Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη – Μπορεί να επιβιώσει και από πυροβολισμό

Το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη – Μπορεί να επιβιώσει και από πυροβολισμό

Διαπίστωσαν ότι οι ταρντιγκράδες θα μπορούσαν να επιβιώσουν από κρούση σχεδόν 900 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1,14 gigapascals πίεσης κατά την πρόσκρουση

Τα βραδύπορα, μικροσκοπικά υδρόβια ζώαείναι εξαιρετικά ανθεκτικά πλάσματα και μπορεί να επιβιώσουν από μια απειλή που θα μπορούσε να αφανίσει την ανθρωπότητα. Μπορούν όμως αυτά τα ανθεκτικά μικροσκοπικά πλάσματα να επιβιώσουν από πυροβολισμό; Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μπορούν, αλλά μέχρι κάποιο όριο.

Μια νέα μελέτη εμπνεύστηκε από την αβεβαιότητα σχετικά με τη μοίρα των ζώων αυτών που βρίσκονταν στο ισραηλινό σκάφος Beresheet όταν συνετρίβη στο φεγγάρι το 2019, σύμφωνα με το περιοδικό Science.

Αυτά τα πλάσματα, μήκους περίπου 0,5 mm έως 1 mm, είναι διάσημα για την ανθεκτικότητά τους. Μπορούν να επιβιώσουν από το κενό του διαστήματος, τις ακραίες θερμοκρασίες και την έντονη ιονίζουσα και υπεριώδη ακτινοβολία, είχε αναφέρει προηγουμένως το Live Science.

Στη νέα μελέτη, ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισε να δοκιμάσει εάν τα βραδύπορα θα μπορούσαν να επιβιώσουν από κρούσεις υψηλών ταχυτήτων. Για να το κάνουν αυτό, τάισαν τα ζώα και στη συνέχεια «τα έβαλαν στο κρεβάτι», σε χειμερία νάρκη δηλαδή, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο μεταβολισμός τους μειώθηκε στο 0,1% του φυσιολογικού ρυθμού τους, ανέφερε το περιοδικό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πυροβόλησαν τα ζώα, με διαφορετικές ταχύτητες, με ένα πυροβόλο όπλο υψηλής ταχύτητας.

Διαπίστωσαν ότι τα βραδύπορα θα μπορούσαν να επιβιώσουν από κρούση σχεδόν 900 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1,14 gigapascals πίεσης κατά την πρόσκρουση. Ωστόσο, τα ζώα δεν επιβίωσαν σε υψηλότερες πιέσεις και ταχύτητες πρόσκρουσης. Αυτό σημαίνει ότι τα βραδύπορα που βρίσκονταν στο Beresheet δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, ανέφεραν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο τους.

Ακόμη και αυτά που επιβιώσαν από το πείραμα, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο από τα δείγματα ελέγχου για να ανακάμψουν, «κάτι που υποδηλώνει ότι θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί κάποια εσωτερική βλάβη», έγραψαν οι συγγραφείς. «Δεν είναι σαφές εάν στη συνέχεια θα μπορούσαν να αναπαραχθούν και αν τα αυγά τους θα μπορούσαν να επιβιώσουν από πυροβολισμούς και να αναπτυχθούν αργότερα.

Η μελέτη, λένε οι επιστήμονες, έχει επιπτώσεις σε μια θεωρία γνωστή ως «πανσπερμία», η οποία υποστηρίζει ότι οι κομήτες μπορούν να μεταφέρουν σπόρια ζωής από το ένα αστρικό σύστημα στο άλλο. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η πανσπερμία είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη, έγραψαν οι συγγραφείς στο άρθρο τους.

Περίπου το 40% των πετρωμάτων και των συντριμμιών που εκτοξεύονται από προσκρούσεις αστεροειδών στον πλανήτη μας, φτάνουν στο φεγγάρι με ταχύτητες αρκετά χαμηλές στις οποίες μπορούν να επιβιώσουν οι ταρντιγκράδες. Θα μπορούσαν επίσης να επιβιώσουν σε ένα ταξίδι από τον Άρη στο φεγγάρι του, τον Φόβο. Φυσικά, αυτά τα ευρήματα ισχύουν μόνο για τα συγκεκριμένα ζώα. Άλλες μορφές ζωής, όπως τα μικρόβια, μπορούν να επιβιώσουν σε υψηλότερες ταχύτητες πρόσκρουσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 11 Μαΐου στο περιοδικό «Astrobiology».

Must in

Πέρασαν στους «4» του EFL Cup Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ

Βραδιά των φαβορί στο EFL Cup με τις Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ να περνούν στην επόμενη φάση του θεσμού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο