Ρομποτικός σεφ ψήνει το κοτόπουλο με λέιζερ
Οι γευσιγνώστες που δοκίμασαν το πιάτο «προτίμησαν το κρέας που είχε ψηθεί με λέιζερ από ό,τι τα δείγματα που ψήθηκαν με συμβατικό τρόπο».
Πρώτα είδαμε φαγητά να παράγονται από εκτυπωτές τριών διαστάσεων, τώρα ήρθε η ώρα για κοτοκροκέτες ψημένες με λέιζερ.
Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη παρουσίασαν ένα ασυνήθιστο σύστημα που βομβαρδίσει εκτυπωμένα τρόφιμα με λέιζερ σημείο προς σημείο. Μπορεί ακόμα και να αναπαράγει τις σκούρες γραμμές που αφήνει στο κρέας η παραδοσιακή ψησταριά.
Η ιδέα δοκιμάστηκε σε κροκέτες που «εκτυπώθηκαν» με κιμά κοτόπουλου. Οι γευσιγνώστες που δοκίμασαν το πιάτο «προτίμησαν το κρέας που είχε ψηθεί με λέιζερ από ό,τι τα δείγματα που ψήθηκαν με συμβατικό τρόπο» υπερηφανεύεται ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει μελέτη στην επιθεώρηση NPG Science of Food.
Ο Μπλάτινγκερ εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο «Ψηφιακών Τροφίμων» του Κολούμπια με επικεφαλής τον Χοντ Λίμπστον, ο οποίος εργάζεται από το 2007 για την ανάπτυξη αυτόνομων ρομποτικών σεφ.
«Παρόλο που οι εκτυπωτές μπορούν να παράγουν τρόφιμα με ακρίβεια χιλιοστού, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μέθοδος θέρμανσης που προσφέρει την ίδια ανάλυση» λέει ο Μπλάτινγκερ.
«Το μαγείρεμα παίζει κρίσιμο ρόλο για τη διατροφική αξία, τη γεύση και την υφή πολλών τροφίμων, και αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια μέθοδο με λέιζερ για να ελέγχουμε αυτές τις ιδιότητες με ακρίβεια».
Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε με κιμά κοτόπουλου που εκτυπώθηκε σε φέτες με πάχος τριών χιλιοστών και βομβαρδίστηκε με τρία λέιζερ στο φάσμα του μπλε φωτός (μήκος κύματος 445 νανόμετρα) και του υπέρυθρου (980 νανόμετρα και 10.600 νανόμετρα).
Η ψημένη φέτα αξιολογήθηκε στη συνέχεια ως προς το βάθος ψησίματος, το χρώμα, το ποσοστό υγρασίας και οι διαφορές στη γεύση, συγκριτικά με παρόμοιες φέτες που ψήθηκαν με συμβατικό τρόπο.
Η ανάλυση έδειξε ότι το κρέας που ψήνεται με λέιζερ συρρικνώνεται κατά 50% λιγότερο, διατηρεί διπλάσια επίπεδα υγρασίας και προσφέρει παρόμοια γεύση με το συμβατικό ψήσιμο.
Δύο γευσιγνώστες κλήθηκαν να δοκιμάσουν τις φέτες, χωρίς να γνωρίζουν ποια είχε ψηθεί με λέιζερ, και δήλωσαν ότι έμειναν λιγότερο ικανοποιημένοι με το συμβατικό ψήσιμο, αναφέρουν οι ερευνητές.
Παραδέχονται ωστόσο ότι η ιδέα τους δύσκολα θα περάσει άμεσα σε εμπορική εφαρμογή, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει το κατάλληλο λογισμικό, ένα «Photoshop για τρόφιμα» που θα επιτρέπει στον απλό χρήστη να δημιουργεί πιάτα από πολλά διαφορετικά συστατικά.
Ποιος ξέρει όμως; Ίσως στο απώτερο μέλλον να μπορείτε να παραγγείλετε στον ρομποτικό σας μάγειρα φιλετάκια στο λέιζερ.
- Τζον Κένεντι: Το «πορτρέτο» του από τον εμβληματικό Λέοντα Καραπαναγιώτη
- Φοροδιαφυγή: Έρχεται σοκ και ΔΕΟΣ – Η νέα ομάδα για δύσκολες αποστολές
- Αμαλιάδα: Στα κρατητήρια η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Αντιστάθηκε στη σύλληψή της»
- Μέχρι το 2029 στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Χακίμι (pic)
- Ουκρανία: Δυο νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στη Σούμι – «Τεράστιες εκρήξεις»
- Ώρα δράσης: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να μην (ξανά)χαθεί στη μετάφραση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι αντέχει