Κοροναϊός – Τότε θα περάσουμε στην ενδημική μορφή της νόσου – Τι λένε οι επιστήμονες
Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, από Νοέμβριο και μετά θα μπούμε σε μια σταδιακή μείωση της πανδημίας.
Ο κοροναϊός συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ειδικούς και το Σύστημα Υγείας. Σχεδόν 19 μήνες από την ημέρα που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, όλοι αδημονούν να πετάξουν τις μάσκες και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό και προβλέπουν ότι η επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο τη νέα χρονιά.
Μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, σημείωσε ότι αποκλιμάκωση θα υπάρξει από τον Νοέμβριο ενώ πλήρης έλεγχος από την άνοιξη του 2022.
«Θα έχουμε και στο μέλλον θύματα από τον ιό»
«Θα έχει σποραδικά κρούσματα, περισσότερα τους χειμερινούς μήνες, θα είναι κάτι σαν τη γρίπη», εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε:
«Μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μας κόστιζε 500-600 θανάτους τον χρόνο. Μέχρι να βρεθεί ένα 100% αποτελεσματικό εμβόλιο ή μια θεραπεία που να προλαμβάνει την βαριά νόσηση, θα έχουμε και στο μέλλον θύματα από τον κοροναϊό».
- Διαβάστε επίσης: Πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες; – Τι λέει έρευνα για την αερογενή μετάδοση του ιού
Στη συνέχεια, ο κ. Τούντας αναφέρθηκε στα σχολεία και στο πόσο επιβαρύνουν την κατάσταση.
«Και με τους εμβολιασμούς, έστω και αν είμαστε σαν χώρα δυστυχώς πίσω, έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα φθινόπωρο, που θα επιβαρύνει την κατάσταση και τα σχολεία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, θα υπάρχει μια έξαρση της επιδημίας μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Αλλά από εκεί και ύστερα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν δεν υπάρχει κάποια δυσάρεστη έκπληξη με μια καινούρια και επικίνδυνη μετάλλαξη, από Νοέμβριο και μετά θα μπούμε σε μια σταδιακή μείωση της πανδημίας».
«Θα προκύψει ανάγκη τρίτης δόσης και στον υπόλοιπο πληθυσμό»
Παράλληλα, ο καθηγητής έκανε ειδική μνεία στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών υπογραμμίζοντας πως η επέκταση θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα για τους υγειονομικούς και «να έχει γίνει ήδη από την αρχή της τουριστικής σεζόν σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι σε ΜΜΜ και οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε γραφεία που συναλλάσσονται απευθείας με το κοινό».
«Στις ομάδες αυτές κατά την γνώμη μου, αν εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση στις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα δούμε αύξηση στους εμβολιασμούς. Αυτό που αποτελεί κίνδυνο είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον στόχο που είχαμε βάλει», είπε.
Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην τρίτη δόση σημειώνοντας: «Θα προκύψει ανάγκη τρίτης δόσης και στον υπόλοιπο πληθυσμό εφόσον στο επόμενο δίμηνο δεν μπορέσουμε να τιθασεύσουμε το επιδημικό κύμα».
«Εάν πραγματικά μπούμε σε μια κατάσταση μείωσης της επιδημίας και είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε, τότε η ανάγκη ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό δεν θα είναι απαραίτητη», κατέληξε.
- Παναθηναϊκός – Άρης 126-74: Ισοπεδωτικοί οι «πράσινοι» κόντρα σε 8 παίκτες
- Τέσσερις κόκκινες κάρτες, ο Ζίνι, οι «δανεικοί» και 4+1 νίκες στο γκολ: Η επανάληψη στα ματς του Παναθηναϊκού, έγινε… συνήθεια (vids)
- Σερβία: Διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: Οι σπουδαίες επεμβάσεις του Γκαραβέλη στο πρώτο ημίχρονο στην «OPAP Arena» (vids)
- Ο πόλεμος στις στέπες της Ουκρανίας, μπορεί να λήξει στα παγωμένα νερά στην Αρκτική