Ποζρικίδης στον ΟΤ – Το σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ θα αλλάξει όλη την πόλη, όχι μόνο την έκθεση
Στο μεγάλο σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ που θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα των υποδομών και το πράσινο αποτύπωμα της έκθεσης αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία της φετινής Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να συγκεντρώσει 900 εκθέτες δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης μιλώντας στο οικονομικό περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Ο κύριος Ποζρικίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην επόμενη ημέρα της ΔΕΘ με αφορμή το μεγάλο έργο της ανάπλασης που έχει δρομολογηθεί. «Το σχέδιο της ανάπλασης θα αλλάξει τη πόλη, όχι μόνο την έκθεση» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως οι τωρινές υποδομές και η λειτουργικότητα των κτιρίων χρίζουν βελτίωσης και κυρίως με μια διαφορετική προσέγγιση, με την εκπλήρωση νεών αρχιτεκτονικών και πράσινων κριτηρίων.
Η Ελλάδα και η ΔΕΘ έχει την ευκαιρία να παραμείνει περιφερειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το μόνο πρόβλημα έχει να κάνει με τις παλιές υποδομές, πρόβλημα που θα λυθεί με την ανάπλαση.
Με το έργο θα δημιουργηθεί ένα νέο λειτουργικό και φιλικό προς το περιβάλλον συνεδριακό κέντρο, παράλληλα με τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός μητροπολιτικού πάρκου που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Εντυπωσιακές είναι οι νέες πράσινες προδιαγραφές που θα δρομολογηθούν. Αυτή τη στιγμή τα κτίρια «καίνε» μαζούτ, ούτε καν φυσικό αέριο, όπως τόνισε ο κύριος Ποζρικίδης. Υπολογίζεται, λοιπόν, πως με την ανάπλαση θα επιτευχθεί μείωση της ενέργειας κατά 70%. Οι οροφές των κτιρίων θα παράγουν ενέργεια, θα υπάρχουν συλλέκτες νερού, ώστε να ποτίζεται το πράσινο, θα χρησιμοποιούνται τεχνικές γεωθερμίας και το θαλασσινό νερό για ψύξη. «Ίσως και να μιλάμε για το πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο CEO της ΔΕΘ.
Το όλο έργο βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, έχει τελειώσει το χωροταξικό σχέδιο και δρομολογούνται οι υπόλοιπες μελέτες, αρχιτεκτονικές κλπ με σκοπό την έναρξη της κατασκευής από το 2023 και την ολοκλήρωση του έργου το 2026. Στόχος είναι η νέα ΔΕΘ να ανοίξει τις πύλες της με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων της έκθεσης, τον Οκτώβριο του 2026.
Στο μεσοδιάστημα και όσο η κατασκευή θα «τρέχει» η έκθεση θα πρέπει να συρρικνωθεί κάπως, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, εξήγησε.
Ο κύριος Ποζρικίδης αναφέρθηκε και στις τάσεις που υπάρχουν και στον διεθνή ρόλο της έκθεσης, δεδομένου πως ειδικά φέτος, λόγω και της πανδημίας, η παρουσία του Δημοσίου στους εκθεσιακούς χώρους είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Όπως εξήγησε η τάση από τη δεκαετία του ’80 ήταν οι κλαδικές εκθέσεις, όπως η πολύ επιτυχημένη Agrotica. Όσον αφορά το διεθνή ρόλο της Έκθεσης, η συνεισφορά της στην προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών είναι αναμφισβήτητη, όπως φάνηκε πιο πρόσφατα από την έκθεση που ήταν αφιερωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε κάθε περίπτωση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ εμφανίστηκε πεπεισμένος για το μέλλον των διεθνών εκθέσεων, εξηγώντας πως η ενσώματη παρουσία και η ανθρώπινη επαφή στην προώθηση των προϊόντων και στο marketing δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Βεβαίως, παραδέχτηκε πως το ψηφιακό κομμάτι που αναπτύχθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας «ήρθε για να μείνει» και θα παραμείνει ένα δυνατό, συμπληρωματικό στοιχείο, αλλά εκτίμησε ότι δεν θα κυριαρχήσει, καθώς τίποτε δεν αντικαθιστά το να δοκιμάζεις και να βλέπεις το προϊόν.
- Κακοκαιρία Alexandros: Ανησυχία στους κατοίκους του Βόλου – Σφραγίζουν πόρτες και παράθυρα
- LIVE: Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός
- Πνίγεται (και) η Πορτογαλία: Καταιγίδες και πλημμύρες στα νότια της χώρας
- Βολφ Μπίρμαν: «Δεν θέλω να βαριέμαι ούτε όταν πεθάνω»
- Breadfruit: Το άγνωστο φρούτο που θυμίζει φρεσκοψημένο ψωμί – Μπορεί να σώσει τον κόσμο
- Τουρκία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση μαφιόζων – Στην Ελλάδα συνελήφθη ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης