Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω καθώς και των υγειονομικών, στις 30 Σεπτεμβρίου, οι γιατροί εντός και εκτός ΜΕΘ διαπίστωναν στοιχεία ανησυχητικά σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Το τελευταίο επταήμερο ο μέσος όρος των ασθενών που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία με κοροναϊό, άγγιξε σχεδόν τους 200, 198 για την ακρίβεια, καταδεικνύοντας ότι η πίεση στο ΕΣΥ συσσωρεύεται εξαιτίας ενός σημαντικού γεγονότος.

Η ρωγμή

Αυτό είναι η ρωγμή του τείχους της ανοσίας, που δεν περατώθηκε σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες και σχεδιασμούς με αποτέλεσμα σε κάθε κομμάτι του που είναι ανεμβολίαστο, η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα να εμφιλοχωρεί επεκτείνοντας τη μολυσματική της δράση.

Μέχρι και δύο 24ωρα πριν, το 91,38% των διασωληνωμένων ασθενών ήταν ανεμβολίαστοι. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι από τους 348 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ ανά τη χώρα, μόλις οι 30 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.


Και ενώ χθες οι επιπλοκές της λοιμογόνου μετάλλαξης στέρησαν τη ζωή σε 33 ανθρώπους και σε 39 σήμερα, δηλαδή σε λιγότερο από μία ώρα κάθε μέρα, ένα σώμα απομακρύνεται από κρεβάτι Εντατικής, οι γιατροί διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν έχουν ηλικία πάνω από 70 χρόνια και η υγεία τους είναι βεβαρυμμένη από κάποιο χρόνιο νόσημα, μικρότερης ή μεγαλύτερης σπουδαιότητας.

Με αυτά τα δεδομένα, και ενώ η γραφειοκρατία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρουσιάζει αδυναμία συγχρονισμού με την επιτακτική κατάσταση που αντιμετωπίζει κάθε χώρα της ΕΕ και την αναγκαιότητα χάραξης εγκαίρως πορείας πλεύσης στην ενδιάμεση καμπύλη μεταξύ τρίτου και τέταρτου πανδημικού κύματος, η χώρα μας ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων κρατών, προχωρά στο κέλευσμα για πραγματοποίησης της τρίτης δόσης.

Κινούμενη άμμος

Η κατάσταση είναι ρευστή παντού, διαφορετική σε κάθε χώρα και για αυτό πλέον δεν υπάρχει ενοποιημένη στρατηγική δράσης απέναντι στη μετάλλαξη αλλά επί μέρους επιλογές τις οποίες υπαγορεύουν οι διαφορετικές συνθήκες σε κάθε χώρα καθώς πλέον διαπιστώνεται ότι και η συμπεριφορά του ιού διαφορίζεται ανά γεωγραφικό παράλληλο.

Στην Ελλάδα το εμβολιαστικό πρόγραμμα στον γενικό πληθυσμό συστάλθηκε και φαίνεται να έφθασε στα όρια του, έχοντας εγκολπώσει (με τουλάχιστον μία δόση) το 60,6% του γενικού πληθυσμού και 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Τα νεότερα στοιχεία:

Στην ηλικιακή ομάδα 35-39, το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60,4%.

Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, έχει ήδη εμβολιαστεί το 59,3% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%.

Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 59,7%.

Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 51,3%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 30%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 98.000 παιδιά.

Και στην ηλικιακή ομάδα 12-14, έχει ήδη εμβολιαστεί το 15,7% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 56.000 παιδιά από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Καθώς λοιπόν η έννοια του ανοσιακού τείχους αποδείχτηκε σχετική στο χώρο και στον χρόνο – στην Αθήνα αναμενόταν πανδημική έκρηξη, στη Θεσσαλονίκη συσσωρεύονται τα ιογόνα νέφη –  και με δεδομένο ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες η δεύτερη δόση που έχει ήδη αρχίσει να εξαχνώνεται δεν μπορεί να διατηρήσει αλώβητη την ασπίδα αντισωμάτων, δίνεται η ευκαιρία της τρίτης δόσης, όσο ακόμη η κατάσταση ελέγχεται.

Ωστόσο κανείς δεν παραγνωρίζει στη δύσκολη εξίσωση του τι ζυμώνεται στα σχολεία, βλέπουν όμως οι γιατροί ότι σχεδόν ένα στα τρία κρούσματα αφορά κάποιο παιδί, ευτυχώς όμως ελάχιστα διακομίζονται σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία.

Εφόσον λοιπόν κάποια εκατομμύρια κατοίκων αυτής της χώρας θεωρείται πώς δεν πρόκειται να μεταπειστούν για να κάνουν το εμβόλιο, οι αρμόδιες Αρχές προχωρούν στη θωράκιση του ευπαθούς τμήματος της κοινωνίας – που είναι αυτό που διακομίζεται στις ΜΕΘ απ΄όπου ξεκινά η καραμπόλα πίεσης όλων των κλινικών σε μία δομή Υγείας, και παράλληλα ασκεί πίεση προς τους γονείς να μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Σειρά στην πλατφόρμα

Μαζί με τους ανθρώπους που έχουν συμπληρώσει τα 60 τους χρόνια, θα μπορούν κάνουν την τρίτη δόση και οι υγειονομικοί. Η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική.  Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση των ανοσοκατασταλμένων και  μέχρι σήμερα έχουν γίνει 13.175 εμβολιασμοί.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ότι «τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα άτομα σε μεγάλες ηλικίες, που ζουν σε δομές φροντίδας αλλά και τα άτομα άνω των 60 ετών. Ομάδες για τις οποίες ο κίνδυνος από την μόλυνση, όπως προκύπτει και από τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι σημαντικός εάν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση».

Τι εκπίπτει

«Η χημική και κυτταρική ανοσία έχουμε δει ότι εκπίπτουν με το χρόνο και γι’ αυτό χρειάζεται μία ενισχυτική τρίτη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου. Μιλώντας για τους υγειονομικούς είπε ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς μπορεί να μολυνθούν, να έχουν ελάχιστα συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματικοί αλλά να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό στο εργασιακό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να κάνουν κι αυτοί την τρίτη δόση, τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, η χρονική περίοδος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι 6 με 8 μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι οι μήνες που ακολουθούν θα είναι κρίσιμοι για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι κάθε χώρα χαράσσει τη δική της γραμμή ακολουθώντας και τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, εξήγησε πως «αλλά είναι τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή στη Δανία κι άλλα στην Ελλάδα».

Παρακλάδια

Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να έχει παρακλάδια, να μπολιάζονται ανάμεσα σε οργανισμούς με ή χωρίς φυσικά ή τεχνητά αντισώματα, ακολουθώντας την κίνηση του εκκρεμούς, παίρνοντας και συνθέτοντας πληροφορίες σε κάθε πλευρά που ακουμπά, επιχειρώντας να κληροδοτήσει επιγόνους, κάποιοι από τους οποίους θα συνεχίσουν τη διαιώνιση του καθεστώτος πανδημίας και όχι ενδημίας.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη με κόκκινο χρωματίστηκαν τέσσερις περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη και συγκεκριμένα οι Πέλλα, Ημαθία, Καβάλα και Πιερία. Στη νότια Ελλάδα η εξάπλωση συγκρατήθηκε, ενδεχομένως να διαδραμάτισαν ρόλο οι μετεωρολογικές συνθήκες. Ομως επειδή ο βορράς ψύχεται γρηγορότερα, ο φόβος για το τι θα φέρει το ποτάμι παραμένει ζωηρός.