Η ιστορία ξεκινάει να γράφεται από τα Τρίκαλα
Το πρώτο πανευρωπαϊκό drone που θα μεταφέρει φάρμακα «πέταξε» δοκιμαστικά το μεσημέρι τις Τρίτης 21 Σεπτεμβρίου 2021 από τα Τρίκαλα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ υλοποιούν μια υπηρεσία που, μελλοντικά, θα μπορεί να παρέχει και να προσφέρει στους πολίτες, μεγάλες ωφέλειες για την υγεία τους.
Πρακτικές του μέλλοντος που σώζουν ζωές εφαρμόστηκαν στο παρόν και που αλλού, παρά στο δήμο Τρικάλων. Τα φάρμακα πέταξαν με drone και προσγειώθηκαν στο φαρμακείο-στόχος.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, το περιέγραψε με δύο κομβικές φράσεις:
– οι σκηνές από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον είναι πραγματικότητα
– το πρόγραμμα υλοποιείται έναν ακριβώς χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που επέφερε ο «Ιανός» στην Καρδίτσα.
Ο κ. Παπαστεργίου αναρωτήθηκε, τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, εάν νωρίτερα παρόμοιο πρόγραμμα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες σε δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτές στη γειτονική πόλη.
Επίσης ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία των συνεργασιών που υλοποιούνται στα Τρίκαλα, ως καινοτόμα λογική, μαζί με την τρικαλινή κοινωνία που υλοποιεί αυτές τις συνεργασίες.
Και ανέφερε ότι το μέλλον βρίσκεται στις μικρομεταφορές, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να φοβηθούμε την τεχνολογία, υπενθυμίζοντας την παγκόσμια καινοτόμα δράση του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό το 1995 και το 5G πιλοτικά το 2019 – αμφότερα επίσης από τα Τρίκαλα.
Η παρουσίαση του προγράμματος Harmony που με 8.000.000 € προωθεί η ΕΕ και υλοποιείται στoν Δήμο Τρικκαίων, έγινε στο Gisemi Hub, τον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της e-trikala ΑΕ. Από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Εφη Λεβέντη και Βασιλένα Μητσιάδη.
Το drone
– είναι αποκλειστικά κατασκευασμένο από ελληνική εταιρεία (Altus)
– ονομάζεται ΑΤΛΑΣ
– μπορεί να πετάξει μέχρι 3.000 μ. (9000 πόδια περίπου)
– έχει μια αυτονομία περίπου 45 λεπτών
– διαθέτει σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας& υγρασίας, από την επίσης ελληνική εταιρεία Ham Systems
– κατασκευάστηκε ειδικά για την υλοποίηση του προγράμματος
– σε πρώτη φάση θα δοκιμαστεί για τη μεταφορά φαρμάκων από τον ΣΥΦΤΑ στα φαρμακεία των χωριών Λεπτοκαρυά, κεφαλόβρυσο και Μικρό Κεφαλόβρυσο του Δήμου Τρικκαίων
– θα δοκιμαστεί για το επόμενο τρίμηνο.
Καινοτομίες είναι
– η αστική ασφάλιση για πρώτη φορά ενός τέτοιου ΣμηΕΑ (σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους)
– η συνεργασία των φορέων για την παράδοση των φαρμάκων σύμφωνα με τον νόμο
– η ένταξη της πτήσης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
– η προσφορά υποτροφιών από την εταιρεία κατασκευής, για την απόκτηση άδειας πτήσης drones Α1-Α3.
Η πτήση
Στην πρώτη αυτή δοκιμαστική πτήση, το drone μετέφερε φάρμακα για επείγουσες περιστάσεις (π.χ. αδρεναλίνη), τα οποία «προσγειώθηκαν στο φαρμακείο του οικισμού της Λεπτοκαρυάς του Δήμου Τρικκαίων, από όπου τα παρέλαβε η φαρμακοποιός.
Ο απώτερος στόχος είναι, το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με την αποστολή φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές. Η εμπειρία των Τρικάλων θα μεταφερθεί στην ΕΕ, με όλες τις παρατηρήσεις, προκειμένου το Harmony να εμπλουτιστεί, συμπληρωθεί, διορθωθεί και να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε πραγματικές υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα
Η e-Trikala συμμετέχει μέσα από το Harmony, στην Πρωτοβουλία για την Κινητικότητα των Αστικών Αερομεταφορών που συντονίζει η εταιρεία Airbus, εκπροσωπώντας την πόλη των Τρικάλων, στο πλαίσιο της Δράσης για την Αειφόρο Αστική Κινητικότητα (Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες) που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν πλήθος ευρωπαϊκών πόλεων που πραγματοποιούν πιλοτικές δοκιμές αστικών αερομεταφορών.
Το έργο
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας (Horizon 2020), στην κατηγορία «Smart, green and integrated transport”, με χρονική διάρκεια 42 μήνες και ημερομηνία έναρξης την 1/6/2019. Στο έργο συμμετέχουν 21 εταίροι από 9 Ευρωπαϊκές χώρες όπου περιλαμβάνονται μητροπολιτικές αρχές των πόλεων Rotterdam, Oxfordshire, Turin,, Athens, Trikala και Upper Silesian-Zaglebie Metropolis.
«Να προχωρούμε μπροστά»
Οπως τόνισε ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας, «η συγκεκριμένη δράση αποδεικνύει τη σημασία τού να προχωρούμε μπροστά, να ενισχύουμε και να επενδύουμε στο μέλλον, με ενέργειες και προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής όλων».
Κατά την παρουσίαση της δράσης, ο διευθύνων σύμβουλος τη e-trikala Οδ. Ράπτης τόνισε επίσης τις συνεργασίες που προωθεί η εταιρεία, έχοντας αποκτήσει αξιοπιστία για την υλοποίηση προγραμμάτων.
Η συντονίστρια του προγράμματος Harmony, Ελληνίδα καθηγήτρια του University College London, δρ. Μαρία Καμαργιάννη, επεσήμανε την ανάπτυξη λογισμικού που προωθείται στις μεταφορές μέσω του προγράμματος και παρουσίασε παραδείγματα από ανάλογες εμπειρίες στο εξωτερικό.
Εξέφρασε τη χαρά της για την υλοποίηση του προγράμματος στον Δήμο Τρικκαίων και με μια προσωπική ανάμνηση, τόνισε ότι έχει πλέον σημασία, να χρησιμοποιείται η τεχνολογία για μεταφορά φαρμάκων εξυπηρετώντας ηλικιωμένους, χωρίς αυτοί να νιώθουν υποχρεωμένοι στους δικούς τους ανθρώπους.
Ειδικά για το πρόγραμμα διευκρίνισε ότι θα παρακολουθείται συνεχώς, θα καταγράφονται αδυναμίες και τυχόν προβλήματα, με στόχο μελλοντικά να αποτελέσει ολοκληρωμένη υπηρεσία. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η κ. Καμαργιάννη, η συγκεκριμένη πτήση θα ήταν η πρώτη παγκοσμίως, αλλά η μεσολάβηση της πανδημίας επέτρεψε σε χώρα εκτός ΕΕ να προηγηθεί χρονικώς.
Ο δε κ. Γιάννης Σκαμνάκης UAV and aviation advisor της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στάθηκε στο ότι η ημέρα αυτή είναι «ο πρόλογος σε ένα βιβλίο μόνο με επιτυχίες, μετέφερε τις ευχαριστίες του διοικητή της ΥΠΑ, κ. Γιώργου Δριτσάκου, για τη συνεργασία και τόνισε «Η ιστορία ξεκινά από τη Τρίκαλα και θα τη γράψουμε με χρυσά γράμματα». Στάθηκε επίσης ιδιαιτέρως στη σημασία της προσφοράς υπηρεσιών, μόλις αυτή ολοκληρωθεί, στον κάθε πολίτη, δίνοντας λύση σε προβλήματα.
Για τους άμεσα εμπλεκόμενους φαρμακοποιούς, ο πρόεδρος του Συλλόγου τους κ. Δημήτρης Αναστασίου, επεσήμανε τη σημασία των συζητήσεων που οδήγησαν στην εύρεση χρυσής τομής για τον εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς φαρμάκων από τη φαρμακαποθήκη στο φαρμακείο. Και αναφέρθηκε στην καινοτομία του εγχειρήματος, που ωφελεί και σε επίπεδο ταχύτητας και σε επίπεδο περιβάλλοντος, με το μικρό αποτύπωμα που η δράση αφήνει.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τη σημασία της συνεργασίας των φορέων για τη νομοθεσία και την ερευνητική προσπάθεια, σε επίπεδο σχεδιασμού της, αλλά και λήψης των αποτελεσμάτων, ανέδειξε η κ. Αμαλία Πολυδωροπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα ναυτιλίας και επιχειρηματικών υπηρεσιών, Διευθύντρια του Εργαστηρίου μεταφορών και λήψης απόφασης. Και τόνισε τη σημαντικότητα της ένταξης της δράσης στην Εβδομάδα Κινητικότητας.
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»