«Πανδημία» πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού – Σύμβουλος ασφαλείας περιγράφει πως δρουν τα κυκλώματα
Η επικοινωνία των «ενδιαφερόμενων» με τα κυκλώματα γίνεται μέσω των social media σε διάφορες ομάδες.
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η απάτη με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, με τα παράνομα κυκλώματα να έχουν «εξαπλωθεί» σε όλο το διαδίκτυο.
Η επικοινωνία των «ενδιαφερόμενων» με τα κυκλώματα γίνεται μέσω των social media σε διάφορες ομάδες.
Μάλιστα, ο «ενδιαφερόμενος» μπορεί να επιλέξει και ποιο εμβόλιο θέλει να «κάνει», ενώ οι δράστες ισχυρίζονται πως έχουν και πρόσβαση στο σύστημα των ραντεβού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, το οποίο φέρνει στο «φως» διαλόγους που είχε δημοσιογράφος -που παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενη- με κύκλωμα στα social media, οι άγνωστοι πίσω από την απάτη τούς έστειλαν «προσχέδιο» που σκανάρεται σε οποιαδήποτε εφαρμογή Covid.
Όπως ανακάλυψε η δημοσιογράφος, το QR code «περνάει».
Τρομακτικό που δίνουν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ σε αγνώστους
Μιλώντας στο ίδιο μέσο, ο Σύμβουλος Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Θεοφάνης Κασίμης, χαρακτήρισε το ζήτημα ως πολύ επικίνδυνο και είπε πως είναι τρομακτικό το ότι οι άνθρωποι δίνουν σημαντικά στοιχεία όπως η ταυτότητά τους, o AMKA ή το ΑΦΜ σε αγνώστους για να εκδώσουν το πλαστό πιστοποιητικό.
Σκληρό πρόστιμο
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι όσοι τα εκδίδουν ή λαμβάνουν πλαστά πιστοποιητικά θα τιμωρούνται με απόλυση και διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Επίσης, ξεκαθάρισε πως το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών είναι αρκετά έως πολύ ασφαλές και «δεν παραβιάζεται».
«Το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών είναι αρκετά ασφαλές ως πολύ ασφαλές. Και η λειτουργία του δεν έθεσε σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σε οποιαδήποτε περιοχή μιλάμε, μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το σύστημα δεν παραβιάζεται. Παραβιάζεται μόνο αν υπάρχει κάποιος επίορκος, ο οποίος έχει τους κωδικούς και μπαίνει στο σύστημα. Και χάρη στις άμυνες του συστήματος μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις