Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Ασθένειες στα εσπεριδοειδή – Τι πρέπει να προσέξουν οι δενδροκαλλιεργητές

Ασθένειες στα εσπεριδοειδή – Τι πρέπει να προσέξουν οι δενδροκαλλιεργητές

Οδηγίες για τους δενδροκαλλιεργητές από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Στο δίκτυο παγίδευσης σημειώνεται αύξηση των συλλήψεων της μύγας Μεσογείου. Η μύγα προσβάλει τους καρπούς όταν είναι ώριμοι ή σχεδόν ώριμοι. Στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών η ωρίμανση αρχίζει με το ξεθώριασμα του πράσινου χρώματος (αποπρασινισμός).

Οι προσβεβλημένοι καρποί διακρίνονται καθώς κιτρινίζουν πρόωρα και πέφτουν. Η καταπολέμηση της μύγας έχει προληπτικό χαρακτήρα και στοχεύει στη μείωση του πληθυσμού πριν την ωοτοκία. Ποικιλίες με λεπτό φλοιό είναι περισσότερο ευαίσθητες στις προσβολές.

Μέτρα αντιμετώπισης

-Είναι κατάλληλη περίοδος για την έναρξη καταπολέμησης με τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης. Η εφαρμογή ετοιμόχρηστων παγίδων «προσέλκυσης – θανάτωσης» ή «προσέλκυσης – παγίδευσης» έχει δράση εκλεκτική χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον και τους καταναλωτές, προτείνεται και για βιολογικές καλλιέργειες. Η μέθοδος είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν η ανάρτηση των παγίδων γίνεται πριν την πλήρη ωρίμανση των καρπών και έχει ευρεία εφαρμογή στην περιοχή. Όταν δεν εφαρμόζεται εκτεταμένα ή ομαδικά θα πρέπει να ενισχύεται η περίμετρος του αγρού με επιπλέον παγίδες. Η άριστη πυκνότητα και οι οδηγίες ανάρτησης αναγράφονται στη συσκευασία από τον κατασκευαστή.

– Οι προσβεβλημένοι καρποί εσπεριδοειδών ή άλλων καρποφόρων δέντρων ξενιστών της μύγας που βρίσκονται στον αγρό πρέπει να συλλέγονται και να παραχώνονται ή να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

– Οι ψεκασμοί κάλυψης γίνονται σε ώριμους καρπούς ανάλογα με την ένταση της προσβολής. Σε επόμενο δελτίο θα ενημερωθείτε για την πληθυσμιακή εξέλιξη της μύγας όπως καταγράφεται στο δίκτυο παγίδευσης. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή πρέπει να τηρείται αυστηρά για να μην υπάρχουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών στους καρπούς.

Ψευδόκοκκος

Παρουσιάζονται έντονες προσβολές σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία και δέντρα με πυκνή βλάστηση. Στα μελιτώματα δευτερογενώς αναπτύσσονται μύκητες της καπνιάς.

Οδηγίες: Συστήνεται επέμβαση σε οπωρώνες όπου διαπιστώνονται προσβολές των καρπών σε ποσοστό άνω του 15%. Εάν συνυπάρχει με άλλα κοκκοειδή γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση.

Διαλευρώδης

Παρατηρείται αύξηση στα νεαρά βιολογικά στάδια του διαλευρώδη.

Οι προσβολές περιορίζονται με καλλιεργητικούς χειρισμούς, όπως περιορισμένες φθινοπωρινές αρδεύσεις και όψιμες λιπάνσεις, καθαρισμός και απομάκρυνση της λαίμαργης βλάστησης.

Οδηγίες: Συστήνεται επέμβαση σε έντονα προσβεβλημένα δένδρα στο διάστημα: 25 – 28 Σεπτεμβρίου με εγκεκριμένα σκευάσματα που έχουν ήπια δράση στα ωφέλιμα έντομα.

Τετράνυχος

Προσβάλει κυρίως λεμονιές, λιγότερο μανταρινιές και πορτοκαλιές. Αυτή την εποχή παρατηρούνται όλα τα βιολογικά στάδια κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης της επάνω επιφάνειας των φύλλων. Η προσβολή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή παρά όταν έχει ήδη προκληθεί αρκετή ζημιά. Τα προσβεβλημένα δένδρα έχουν αποκτήσει φύλλα με χαρακτηριστική σταχτόχρωμη όψη και καρπούς με χλωρωτικούς αποχρωματισμούς στα σημεία προσβολής. Έντονες προσβολές παρουσιάζουν φυλλόπτωση, μειωμένη παραγωγή και εξασθένιση.

Συστήνεται επιμελής έλεγχος των δέντρων για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής στο φύλλωμα και στους καρπούς. Όταν διαπιστώνετε προσβολή συστήνεται άμεση αντιμετώπιση.

Καπνιά

Οι συνθήκες αυξημένης υγρασίας της εποχής είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της καπνιάς που καλύπτει φύλλα, κλαδιά και καρπούς.

Πρόκειται για λεπτό μαύρο στρώμα μυκήτων που αναπτύσσεται συνήθως πάνω στα μελιτώματα διαφόρων εντόμων (αλευρώδεις, ψευδόκοκκος, ψώρες).

Οδηγίες: Η καπνιά αντιμετωπίζεται κυρίως με την έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων που παράγουν τα μελιτώματα.

Φθινοπωρινοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα περιορίζουν την ανάπτυξη της καπνιάς αλλά και των σήψεων των καρπών που προκαλούνται από την φυτόφθορα.

Σκάσιμο καρπών

Το φθινόπωρο συχνά παρατηρείται σκίσιμο του φλοιού και σκάσιμο της σάρκας σε ορισμένες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών με λεπτό φλοιό.

Είναι φαινόμενο που οφείλεται στις μεγάλες και απότομες μεταβολές  και αλληλεπιδράσεις παραγόντων του περιβάλλοντος κατά την περίοδο της ωρίμανσης (υγρασία αέρα και εδάφους, θερμοκρασία).

Η αντιμετώπιση και ο περιορισμός του φαινομένου γίνεται με την ορθή διαχείριση των αρδεύσεων.

Must in

Από πρώτος σκόρερ της Euroleague στο απόλυτο μηδέν: Τι συμβαίνει με τον Μάρκους Χάουαρντ… (vids)

Ο Μάρκους Χάουαρντ την περσινή σεζόν έκανε… παπάδες και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Euroleague, φέτος όμως είναι σε χαμηλά στάνταρ απόδοσης. Τα δύο σερί… μηδενικά και η «επίσκεψη» στο ΣΕΦ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024