Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή – Η Κίνα σταματά να χτίζει μονάδες λιθάνθρακα σε άλλες χώρες

Κλιματική αλλαγή – Η Κίνα σταματά να χτίζει μονάδες λιθάνθρακα σε άλλες χώρες

Η Κίνα θα παράσχει πιο ισχυρή υποστήριξη σε αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάπτυξη παραγωγής πράσινης ενέργειας και μείωση των εκπομπών άνθρακα και δεν θα κατασκευάσει νέα έργα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ο κινέζος πρόεδρος

Παύση της κατασκευής νέων ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο εξωτερικό ανακοίνωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από το βήμα της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ως κινεζική συμβολή στις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της χρηματοδότησης ανθρακικών μονάδων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, επισημαίνει η Guardian.

Η Κίνα δέχεται ισχυρές διπλωματικές πιέσεις προκειμένου να τερματίσει τη χρηματοδότηση τέτοιων μονάδων, στο πλαίσιο της διαδικασίας επίτευξης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για τις εκπομπές άνθρακα.

«Η Κίνα θα παράσχει πιο ισχυρή υποστήριξη σε αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάπτυξη παραγωγής πράσινης ενέργειας και μείωση των εκπομπών άνθρακα και δεν θα κατασκευάσει νέα έργα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό», δήλωσε ο Σι στην ηχογραφημένη τηλεοπτική του ομιλία στην ετήσια συγκέντρωση του ΟΗΕ, στην οποία τόνισε τις ειρηνικές προθέσεις της Κίνας στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.

Η ανακοίνωση του Πεκίνου έπεται αντίστοιχων από την πλευρά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Από τις τρεις αυτές χώρες προέρχεται περισσότερο από το 95% της συνολικής χρηματοδότησης ανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, με το μεγαλύτερο μέρος από την Κίνα, όπως δήλωσε στο BBC η Τζοάνα Λιούις, διευθύντρια επιστήμης, τεχνολογίας και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Ο Τομ Γούντρουφ, πρώην διπλωμάτης για το κλίμα και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνίας της Ασίας, περιέγραψε τη δέσμευση της Κίνας ως «μια μεγάλη γραμμή στην άμμο».

«Είναι επιπλέον απόδειξη ότι η Κίνα γνωρίζει ότι το μέλλον βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πότε θα τραβήξουν μια παρόμοια γραμμή στην άμμο στη χώρα τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα δεν χρηματοδότησε κανένα νέο εργοστάσιο άνθρακα στο εξωτερικό τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, συνεχίζοντας την απότομη πτώση αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων πέρσι.

Θετική υποδοχή

Ο Σι προέβη στη σχετική ανακοίνωση, μετά την πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Μπάιντεν χάραξε μια νέα εποχή έντονου ανταγωνισμού χωρίς νέο ψυχρό πόλεμο παρά την ισχυροποίηση της Κίνας.

Σε μια μετριοπαθή ομιλία, ο Σι δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στην αντιπαλότητα της Κίνας με τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να έχει αναδείξει σε κορυφαία πολιτική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιδιώκοντας σε αυτό τα πλαίσιο συνεργασία με το Πεκίνο, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Ωστόσο, η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από άνθρακα για τις εγχώριες ενεργειακές της ανάγκες.

Πάντως, σύμφωνα, με τον Τζάστιν Γκάι, διευθυντή της παγκόσμιας στρατηγικής για το κλίμα στο Sunrise Project, που υποστηρίζει την παγκόσμια μετάβαση από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα, «εάν δεν παρέχει δημόσια χρηματοδότηση άνθρακα η Κίνα, θα είναι ελάχιστη έως μηδενική η παγκόσμια επέκταση του άνθρακα».

Ο Γκουτέρες χαιρέτισε τόσο τις ανακοινώσεις του Σι στον άνθρακα όσο και τη δέσμευση του Μπάιντεν να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για διπλασιασμό της οικονομική βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, σε 11,4 δισ. δολάρια μέχρι το 2024.

«Η επιτάχυνση της παγκόσμιας σταδιακής κατάργησης του άνθρακα είναι το πιο σημαντικό βήμα για να διατηρηθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Οι προκλήσεις

Από την πλευρά του πάντως, ο πρώην διπλωμάτης Τομ Γούντρουφ εξέφρασε σχετική δυσπιστία λέγοντας: «Το βασικό που έχουμε να δούμε δεν είναι μόνο τι κάνει η Κίνα στη χώρα της, αλλά πόσο βάρος φέρει αυτή η ανακοίνωση. Θα μπορέσει το Πεκίνο να περιορίσει τη χρηματοδότηση που παρέχεται από όλες τις κινεζικές τράπεζες; Τι θα γίνει με το τεράστιο κινεζικό εργατικό δυναμικό που εμπλέκεται στην κατασκευή αυτών των ανθρακικών μονάδων;».

Η επίτευξη του στόχου της Κίνας για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 θα απαιτούσε επίσης σημαντικές κινήσεις. Θα χρειαστεί να  κλείσει σχεδόν 600 από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα την επόμενη δεκαετία και να τις αντικαταστήσει με ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων TransitionZero.

Εάν, πάντως, η Κίνα δεν μειώσει τις εκπομπές της απότομα τα επόμενα δέκα χρόνια, ο πλανήτης έχει ελάχιστες πιθανότητες να περιορίσει την παγκόσμια θέρμανση κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Πηγή: OT.gr

Must in

Χούπης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: Μην λιποτακτήσετε από τα όνειρά σας

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης, στη γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε στις θυσίες των στελεχών αλλά και στο γεωπολιτικό περιβάλλον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024