«Κεραυνοί» Δένδια κατά της Τουρκίας στους ΥΠΕΞ της ΕΕ – Τι θα γίνει με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία
Για τα τελευταία περιστατικά της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εστίασε στην απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως τόνισε, το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία.
Όπως σχολίασε, πρόκειται για μια εικόνα που δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Το σχέδιο της Τουρκίας για… συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Στο μεταξύ, το σχέδιο της τουρκικής διπλωματίας διαβάζεται εύκολα και σε αυτό βοήθησε και ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος έσπευσε να προαναγγείλει συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν ότι υπάρχει συνεννόηση με την τουρκική πλευρά για συνάντηση των δύο ηγετών, όμως η Αγκυρα, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως είναι πάντα ανοικτή σε διάλογο με την Ελλάδα, αλλά η Αθήνα είναι εκείνη που αρνείται «κινούμενη μονομερώς».
Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα δεν επιβεβαίωναν τη συνάντηση – ούτε με προσυνεννοημένη ατζέντα ούτε υπό τη μορφή μιας σύντομης ανταλλαγής απόψεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Απέρριπταν τον ισχυρισμό ότι προηγήθηκε ελληνικό αίτημα και επέμεναν στην πρωθυπουργική αποστροφή πως «δεν συμπίπτουν τα προγράμματα» της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς στη Νέα Υόρκη.
Από την άλλη, φαινόταν να μπαίνει ένας αστερίσκος στην πιθανότητα να υπάρξει τελικά διάλογος των δύο ηγετών, εφόσον τροποποιηθεί το πρόγραμμα του Ερντογάν και ο ίδιος δεν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου μία ώρα προτού φτάσει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός.
Η σπουδή Ερντογάν να προαναγγείλει μια συνάντηση, η οποία επισήμως δεν είχε ανακοινωθεί, πιστοποιεί την πρόθεση της Αγκυρας να συνεχίσει να εμφανίζεται ως η πλευρά που δεν αρνείται τον διάλογο. Αντίστοιχα, ούτε η Αθήνα επιθυμεί να δείχνει πως κλείνει την πόρτα στη συζήτηση – κατά το πρωθυπουργικό μότο, «είναι πάντα καλύτερα να συζητάμε από το να μη μιλάμε…».
Εστω και αν η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωνε την «ταύτιση» στα προγράμματα των δύο ηγετών, ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη εμφάνισε ως δεδομένο ότι θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη αλλά και φρόντισε να εκφράσει και ο ίδιος τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη δήλωση των EUMed9 αναφορικά με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τη «μη επιθυμητή».
- Από το 2017 γεννήθηκαν στη Σκωτία 1.500 μωρά εξαρτημένα από ναρκωτικά
- Φουρνιέ μετά τη νίκη στο Κάουνας: «Εξαιρετική ομαδική προσπάθεια» (pic)
- ΣΥΡΙΖΑ: Να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για την αύξηση των τελών καθαριότητας
- Λίντα Έβανς: Η Κρίσταλ Κάρινγκτον από τη «Δυναστεία» στέλνει τις ευχές της
- Αυστρία: Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης – Αποχώρησαν οι ΝΕΟS
- Timelapse δείχνει τη Γροιλανδία χάνει 2.300 κυβικά χιλιόμετρα πάγου σε 30 δευτερόλεπτα