Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να «πλημμυρίζουν» με όπιο τη Δύση
Οι Ταλιμπάν μοιάζει να κατανοούν ότι το όπιο είναι βασική πηγή εισοδήματος και επιρρίπτουν τις ευθύνες στον υπόλοιπο κόσμο, που έπρεπε να βρει άλλη πηγή εσόδων για τους αγρότες πριν από την απαγόρευση
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Η επαρχία Χέλμαντ, το κέντρο παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν, δεν σχεδιάζει να σταματήσει να καλλιεργεί τη σοδειά που διοχετεύεται κυρίως στην Ευρώπη, παρόλο που οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν να την απαγορεύσουν.
Οι Ταλιμπάν μοιάζει να κατανοούν ότι το όπιο είναι βασική πηγή εισοδήματος και επιρρίπτουν τις ευθύνες στον υπόλοιπο κόσμο, που έπρεπε να βρει άλλη πηγή εσόδων για τους αγρότες πριν από την απαγόρευση.
Αν μη τι άλλο, η άμεση και απόλυτη απαγόρευση θα στρέψει τους μικροκαλλιεργητές εναντίον τους, κάτι που δεν θα ήθελαν όσο προσπαθούν να αποκτήσουν λαϊκή αποδοχή.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι από εκεί προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγόμενης ποσότητας.
Το 2018 η παραγωγή συνεισέφερε στο 11% του ΑΕΠ. Πέρυσι υπολογίζεται ότι παρήχθησαν 6.300 τόνοι οπίου με αξία 350 εκατ. δολάρια. Το 2017 η παραγωγή ήταν 9.900 τόνοι με αξία 1,4 δισ. δολάρια.
Από το 2002 οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει σχεδόν 9 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών στη χώρα, αρχικά για την επιδοτούμενη καταστροφή των καλλιεργειών και στη συνέχεια για να πείσουν τους αγρότες να στραφούν στα δημητριακά. Μεγάλα τα ποσά, αν και σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με όσα σπαταλήθηκαν στο Αφγανιστάν, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.
Αδύνατη η εξάλειψη της καλλιέργειας
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, δίπλα στο πρόβλημα της παραγωγής υπάρχει και αυτό του εθισμού. Τουλάχιστον 10% των Αφγανών είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά, περίπου 3,6 εκατ. άνθρωποι.
Οι Ταλιμπάν έχουν συλλάβει ναρκομανείς και προσπαθούν να τους βοηθήσουν να απεξαρτηθούν. Είναι ένα είδος «δεύτερης ευκαιρίας» στη ζωή, μέσα στις άθλιες συνθήκες μιας φυλακής, χωρίς επιστημονικά ορθή μέθοδο απεξάρτησης ή ψυχολογική στήριξη.
Η εξάλειψη της καλλιέργειας είναι αδύνατη και αυτό το είχαν αντιληφθεί οι Ταλιμπάν ήδη από το 2000. Αν και απαγόρευσαν την παραγωγή ως αντίθετη στην ισλαμική πίστη, μέσα σε ένα χρόνο την επέτρεψαν και πάλι εκμεταλλευόμενοι τα κέρδη.
Η ταρίφα έφτανε το 10% για τις εξαγωγές σε Ευρώπη, Καναδά και Αφρική. Οι Ταλιμπάν υπολογίζεται ότι κέρδιζαν 100 με 400 εκατ. δολάρια τον χρόνο, πλήρωναν κάπου 70.000 μαχητές στον πόλεμο κατά των ΗΠΑ και αγόραζαν όπλα.
Με αυτά όμως τα δεδομένα, ούτε οι ίδιοι έχουν κάποιο πραγματικό κίνητρο να απαγορεύσουν τις καλλιέργειες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις