Εργασιακά – Οξύνεται η αντιπαράθεση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Λάδι στη φωτιά έριξε η Efood
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, φαίνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει το πεδίο των εργασιακών για να κερδίσει πόντους απέναντι στη ΝΔ. Την ίδια στιγμή ο σάλος με την Efood ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Σε υψηλούς τόνους φαίνεται πως θα κινηθεί η αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, με βάση τα όσα είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Τα εργασιακά φαίνεται πως θα είναι το πεδίο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να «επενδύσει» προκειμένου να κερδίσει πόντους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξάλλου, ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο ήδη από χθες με φόντο τον σάλο που προκλήθηκε με την Efood. Η εταιρία αναγκάστηκε σε αναδίπλωση μετά τις πρωτοφανείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όταν τα σωματεία των διανομέων δημοσίευσαν την πρόθεση της Efood να μετατρέψει εργαζόμενους σε freelancer.
Όταν έγινε γνωστό ότι η εταιρία ενημέρωσε ότι για 115 διανομείς δεν θα ανανεωνόταν η σύμβασή τους, αλλά ο μόνος τρόπος συνεργασίας ήταν να δουλεύουν με «μπλοκάκι», χιλιάδες χρήστες κατήργησαν την εφαρμογή από το κινητό τους, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους διανομείς που καλούν σε κινητοποιήσεις ζητώντας μόνιμες προσλήψεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Τελικά, μετά το πρωτοφανές κύμα αντιδράσεων, η εταιρία υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι οι συμβάσεις θα ανανεωθούν κανονικά.
Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την Efood
Ο σάλος που προκλήθηκε έγινε κομμάτι και της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τον νέο εργασιακό νόμο του Χατζηδάκη, έδωσε τη δυνατότητα σε πλατφόρμες να απασχολούν εργαζόμενους ως ελεύθερους επαγγελματίες, και τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επί των ημερών της δεν είχε ρυθμίσει πλαίσιο λειτουργίας για τους διανομείς που τώρα απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα.
«Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αφού για 5 χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο των διανομέων, τώρα κουνάει το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση που ενίσχυσε τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και είναι φυσικά αποφασισμένη να επιβάλει την εφαρμογή αυτής της νέας, σύγχρονης, ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε όλες τις επιχειρήσεις. Δεν νοιάζονται για τους εργαζόμενους, είναι απλώς σε απόγνωση για το δημοσκοπικό τους τέλμα», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Από την άλλη ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ot.gr, αναφερόμενος στο θέμα, σχολίασε ότι παρά το κενό που υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια με τους εργαζόμενους σε τέτοιου τύπου πλατφόρμες, εντούτοις η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο Χατζηδάκη και συγκεκριμένα με το άρθρο 69 αναφέρεται για πρώτη φορά στην εργατική νομοθεσία ο διανομέας ως αυταπασχολούμενος.
Τσίπρας: Υποσχέσεις για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα στην ομιλία του στη ΔΕΘ, σημειώνοντας: «Θέλω να εκφράσω την οργή και τον αποτροπιασμό για την ανήθικη πράξη μίας εταιρείας στον τομέα ταχυμεταφορών που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο, τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά για να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας», ενώ χαρακτήρισε ελπιδοφόρα την αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας, και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο των εργασιακών, ασκώντας σκληρή κριτική στον νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Δεσμεύτηκε για αύξηση του Κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης ενώ επανέλαβε ότι ο νόμος Χατζηδάκη θα καταργηθεί.
Ακόμα ανακοίνωσε ότι θα αποκατασταθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, θα κατοχυρωθεί θεσμικά το δικαίωμα στην απεργία, θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 35ωρο, θα μπει τέλος στους «αόρατους» εργαζόμενους στις πλατφόρμες, και μία σειρά άλλες μεταρρυθμίσεις που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, αλλά θα δώσουν και ώθηση για ανάπτυξη.
Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια συμπαγή και πειστική πολιτική πρόταση, πλαισιωμένη από σαφές και μελετημένο οικονομικό σχέδιο. Ξανά παροχές χωρίς κοστολόγηση και ξανά διαγραφή χρεών. Ήταν λες και το ημερολόγιο έδειχνε 2014. Μόνο που σήμερα όλοι γνωρίζουν τι ακολούθησε μετά.
Η απόπειρα της «νέας αρχής» σκιαζόταν συνεχώς από τις λέξεις «επιστροφή» και «κατάργηση». Την ώρα που η Ελλάδα αλλάζει με ένα άλμα ευημερίας στο αύριο, ο διακαής πόθος του κ. Τσίπρα είναι η επάνοδος στην εξουσία με κάτι ανάλογο της συγκυβέρνησης με Βαρουφάκη και Καμμένο. Μέχρι εκεί φτάνει ο πολιτικός του ορίζοντας».
Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ πριν από μία εβδομάδα παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων και παροχών που αφορούσαν κατά κύριο λόγο φοροελαφρύνσεις που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θα λειτουργήσουν υπέρ της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ για τους νέους εργαζόμενους προέβλεψε το μέτρο του «πρώτου ενσήμου» που θα εφαρμοστεί από το 2022.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.
Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις