Ειδικοί – Δύσκολος χειμώνας για ανεμβολίαστους και παιδιά λόγω μεταλλάξεων – Πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία
Οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν πως η αποκλιμάκωση θα έρθει το Πάσχα και πως το επόμενο καλοκαίρι ο κοροναϊός δεν θα επηρέαζει πια την καθημερινότητά μας.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Όχι μόνο φαίνεται να μην έχουμε ξεμπερδέψει με τον κοροναϊό, αλλά η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη μέχρι τα Χριστούγεννα, ειδικά για όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν πως η αποκλιμάκωση θα έρθει το Πάσχα και πως το επόμενο καλοκαίρι ο κοροναϊός δεν θα επηρέαζει πια την καθημερινότητά μας.
Επίσης δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που μιλούν για έξαρση στα κρούσματα το φθινόπωρο, ενώ αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι πως ο ιός θα χτυπήσει και τα ανεμβολίαστα παιδιά.
Σύψας: Το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα
Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μίλησε σήμερα για την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εκφράζοντας προσδοκίες ότι το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όπως παλιά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέσα από την μονάδα Covid του «Λαϊκού», τόνισε ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».
Ο ίδιος ανέφερε πως οι γονείς «θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την Covid», υπενθυμίζοντας τη long-Covid που φέρνει «τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά».
Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε και πότε θα τελειώσει η πανδημία. Όπως εκτίμησε, το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.
Οι πανδημίες δεν κρατούν περισσότερο από τρία χρόνια
Υπογράμμισε ότι «οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια», ότι «θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα», μετά θα αρχίσει «βαθμιαία αποκλιμάκωση» και «από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα» και το καλοκαίρι του 2022 πια θα είμαστε χωρίς τον ιό.
Όμως, ο καθηγητής επισήμανε ότι υπάρχουν δύο επιφυλάξεις για την παραπάνω εξέλιξη: «Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί».
Παγώνη: Η μετάλλαξη είναι επιθετική στα παιδιά και στους νέους
Για την πορεία της πανδημίας αλλά και την εμβολιαστική διαδικασία στην χώρα μας επ αφορμής της συζήτησης για την τρίτη δόση μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Παρασκευής, «εννοείται θα κάνουμε τρίτη δόση. Το έχουμε πει εδώ και καιρό. Περιμένουμε την Επιτροπή των Εμβολίων, που αργούν στις εισηγήσεις τους». Όπως δε σημείωσε, μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει το θέμα.
Σύμφωνα με την ίδια, μετά τους ανοσοκατασταλμένους και τους υγειονομικούς, προτεραιότητα για την τρίτη δόση θα έχουν «όσοι εμβολιάστηκαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο», ενώ εκτίμησε ότι η τρίτη δόση θα γίνεται μετά τους 6-8 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
«Επιθετική μετάλλαξη στα παιδιά και στους νέους η Δέλτα. Από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις που έχουμε. Δεν το περιμέναμε κι εμείς» τόνισε η γιατρός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών.
«Στο Λος Άντζελες έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στα παιδιά στα σχολεία γιατί ήταν πολλά τα κρούσματα. Και ένα μεγάλο ποσοστό μπήκε σε ΜΕΘ. Και δεν θα ήθελε κανείς μας, με τίποτα, να δει παιδάκια διασωληνωμένα» ανέφερε, κάνοντας έκκληση στους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
«Να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους για την ασφάλεια τους. Δεν θα ήθελα να βλέπω παιδάκια στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ» τόνισε.
Όσοι περισσότεροι έχουμε ανοσία τόσο λιγότερο μεταδίδεται ο ιός
Μόνο ευοίωνες δεν είναι οι προβλέψεις του Αλκιβιάδη Βατόπουλου για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα. Ο καθηγητής μικροβιολογίας θεωρεί ότι είναι αρκετά πιθανό να εκτεθούμε όλοι στον ιό ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό.
«Τα καλά νέα αφορούν το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας και τα πάρα πολλά τα τεστ. Αρνητικό στοιχείο αποτελούν οι μεταλλάξεις που επιτρέπουν στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
Ερωτηθείς για το αν θα εκτεθούμε όλοι – εμβολιασμένοι κι ανεμβολίαστοι – στον ιό τον χειμώνα, ο καθηγητής απάντησε πως «κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ πιθανό», αν και αυτό όπως είπε «εξαρτάται από τον ποσοστό των ανόσων, καθώς όσο περισσότεροι έχουν ανοσία τόσο δυσκολότερα θα μετακινείται ο ιός».
Για την ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε πως λαμβάνοντας ως τεκμήριο την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παγκοσμίως είναι πιθανό να σημειωθεί έξαρση και στη χώρα μας. Βέβαια όπως είπε «κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν και έχουν επαφές με πολλά άτομα».
Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα τη λάβουμε όλοι. Όπως είπε οι ειδικοί διεθνώς, προτάσσουν την ανάγκη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, έστω και με μία δόση, οι πληθυσμοί που δεν έχουν καθόλου ανοσία. «Η συζήτηση αυτή δεν αφορά άμεσα όλους, μόνο ειδικές ομάδες όπως αρχικά υγειονομικούς και ηλικιωμένους , τόνισε.
Τσιόδρας: Η αερογενής μετάδοση του ιού αλλάζει τα δεδομένα
Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για το σύστημα υγείας που θα χρειαστεί αναβάθμιση, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Την επισήμανση έκανε ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κηρύσσοντας την έναρξη διαδικτυακής ημερίδας «Covid-19- Πού βρισκόμαστε σήμερα» που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα, τεκμηριώθηκε και επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη.
Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους. Η αλλαγή όμως που έφερε ο κοροναϊός, είναι ότι άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών.
Το γεγονός αυτό απαιτεί πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις