Τατάρ – Απέρριψε και τη βρετανική πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι εκτός από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί άτυπη τριμερής με τον ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Στη δική μας ατζέντα δεν υπάρχει αποκεντρωμένη ομοσπονδία, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει συζητηθεί επίσημα μαζί τους (με τους Βρετανούς) ούτε και θα το συζητήσουν ποτέ.
Στο μοντέλο των δύο κρατών
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι επιμένει στο μοντέλο των δύο κρατών που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο βασισμένο στην κυριαρχική ισότητα.
Ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ακόμη ότι εκτός από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί άτυπη τριμερής με τον ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη.
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού σχετικά με τις επαφές που θα ξεκινήσουν στη Νέα Υόρκη το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ με τον «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και ομάδα συνεργατών του, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να προωθεί την πολιτική της «λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, την οποία υποστηρίζουν εδώ και ένα χρόνο επίσημα με την στήριξη της Τουρκίας».
«Εθνικός αγώνας»
«Θα πούμε στη Νέα Υόρκη ότι δεν υπήρξε αλλαγή στη θέση μας (για λύση δύο κρατών στην Κύπρο) μετά τη Γενεύη. Επιμένουμε στην πρόταση 6 σημείων που υπέβαλα στη Γενεύη, ιδιαίτερα επιμένουμε στη διασφάλιση του καθεστώτος διεθνούς ισότητας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αυτός είναι ένας εθνικός αγώνας, δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε αυτό», είπε ο Ερσίν Τατάρ.
Υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο – κατά την έκφρασή του – χωριστοί και ίσοι λαοί στην Κύπρο και ότι δεν επιτεύχθηκε αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί χρόνια στη βάση της ομοσπονδίας.
«Μια συμφωνία μπορεί να είναι δυνατή μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών που ζουν δίπλα για την επίτευξη κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο», ισχυρίστηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.
Υποστήριξε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία στον νότο έχει μετατραπεί σε ‘ελληνοκυπριακή δημοκρατία’», υποστηρίζοντας ότι «η τδβκ και η ελληνοκυπριακή δημοκρατία της Κύπρου μπορούν να συνεργαστούν».
«Δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε μια θέση που θα οδηγήσει το ζήτημα σε μια ενιαία δομή, όπου η πλειοψηφία θα κυβερνά τη μειοψηφία με μια ενιαία κυριαρχία. Η πολιτική μου είναι να διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία. Αυτή είναι η διαφορά μου» πρόσθεσε.
«Δεν θα υποχωρήσουν»
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «η Τουρκία και η τδβκ δεν θα υποχωρήσουν από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στην περιοχή».
Επισήμανε επίσης ότι «αυτή η εθνική υπόθεση (Κύπρος) ανήκει τόσο στην Τουρκία όσο και στον τουρκοκυπριακό λαό».
«Ο σκοπός μας είναι κοινός, οι αξίες μας κοινές. Στη χειρότερη μέρα μας, η Τουρκία ήταν μαζί μας, έστειλαν τα παιδιά τους και έγιναν μάρτυρες. Είναι πλέον ουσιαστικό και αναπόφευκτο να υπάρχει ένα κυρίαρχο ‘τουρκικό κράτος’ στην Κύπρο, στον βορρά», πρόσθεσε.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «δεν απέφυγα ποτέ τον διάλογο. Αποφεύγουμε μόνο να δώσουμε το έναυσμα για την έναρξη μιας επίσημης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η θέση μας περιλαμβάνεται στην πρόταση 6 σημείων που υποβάλαμε στη Γενεύη».
«Εάν αυτές οι ανεπίσημες συνομιλίες μετατραπούν σε επίσημες συνομιλίες, πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το διεθνές ισότιμο καθεστώς. Για αυτό απαιτείται ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Εχουμε ήδη πει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η έναρξη επίσημων συνομιλιών καθώς ακόμη δεν υπάρχει κοινός τόπος (μεταξύ των μερών). Ωστόσο, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να παραβρεθούμε σε οποιαδήποτε συνάντηση ανεπίσημα», ανέφερε ο κ. Τατάρ.
Συνάντηση με Ερντογάν
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους διαφορετικών χωρών, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οπως δήλωσε θα εξηγήσει τις θέσεις του για το Κυπριακό στους εκπροσώπους άλλων χωρών.
Σημείωσε επίσης ότι θα συναντηθεί και με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον τούρκο υπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και είπε ότι δεν θεωρεί αυτή τη δήλωση ειλικρινή και πως «οι Ελληνες εξακολουθούν να σκέφτονται ‘Πώς μπορούμε να συνδέσουμε την Κύπρο με την Ελλάδα’» και ότι εξέφρασαν τις φιλοδοξίες τους στις τελετές.
Η βρετανική πρόταση
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του βρετανού Υπατου Αρμοστή Στήβεν Λίλι ότι οι πρωτοβουλίες της Βρετανίας είναι συμβατές με την ιδέα Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Ερσιν Τατάρ είπε ότι «στη δική μας ατζέντα δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός».
«Ενα τέτοιο σχέδιο δεν έχει συζητηθεί επίσημα μαζί μας, ούτε θα το συζητήσουμε ποτέ», πρόσθεσε.
Πηγή: philenews
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις