Στις κάλπες οι Ρώσοι – Το μήνυμα, τα «τεχνάσματα» του Κρεμλίνου και… ο συναγερμός στο σύστημα Πούτιν
Στις κάλπες οι Ρώσοι, από σήμερα ώς την Κυριακή, για την εκλογή των 450 νέων μελών της Δούμας - Το μήνυμα, τα «τεχνάσματα» του Κρεμλίνου και οι παροχές της τελευταίας στιγμής για να αποτραπεί μια οδυνηρή ήττα της Ενωμένης Ρωσίας.
Αν είναι η οικονομία αυτή που, τελικά, καθορίζει και τις επιλογές των πολιτών στις εκλογικές αναμετρήσεις, τότε πρέπει κανείς να αναμένει ότι οι Ρώσοι θα εκφράσουν με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκειά τους στις βουλευτικές εκλογές που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.
Αλλωστε, σύμφωνα με τους «Financial Times», το πραγματικό εισόδημα έχει μειωθεί κατά 11% την τελευταία επταετία και 20 εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού) ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, την ίδια στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών αυξάνονται διαρκώς.
Σε αυτό το φόντο, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων τις οποίες επικαλούνται τα δυτικά ΜΜΕ δεν προκαλούν εντύπωση: το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, το οποίο ελέγχει σήμερα τις 343 από τις 450 έδρες της Δούμας, έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από το 30%.
Και αυτό παρά το κύμα παροχών της τελευταίας στιγμής που διέταξε ο (ευρισκόμενος σε καραντίνα, λόγω κρουσμάτων του κοροναϊού στο περιβάλλον του) Βλαντίμιρ Πούτιν, από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν τόσο τους συνταξιούχους όσο και τον σκληρό και πολυπληθή πυρήνα του κράτους – στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πυροσβέστες, οι οποίοι, εκτός από μία εφάπαξ παροχή 15.000 ρουβλίων (κάπου 200 δολαρίων), θα λάβουν αυξήσεις υψηλότερες του πληθωρισμού (6,7% σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα).
Ψήφοι και από… Ουκρανία
Τα μηνύματα που έρχονται από την κοινωνία έχουν σημάνει συναγερμό στο Κρεμλίνο, που αξιοποιεί όλες τις μεθόδους για να αποφύγει μια οδυνηρή ήττα, η οποία θα μπορούσε να χαλάσει τα σχέδια του προέδρου της χώρας για επανεκλογή το 2024. Μία από αυτές είναι και η διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων στην ελεγχόμενη από τους φιλορώσους αντάρτες επαρχία Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου η Μόσχα έχει φροντίσει να χορηγηθεί υπηκοότητα σε περίπου 600.000 ανθρώπους. Επίσης, έχουν επιστρατευθεί και τέθηκαν επικεφαλής στις λίστες όλα τα παραδοσιακά και δημοφιλή στελέχη, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού.
Παράλληλα, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η ισπανική εφημερίδα «El Pais», ο μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος έχει επινοήσει και τη μέθοδο των «υποψηφίων-κλώνων» προκειμένου να μπερδέψει τους ψηφοφόρους. Παραθέτει δε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως αυτό του Μπόρις Βισνιέφσκι, που κατεβαίνει υποστηριζόμενος από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Γιάμπλοκο, ένα από τα παλαιότερα της χώρας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Στην περίπτωσή του, όπως καταγγέλλει, διαπίστωσε πως στις εκλογές συμμετέχουν άλλοι δύο υποψήφιοι με το ίδιο ακριβώς ονοματεπώνυμο, έχοντας μάλιστα αλλάξει τα ονόματά τους με τη νόμιμη διαδικασία! Μάλιστα, έχουν φροντίσει ώστε και η εμφάνισή τους να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τον «ορίτζιναλ» Βισνιέφσκι – έτσι, προκειμένου κάποιος ψηφοφόρος να μην κάνει λάθος, θα πρέπει να δώσει βάση στο πατρώνυμο.
«Συστημική αντιπολίτευση»
Το Κρεμλίνο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και το χαρτί της ανάμειξης ξένων υπηρεσιών στις εκλογές – πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα τους Δυτικούς, που κάνουν λόγο για «ρωσικό δάκτυλο». Με τον τρόπο αυτόν, έχει κατορθώσει να επιβάλει μια λογική συνωμοσιολογίας, ενώ το συγκεκριμένο χαρτί – σε συνδυασμό με τις κατηγορίες περί διαφθοράς – αξιοποιείται και για να τεθούν εκτός μάχης μια σειρά αντίπαλοι του Πούτιν, οι οποίοι βρίσκονται υπό διαρκή διωγμό, με πιο γνωστή την περίπτωση του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι.
Μάλιστα, από τις επιθέσεις δεν φαίνεται να γλιτώνουν ούτε τα κόμματα και τα στελέχη της αποκαλούμενης «συστημικής αντιπολίτευσης», η οποία στα κρίσιμα θέματα στηρίζει τις αποφάσεις του προέδρου της χώρας. Η «μπάλα» παίρνει ακόμα και το ΚΚ Ρωσίας του Γκενάντι Ζουγκάνοφ, που είναι η δεύτερη δύναμη στη Βουλή και εμφανίζει ανοδικές τάσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Πάβελ Γκρουντίνιν, η συμμετοχή του οποίου στις εκλογές απαγορεύθηκε. Πρόκειται για έναν 60χρονο εκατομμυριούχο επιχειρηματία ο οποίος, αν και αρχικά υποστήριζε τον Πούτιν, στις προεδρικές εκλογές του 2018 βρέθηκε αντίπαλός του και κατάφερε να συγκεντρώσει 8,5 εκατομμύρια ψήφους. Σύμφωνα δε με το Reuters, θεωρείται πιθανός διάδοχος του Ζουγκάνοφ στην ηγεσία του ΚΚ – κάτι που βεβαίως τον κατέστησε ακόμα πιο επικίνδυνο.
Αλεξέι Ναβάλνι: Ψηφίστε ΚΚ Ρωσίας! Αυτός φαίνεται πως είναι και ο λόγος που έκανε τον Ναβάλνι, εκτός από την έκκληση για «έξυπνη ψήφο» στους πιο ισχυρούς αντιπάλους των κυβερνητικών σε κάθε περιφέρεια, έτσι ώστε να έχουν ελπίδα να επικρατήσουν (οι μισοί βουλευτές προέρχονται από απευθείας εκλογή και οι άλλοι από τις λίστες των κομμάτων), να προχωρήσει και σε μια… ανίερη συμμαχία. Εφαρμόζοντας την αρχή «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», κάλεσε τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το ΚΚ Ρωσίας!
Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η βασική επιλογή των περίπου 108 εκατ. Ρώσων με δικαίωμα ψήφου θα είναι άλλη – η αποχή, η οποία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 50%, έναντι 40% στην προηγούμενη αναμέτρηση. Με αυτόν τον τρόπο ωστόσο οι πιθανότητες της Ενωμένης Ρωσίας να επικρατήσει μάλλον αυξάνονται. Και ο Πούτιν – ο οποίος χθες απηύθυνε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους συμπατριώτες του ζητώντας τους να επιδείξουν «υπευθυνότητα», «πατριωτισμό» και «προσοχή», επικεντρώνοντας τα επιχειρήματά του και στη «σταθερότητα» – θα μπορεί να αισθάνεται ακόμα πιο σίγουρος στον θρόνο του.
- Η ανεπανάληπτη χαμένη ευκαιρία του Ζιγιές (vid)
- Το Ουκρανικό «περιμένοντας τον Τραμπ»
- Ρωμανός: Το ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερο και από πράσινο ΣΥΡΙΖΑ
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Επιχείρηση Τάλως: Δικογραφίες σε βάρος 5 ατόμων για πορνογραφία ανηλίκων και κακοποίηση ακόμη και νηπίων
- Παναθηναϊκός: Με Γερεμέγεφ η ενδεκάδα κόντρα στον Παναιτωλικό