Ανάπτυξη και αγορά εργασίας
Παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως η χωρά μας, περνά μέσα από την απασχόληση, την αποκλιμάκωση της ανεργίας, τους πραγματικούς μισθούς που σχετίζονται με το τρέχον επίπεδο τιμών και την ζήτηση εργασίας στην αγορά
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ για τα οικονομικά μετρά της κυβέρνησης και την αναθεωρημένη πρόβλεψη της αύξησης του ΑΕΠ στο 5.9% για το 2021, που ενδεχομένως να είναι και συντηρητική πρόβλεψη, δημιουργούν αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας από την αρχή της πανδημίας.
Παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως η χωρά μας, περνά μέσα από την απασχόληση, την αποκλιμάκωση της ανεργίας, τους πραγματικούς μισθούς που σχετίζονται με το τρέχον επίπεδο τιμών και την ζήτηση εργασίας στην αγορά, που διαμορφώνει και την ισορροπία στην αγορά.
Η ανεργία στην χώρα μας παραμένει υψηλή παρά την σταδιακή μείωσή της, λόγω των προγραμμάτων κρατικής στήριξης και των επιστρεπτέων προκαταβολών, ενώ στις μικρές ηλικιακές ομάδες χωρίς σημαντική προϋπηρεσία, το ποσοστό παραμένει σταθερά άνω του 40%, γεγονός που απαιτεί άμεσα διαρθρωτικά μέτρα, καθώς και ένα νέο μίγμα πολιτικής ενεργητικής απασχόλησης, με περισσότερα κίνητρα για εργασία μέσω της κατάρτισης και μείωση όλων των επιδομάτων, αν δεν συνοδεύονται από αυστηρές προϋποθέσεις, όσον αφορά την ένταξη στην αγορά εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες το επόμενο διάστημα, για να αναχαιτίσει το φάσμα της ανεργίας μετά την έλευση της πανδημίας.
Αρχικά πρέπει να δώσει φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να προσλάβουν υπάλληλους και στελέχη, δημιουργώντας παράλληλα διαβαθμίσεις στις θέσεις εργασίας που προτείνονται, έτσι ώστε οι πιο εξειδικευμένες τεχνολογικά θέσεις να λαμβάνουν την μεγαλύτερη επιδότηση.
Επίσης ο ΟΑΕΔ χρειάζεται να αναμορφωθεί δημιουργώντας διάφορα επίπεδα στην καταβολή των επιδομάτων, τα οποία οφείλουν να συνδέονται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υποχρεωτικού πλάνου εργασιακής κατάρτισης.
Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως λόγω της μεγάλης παρατεταμένης κρίσης η χώρα πρέπει να επενδύσει στο εγχώριο ανθρώπινο κεφάλαιο, μέσα από νέες δεξιότητες, κατάρτιση και την κατάλληλη στελέχωση επιχειρήσεων, με στόχο τόσο την διατηρήσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ, όσο και την δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας που αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις