Η Λιθουανία ζητά από τους πολίτες της να πετάξουν τα κινεζικά κινητά τηλέφωνα
Κενά ασφάλειας φέρεται να εντοπίστηκαν σε δύο μοντέλα.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας ζητά από τους καταναλωτές να ξεφορτωθούν τα κινεζικά κινητά τηλέφωνά τους και να αποφύγουν να αγοράσουν καινούργια λόγω κενών ασφάλειας.
Εν μέσω διπλωματικής διένεξης με την Κίνα, το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας δοκίμασε κινεζικές συσκευές 5G και διαπίστωσε ότι το κορυφαίο μοντέλο της Xiaomi έχει ενσωματωμένα εργαλεία λογοκρισίας. Εκτίμησε επίσης ότι ένα μοντέλο της Huawei είναι ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις.
«Η σύστασή μας είναι να μην αγοράζετε νέα κινεζικά τηλέφωνα και να απαλλαγείτε από όσα έχουν ήδη αγοραστεί το ταχύτερο δυνατό» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Μάργκιρις Αμπουκεβίσιους.
Σύμφωνα με την έκθεση του κέντρου κυβερνοασφάλειας, το μοντέλο Mi 10T 5G, ναυαρχίδα της Xiaomi, περιέχει λογισμικό που αναγνωρίζει και λογοκρίνει περιεχόμενο που απαγορεύεται στην Κίνα, για παράδειγμα τις φράσεις «Ελευθερία στο Θιβέτ», «Ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή «κίνημα δημοκρατίας».
Το λογισμικό μπορεί να λογοκρίνει συνολικά 449 φράσεις που εισάγονται στις εφαρμογές του κινητού, συμπεριλαμβανομένου του browser.
Η λειτουργία λογοκρισίας έχει απενεργοποιηθεί στα κινητά που πωλούνται στην Ευρώπη, ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως ανά πάσα στιγμή.
Ακόμα, η έκθεση διαπιστώνει ότι η συσκευή της Xiaomi μεταδίδει κρυπτογραφημένα δεδομένα χρήσης σε διακομιστή που βρίσκεται στη Σιγκαπούρη.
Το κέντρο κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί ακόμα ότι το P40 5G της Huawei είναι ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις επειδή το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών AppGallery «κατευθύνει τους χρήστες σε ηλεκτρονικά καταστήματα στα οποία ορισμένες εφαρμοές έχουν χαρακτηριστεί από αντι-ιικά προγράμματα ως κακόβουλα ή μολυσμένα με ιούς».
Η Xiaomi δεν απάντησε στα ερωτήματα του BBC, ενώ η Huawei διαβεβαίωσε ότι «το AppGallery «συλλέγει και επεξεργάζεται μόνο τα δεδομένα που απαιτούνται για να επιτρέπει στον χρήστη να αναζητά, να εγκαθιστά και να διαχειρίζεται εφαρμογές τρίτων, όπως συμβαίνει και με άλλα app stores».
Επιπλέον το κινητό πραγματοποιεί ελέγχους ασφαλείας ώστε να κατεβάζει μόνο ασφαλείς εφαρμογές.
Η έκθεση εξέτασε επίσης ένα μοντέλο 5G της OnePlus, στο οποίο δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.
Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω διπλωματικής έντασης ανάμεσα σε Κίνα και Λιθουανία, με το Πεκίνο να απαιτεί την απομάκρυνση του λιθουανού πρεσβευτή από το Πεκίνο και να προαναγγέλλει την αποχώρηση του δικού του πρεσβευτή στο Βίλνιους.
Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ανακοινώθηκε ότι η πρεσβεία της Ταϊβάν στη Λιθουανία θα ονομάζεται Γραφείο Εκπροσώπου της Ταϊβάν.
Η χρήση της λέξης Ταϊβάν ενόχλησε την Κίνα, η οποία θεωρεί ότι το νησί της ανήκει. Άλλες πρεσβείες της Ταϊβάν σε Ευρώπη και Αμερική χρησιμοποιούν το όνομα της πρωτεύουσας Ταϊπέι για να αποφεύγονται οι διπλωματικές εντάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις