Software υποστηρίζει ότι μπορεί να εντοπίσει τον ρατσισμό στα εταιρικά e-mail
Κίνδυνος για την ιδιωτικότητα των υπαλλήλων;
Αν ο δρόμος στην κόλαση είναι πράγματι στρωμένος με καλές προθέσεις, τότε ίσως η ευγενέστατη πρόθεση αποτροπής ακούσιων επεισοδίων ρατσισμού στις εταιρικές επικοινωνίες ίσως γίνει άλλη μια αφορμή για τη μείωση της ιδιωτικότητας των υπαλλήλων.
Τι έχει συμβεί;
Μια αμερικανική startup, η UnBiasIt που δραστηριοποιείται σε ζητήματα μαύρης επιχειρηματικότητας και παρέχει υποστήριξη σε εταιρείες προκειμένου να μπορέσουν να συμπεριλάβουν περισσότερες μειονότητες σε υψηλόβαθμες θέσεις, ανέπτυξε ένα software που υποτίθεται ότι εντοπίζει τις ακούσιες εκφράσεις φυλετικής. έμφυλης ή ηλικιακής προκατάληψης στις ενδοεταιρικές επικοινωνίες.
Τι σημαίνει ακούσια έκφραση προκατάληψης
Σκεφτείτε όλες τις φορές που κάποιος σας είπε ότι οι «Ασιάτες είναι πολύ εργατικοί» ή ότι «οι γυναίκες είναι πιο ώριμες από τους άνδρες». Πρόκειται για γενικεύσεις που αποδίδουν σε άτομα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με μόνη αφορμή το φύλο ή τη φυλή τους, ανεξάρτητα από το αν αυτά έχουν κάποια σχέση για την πραγματικότητα. Ακόμη και όταν είναι καλοπροαίρετα, αυτού του είδους τα σχόλια αποτελούν μια μορφή ρατσισμού και μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία στις ομάδες στις οποίες απευθύνονται.
Πώς θα λειτουργεί το software
Ουσιαστικά, θα αναζητά συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και φράσεις, ενώ θα εξετάζει και την θέση τους εντός του κειμένου, για να εντοπίσει τέτοια στοιχεία ακούσιου ρατσισμού (και φυσικά και εκούσιου). Θα εξετάζει e-mail, μηνύματα ή ηχογραφημένες κλήσεις και όταν εντοπίζει κάτι θα το επισημαίνει.
Ποιος είναι ο στόχος
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το software της δεν θα χρησιμοποιείται με τιμωρητικούς, αλλά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, βοηθώντας τους υπαλλήλους να διακρίνουν το πρόβλημα προκειμένου να μπορέσουν και να το λύσουν. Ήδη ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε πιλοτική χρήση του software.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Αν και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη μείωσης του ρατσισμού τόσο εντός όσο και εκτός του εταιρικού πλαισίου, η χρήση μιας τέτοιας εφαρμογής προκαλεί μια σειρά από ανησυχίες στους ειδικούς.
Πρώτα από όλα, όπως τονίζουν, το πιθανότερο είναι πως δεν θα καταφέρει να βοηθήσει και πολύ, γιατί το συγκεκριμένο είδος «ανάλαφρου» ρατσισμού δεν εξαρτάται μόνο από τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων.
Δεύτερον, ακόμη και αν το έκανε, υπάρχει περίπτωση αρκετοί εργαζόμενοι να διστάζουν να γράψουν μηνύματα στους συναδέλφους τους, ανησυχώντας για την απόφανση του software.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες κατά κανόνα έχουν πρόσβαση στα e-mail των υπαλλήλων τους, ένας… άγραφος νόμος λέει ότι οι καλοί εργοδότες δεν χρησιμοποιούν αυτή τη δυνατότητα αν δεν παραστεί πολύ μεγάλη ανάγκη. Αν αυτή η άτυπη σύμβαση αρχίσει να παραβιάζεται, δεν είναι καθόλου απίθανο να αποτελέσει δεδικασμένο και για άλλους, λιγότερο ευγενείς στόχους.
Τέλος, υπάρχει περίπτωση οι εταιρείες που υιοθετούν το συγκεκριμένο software να πιστέψουν ότι πλέον έχουν… λύσει το πρόβλημα του ρατσισμού στο προσωπικό τους και να σταματήσουν την προσπάθεια.
Με πληροφορίες από το CNN
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου