Διεθνείς κλυδωνισμοί και βουτιά 2,27% στο ΧΑ
Ανώμαλη προσγείωση στις 890 μονάδες
Στη λεωφόρο Αθηνών έφτασαν τα κύματα του διεθνούς sell off, με το ελληνικό χρηματιστήριο να προσγειώνεται ανώμαλα στις 890 μονάδες, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η ανάκτηση των 910 μονάδων και η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή είχε δημιουργήσει προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα.
Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,27% στις 892,13 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο μάλιστα να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση (σε κλαδικό επίπεδο), ήτοι 4,03%.
Σήμερα άρχισε όμως ένα δύσκολο πενθήμερο για τις αγορές παγκοσμίως, με το ΧΑΑ να συμμετέχει σε αυτό τον κλοιό των ανησυχιών, καθώς οι πιθανότητες η κινεζική Evergrande να προκαλέσει κάποιο συστημικό σοκ με την πιθανή κατάρρευσή της να αυξάνονται κατακόρυφα. Οι τριγμοί στην εταιρεία κολοσσό έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και για την πορεία άλλων εταιρειών ακινήτων της χώρας, όπως και για την έκθεση των δυτικών εταιρειών, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παρομοιάζουν την Evergrande με την Lehman, η οποία κατέρρευσε πριν από 13 χρόνια.
Εκτός βέβαια από τις δυσμενείς εξελίξεις με την Evergrande, το ΧΑΑ επηρεάζεται και από την αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζει η Federal Reserve), καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, λόγω και της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Σε δεύτερο πλάνο η ελληνική οικονομία
Και όλα αυτά την ώρα που τις τελευταίες ημέρες διάφοροι οργανισμοί αναθεωρήσαν σημαντικά τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021. Μάλιστα, σύμφωνα με το μοντέλο Global Economic Model της Oxford Economics που παρουσιάζεται στον ot.gr για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, στο πρώτο σενάριο ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 θα είναι της τάξης του 6,01% και στο δεύτερο σενάριο ο ρυθμός μεγέθυνσης θα είναι της τάξης του 8,2%.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την περασμένη Παρασκευή ο οίκος DBRS αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και για σημαντική πρόοδο στη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν και οι εγχώριοι αναλυτές, η τελευταία αναβάθμιση της Ελλάδας είναι η τέταρτη εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την επόμενη διετία να είναι ένας από τους βασικούς στόχους της χώρας.
Πτωτικοί 108 τίτλοι
Με 108 τίτλους αρνητικούς και μόλις 20 θετικούς το ΧΑΑ δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη εικόνα στο τέλος, αν και το στοπ που έβαλε στις 892 μονάδες εκλήφθηκε από τους τεχνικούς αναλυτές ως ένα καλό σημάδι για τη συνέχεια. Και αυτό μάλιστα όταν είχε την Εθνική στο -5,68%, την Alpha Bank στο -4,27% και τις ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%.
Ισχυροί ήταν οι κλυδωνισμοί και στις Eurobank, Motor Oil, Βιοχάλκο και Μυτιληναίο, ενώ υπό έλεγχο συγκράτησαν τις πιέσεις τους οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις