Γερμανία – Η ακροδεξιά AfD χάνει τον προνομιακό της εχθρό
«Χωρίς την Ανγκελα Μέρκελ δεν θα υπήρχαμε» λέει ο Τίνο Χρουπάλα που είναι το νέο πρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Ο Τίνο Χρουπάλα είναι το νέο πρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Μαζί με την κοινοβουλευτική ηγέτιδα του κόμματος, Αλις Βάιντελ, είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του AfD για τις εκλογές τη μεθεπόμενη Κυριακή στη Γερμανία.
Το μεγαλύτερο στραβοπάτημά του στον προεκλογικό αγώνα ήταν σε τηλεοπτική συνέντευξη με μαθητή που ρώτησε τον Χρουπάλα ποιο είναι το αγαπημένο του γερμανικό ποίημα. Δεν ήξερε ούτε ένα.
Η αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική σκηνή είναι τομή και για το AfD.
«Χωρίς τη Μέρκελ δεν θα υπήρχε ΑfD» λέει ο Χρουπάλα στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών VAP στο Βερολίνο. Υπονοεί ότι η Μέρκελ μετατόπισε τη συντηρητική Χριστιανική Ενωση τόσο πολύ προς το κέντρο ώστε άφησε ζωτικό χώρο στα δεξιά του CDU-CSU, τον οποίο κάλυψε το ακροδεξιό AfD.
Η στόχευση των ιδρυτών του το 2013 ήταν να υποκαταστήσουν προοπτικά τη Χριστιανική Ενωση στον πολιτικό χάρτη, όπως συνέβη και με το ακροδεξιό ÖVP στην Αυστρία. «Μακροπρόθεσμη στρατηγική μας ήταν και παραμένει να αντικαταστήσουμε το CDU/CSU» απαντά ο Χρουπάλα στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ».
Μέσα σε οχτώ χρόνια το AfD κατάφερε να εκπροσωπείται σε όλα τα τοπικά κοινοβούλια, στην Ομοσπονδιακή Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Πολιτικά όμως διολισθαίνει συνεχώς σε όλο και πιο ακροδεξιές θέσεις, δίνει στέγη σε στελέχη του νεοναζιστικού φάσματος, η μάχη μεταξύ των μετριοπαθών υπό τον πρόεδρο Γιέργκ Μόιτεν και τον ακραίο εθνικιστή Μπιορν Χέκε είναι αδυσώπητη.
Η ευρωκρίση και τα ελληνικά μνημόνια ήταν η γενεσιουργός αιτία για να ιδρυθεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία το 2013 από τον οικονομολόγο Μπερντ Λούκε και την ομάδα του κόντρα στη γραμμή της Μέρκελ που έλεγε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, η στήριξη της Ελλάδας είναι μονόδρομος για να σωθεί η ευρωζώνη.
Τώρα το AfD θέλει την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ. Οι θέσεις του απευθύνονται και ικανοποιούν ένα ακροδεξιό εθνικιστικό ακροατήριο, επιρρεπές στον λαϊκισμό, το οποίο υπάρχει και στη Γερμανία.
«Δεν θέλουμε άλλους μετανάστες, ούτε θέλουμε κατευθυνόμενη από την ΕΕ μετανάστευση» λέει ο Κρουπάλα.
Το προσφυγικό
Σε αντίθεση με το 2017, το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό δεν κυριαρχεί σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα.
Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Χρουπάλα να μιλάει για «εγκλήματα και βιασμούς που συμβαίνουν καθημερινά από τους μετανάστες στη Γερμανία», την ώρα που οι επίσημες εκθέσεις καταγράφουν σήμερα την ακροδεξιά βία ως το σημαντικότερο μοτίβο της εγκληματικότητας στη Γερμανία, με ηθικό αυτουργό το AfD.
Ειδικά στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία το ΑfD έχει ισχυρότατη παρουσία. «Απορροφήσαμε το 1/3 των ψηφοφόρων της Αριστεράς» λέει ο Κρουπάλα, ο οποίος κατάγεται από την ανατολικογερμανική Σαξονία.
«Οι πρακτικές της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος μας θυμίζουν εποχές της πρώην DDR» λέει ο Χρουπάλα, ταυτίζοντας τις μυστικές υπηρεσίες της σημερινής Γερμανίας που παρακολουθεί το ΑfD για εξτρεμιστική δράση με τη ΣΤΑΖΙ της κομμουνιστικής DDR. Αλλά στην ερώτηση αν θεωρεί τη σημερινή Γερμανία «κράτος παρακολούθησης» και όχι «κράτος δικαίου», υπεκφεύγει λέγοντας «ελπίζω να μη γίνουμε κράτος παρακολούθησης».
Την τελευταία τετραετία το AfD ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τα δύο πρώτα κόμματα, Χριστιανική Ενωση και Σοσιαλδημοκράτες, αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ. Αυτό το προνόμιο δεν θα το έχει στην επόμενη Βουλή.
Προς το παρόν, τα ποσοστά του AfD στις δημοσκοπήσεις είναι γύρω στο 11%, κάτω από το 12,6% που είχε πάρει στις τελευταίες εκλογές το 2017. Ο Τίνο Χρουπάλα είναι αισιόδοξος ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.
«Εχουμε ακόμη μιάμιση εβδομάδα προεκλογικού αγώνα και μπορούμε να πιάσουμε ένα ποσοστό 13%-14%» λέει ο Χρουπάλα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις