Σκόνη στο δωμάτιο
Η ανορθογραφία Μπογδάνου, ωστόσο, επανέφερε στο προσκήνιο ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις την ώρα που ασχολούνται με τα μεγάλα - και τη σκόνη που γεμίζει το δωμάτιο σηκώνουν τα ασήμαντα ή τα ζητήματα περιορισμένης εμβέλειας.
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
Η πρόσκληση στο Μαξίμου προφανώς είχε αποσταλεί στην οικογένεια Αντετοκούνμπο πριν αναδειχθεί η νέα ανησυχία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για τη διαφύλαξη της καθαρότητας του αίματος στα νηπιαγωγεία της χώρας.
Ακόμη κι αν στο πρωθυπουργικό γραφείο αντιμετώπισαν την παρέμβαση του βουλευτή της Α΄ Αθήνας ως μια ανορθογραφία με στοιχεία γραφικότητας, περιορισμένου βεληνεκούς, η ανάγκη για κάποια αντίδραση δεν μπορούσε να αγνοηθεί.
Η κίτρινη κάρτα βγήκε για να φύγει το θέμα από το προσκήνιο – και οι όποιες διευθετήσεις έγιναν στο παρασκήνιο. Σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη μπορούν να έχουν θέση και οι Μπογδάνοι, υπηρετώντας έναν ευρύτερο σχεδιασμό που δεν μεγαλώνει μόνον τις δεξαμενές ψηφοφόρων, αλλά μπορεί και να τις στεγανοποιήσει από ανεπιθύμητες διαρροές.
Μέχρι να αισθανθεί την ανάγκη για μια νέα δημόσια πρόσκληση, ο Μπογδάνος θα σιωπήσει. Στο ενδιάμεσο θα αρκεσθεί σε καμία βόλτα στον Αγιο Παντελεήμονα ή θα περιμένει τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου.
Το πρόβλημα που ανέκυψε με τον Μπογδάνο έχει να κάνει περισσότερο με τη συγκυρία και το νέο πλάνο Μητσοτάκη. Δίπλα στην πρόσκληση στους Αντετοκούνμπο υπάρχει και το σχέδιο της νέας διεύρυνσης με άνοιγμα της ΝΔ στο Κέντρο, το οποίο μπορεί να επικυρωθεί και μέσα από το επικείμενο Συνέδριο.
Οπως υπάρχει και το σχέδιο για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που πρέπει να ξαναφουντώσει. Οταν στοχοποιείς τα αλλοδαπά νήπια που κάνουν τις πρώτες βουτιές τους στο σύστημα της ελληνικής παιδείας, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο όχι μόνον αποσυσπειρώνεται, αντιθέτως κάποιοι εξοργισμένοι μπορεί να χτυπήσουν την πόρτα της Κουμουνδούρου.
Στον βαθμό αυτό και μόνον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολήθηκε προσωπικά – αν όντως ασχολήθηκε – με την περίπτωση Μπογδάνου.
Η ανορθογραφία Μπογδάνου, ωστόσο, επανέφερε στο προσκήνιο ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις την ώρα που ασχολούνται με τα μεγάλα – και τη σκόνη που γεμίζει το δωμάτιο σηκώνουν τα ασήμαντα ή τα ζητήματα περιορισμένης εμβέλειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες ημέρες έβλεπε και ξαναέβλεπε την ατζέντα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, στην οποία φρόντισε να βρει χώρο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ παράλληλα προετοίμαζε το ταξίδι στη Νέα Υόρκη στο οποίο επενδύονται πολλά.
Η συμφωνία των AUKUS που συνυπέγραψαν Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον εναντίον της Κίνας, είναι τεράστιο θέμα, πολύ περισσότερο όταν έχεις την επόμενη μέρα στην Αθήνα τον Εμανουέλ Μακρόν.
Το κλειστό δείπνο ηγετών που οργανώνει ο Σαρλ Μισέλ στη Νέα Υόρκη αποκτά άλλη διάσταση, καθώς μπορεί να δρομολογήσει ευρωπαϊκές αντιδράσεις που θα αλλάξουν για χρόνια τις διεθνείς ισορροπίες.
Οπως και η συνάντηση με τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, μπορεί να φέρει νέα επενδυτικά κεφάλαια στα μέρη μας και να ενισχύσει τα βήματα επιστροφής σε μια κανονικότητα που δεν θα αφήνει πίσω την πανδημία για να ξαναβρεί τη λιτότητα.
Η πρωθυπουργική ομιλία από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, την προσεχή Παρασκευή, θα έχει σαφή μηνύματα προς την Τουρκία που θα καταγραφούν από την παγκόσμια κοινότητα ηγετών, όπως αφετηρία για έναν νέο σχεδιασμό στο τρίγωνο Αθήνας – Αγκυρας – Τρίπολης θα μπορούσε να αποτελέσει και η συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι.
Το μόνο ζήτημα που δεν υπήρχε αυτή την περίοδο στην ατζέντα Μητσοτάκη ήταν οι αναρτήσεις του Μπογδάνου ή οι φιλοδοξίες του.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι οι αμυχές που μπορεί να προκαλέσουν οι παρεμβάσεις των Μπογδάνων, ενδέχεται στην πορεία να εξελιχθούν σε πληγές.
Υπό αυτό το πρίσμα, η προειδοποίηση για την τελευταία ευκαιρία στον βουλευτή δεν έγινε για να μπει η σκόνη που σήκωσε κάτω από το χαλί ή για να διασκεδασθούν οι αντιδράσεις ενός αντιπολιτευτικού μετώπου που συγκροτήθηκε απέναντί του – και απέναντι στην κυβέρνηση.
Ο εκλογικός ορίζοντας θα κρίνει και την εξέλιξη. Στην επόμενη πρόκληση, όσο πιο μακριά θα βρίσκονται οι κάλπες, τόσο πιο κοντά στην έξοδο θα βρεθεί ο βουλευτής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις