια γαλλικής στρατιωτικής δέσμευσης στο Σαχέλ, στη διάρκεια των οποίων 50 Γάλλοι έχασαν τη ζωή τους, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Ιούνιο μια μείωση της γαλλικής παρουσίας στην περιοχή, η οποία θα επικεντρωθεί στο εξής σε επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας και στη συνοδεία στη μάχη τοπικών στρατών, γύρω από μια διεθνή συμμαχία με ευρωπαϊκή συνεργασία.
Ως εκ τούτου, ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών στο Σαχέλ θα μειωθεί από 5.000 άνδρες σήμερα σε 2.500 ή 3.000 έως το 2023, στο τέλος μιας τεράστιας αναδιοργάνωσης που ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία προβλέπει κυρίως το τέλος του γαλλικού ελέγχου στο Κιντάλ, το Τεσαλίτ και το Τιμπουκτού, στο βόρειο Μαλί.
Όμως «δεν αποχωρούμε από το Μαλί, προσαρμόζουμε τον στρατιωτικό μηχανισμό μας», υπογράμμισε η Παρλί σε δηλώσεις της στο Radio France International. «Η μάχη μας συνεχίζεται.»
Πηγή: ΑΠΕ
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…