ΗΠΑ με Ελλάδα – Υπογράφουν τη νέα συμφωνία για τις βάσεις στις 14 Οκτωβρίου
«Κλείδωσε» το ραντεβού Δένδια - Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον
Δύο ταξίδια στις ΗΠΑ σε λιγότερο από έναν μήνα σχεδιάζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Πρώτη επίσκεψη αυτή στη Νέα Υόρκη, που ξεκινά τη Δευτέρα, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και δεύτερη στην Ουάσιγκτον, με την ημερομηνία να έχει κλειδώσει για τις 14 Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου, δεδομένων και των εξελίξεων της πανδημίας.
Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την επίσκεψη του Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δένδια με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, να υπογραφεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ενώ θα συνεχιστεί και ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, για πρώτη φορά διά ζώσης μετά τη συνάντηση του 2019 στην Αθήνα.
Ο Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στο ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει η ανανέωση της MDCA να είναι πενταετούς διάρκειας, ώστε να υπάρχει μία σταθερότητα, γεγονός που όπως είπε αντιμετωπίζεται «θετικά». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Παπαϊωάννου, συνεχίζονται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα είναι μία επιβεβαίωση των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον καθώς σε αυτήν θα αποτυπωθεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη σημασία συγκεκριμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Σε αυτήν δε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι αμερικανικές δυνάμεις θα επεκτείνουν το αποτύπωμα της στρατιωτικής παρουσίας τους επί ελληνικού εδάφους – εκτός από τη Σούδα, το Στεφανοβίκειο, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη – στο Πετροχώρι Ξάνθης και τη Σκύρο.
Ανώτατη διπλωματική πηγή είχε αναφέρει άλλωστε στα «ΝΕΑ» ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει τη λογική μεγάλων βάσεων του παρελθόντος και ενδιαφέρονται για πολλά και διαφορετικά σημεία στρατηγικής σημασίας όπου θα μπορούν να τους παρέχονται οι διευκολύνσεις που αναζητούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Πέμπτη 17/9 και Παρασκευή 18/9 θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για «πολιτικές διαβουλεύσεις» ΗΠΑ – Τουρκίας ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Σεντάν Ονάλ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν και τη Βικτόρια Νούλαντ, ενώ το ζήτημα των S-400 εξακολουθεί να βαραίνει στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στο βυζαντινό μουσείο
Το δικό του μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε ο Δένδιας, μιλώντας στα εγκαίνια έκθεσης του ΥΠΕΞ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, στο Βυζαντινό Μουσείο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την υποχρέωση όλων των κρατών να προστατεύουν τη Βυζαντινή Κληρονομιά και μνημεία όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας.
Μνημεία τα οποία, όπως είπε, «κατά παράβαση των σχετικών διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, χρησιμοποιούνται πλέον για άλλους λόγους. Η Ελλάδα λυπάται βαθιά για την ακατανόητη αυτή τουρκική επιλογή».
Ο Δένδιας συνέδεσε αυτή την επιλογή της Τουρκίας με τη στενή υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής κίνησης, σημειώνοντας ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιχείρησαν να αποσταθεροποιήσουν σειρά χωρών της περιοχής, φίλων της Ελλάδας.
«Αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει τη νεο-οθωμανική της πολιτική. Να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται. Να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους. Να σέβεται τα μνημεία που άλλοι ρωμαλέοι πνευματικοί πολιτισμοί εγκατέστησαν στο έδαφός της» υπογράμμισε.
Τριμερής στην Νέα Υόρκη
Στην ατζέντα των επαφών Δένδια στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ στις επαφές που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής είναι με τους ΥΠΕΞ των Γκάμπιας, Κόστα Ρίκα, Κύπρου, Αλγερίας, Κιργιζίας, Παναμά, Αρμενίας, Αιγύπτου και Γκάνας.
Επίσης θα υπάρξει συνάντηση και με τον υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ. Ερωτηθείς για τις σχέσεις Αιγύπτου – Τουρκίας και αν η διαφαινόμενη προσπάθεια «επαναπροσέγγισης» της Αγκυρας ανησυχεί την Αθήνα, ο Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε χώρας και εφόσον και η Τουρκία σέβεται κάποιες αρχές και αξίες είναι ευπρόσδεκτη να συμμετάσχει στα διάφορα σχήματα.
Με τους δεσμούς Αθήνας – Καΐρου να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα στενοί, ο Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, ανάλογα με το πρόγραμμα των τριών ΥΠΕΞ.
Τόσο η περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια και ευρωπαϊκή τους προοπτική είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής διπλωματίας, με επιδίωξη την ενίσχυση των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους και όχι μόνο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις