Σφάζονται τα κόμματα για τη μεσαία τάξη – Οι συγχωνεύσεις στην αγορά και το Ταμείο Ανάκαμψης
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ξαναφέρνουν στην επιφάνεια πτυχές της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων για τη μεσαία τάξη με αιχμή το χαρακτήρα της ανάπτυξης, το ρόλο που θα παίξουν στην ελληνική οικονομία οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Ένα ακόμα επεισόδιο στις αντιπαραθέσεις γύρω από την λεγόμενη μεσαία τάξη καταγράφηκε σήμερα με αφορμή τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του υπουργου Ανάπτυξης σχετικά με το μέλλον των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η φετινή ΔΕΘ εκτός όλων των άλλων κατέγραψε και ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος είναι ή δεν είναι ο εκφραστής αυτής της περιβόητης μεσαίας τάξης. Μάλιστα γύρω από αυτό τον άξονα εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες μέρες η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ειδικά μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα την περασμένη Κυριακή.
Σε αυτό το πλαίσιο η θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ξαναφέρνουν στην επιφάνεια μια ακόμα πτυχή αυτής της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων γύρω από το χαρακτήρα της ανάπτυξης, το ρόλο που θα παίξουν στην ελληνική οικονομία οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ότι αφορά το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Γεωργιάδης συνέδεσε την δανειοδότηση επιχειρήσεων με μικρό αριθμό εργαζομένων με συγχωνεύσεις στην αγορά λέγοντας ότι «επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες» και προσέθεσε ότι «μέσα στο κομμάτι των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες, έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα, με φοροαπαλλαγές», συμπληρώνοντας ότι οι μικρομεσαίοι «μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας».
Κίνητρα για συμπράξεις
Σημειώνεται δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει ειδική μνεία από τη ΔΕΘ για κίνητρα που να οδηγούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Συγκεκριμένα είχε πει ότι
«Από την 1η Οκτωβρίου μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου.
»Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται, μέσω συμπράξεων, να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.
»Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα, που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.
»Δανεισμός: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο».
Μαρασμός για την οικονομία
Αυτές οι κατευθύνσεις συναντούν τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης καθώς ερμηνεύονται ως σχέδιο εκτόπισης από την αγορά χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει σχέδιο μαζικών λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα ενώ εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι θεωρεί τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ζόμπι».
Είναι χαρακτηριστική και η σημερινή αντίδραση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκλείει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τον τραπεζικό δανεισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η μεροληπτική στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ναρκοθετεί την ανάπτυξη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις αυτές και έχει απαιτήσει την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την δίκαιη πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη διεύρυνση των κριτηρίων του τραπεζικού δανεισμού» τόνισε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:
Εκτός χρηματοδότησης το 95% των επιχειρήσεων
«Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγήσουμε τη χώρα στον μαρασμό. Σε μία Ελλάδα της νέας αρχής, η στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων και της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας είναι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό άλμα με κανόνες, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη» κατέληξε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη σημαίνουν ότι «το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκονται εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα».
«Η ωμή παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα 12,7 δις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -εκτός εάν εξαγοραστούν- ταιριάζει απόλυτα με την ‘’ανοχή’’ του υπουργού Οικονομικών στον αποκλεισμό του 95% των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά την φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και την αύξηση των καταθέσεων» υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης καταλήγοντας:
«Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται, τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία να αυξάνονται κάθε μήνα και τον πτωχευτικό κώδικα να οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κλείσιμο, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών της ΝΔ, είναι σαφές ότι το επιθυμεί».
Ο πακτωλός των χρημάτων του Ταμείου
«Ο πακτωλός χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης προορίζεται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες» σχολίασε από την δική του πλευρά το ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ «κυβέρνηση και ΕΕ, συμπεριλαμβάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλες όσες πραγματοποιούν ως 50 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ή απασχολούν 250 άτομα προσωπικό, επομένως θεωρούν λογικό να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες εξ’ αυτών και όχι όσες απασχολούν 1, 2 ή και 3 εργαζόμενους. Οι τελευταίες ή θα συγχωνευτούν για να χρηματοδοτηθούν ή θα οδηγηθούν αντικειμενικά στο λουκέτο στις σημερινές συνθήκες οξυμμένου ανταγωνισμού».
Κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ η κυβερνητική προτροπή προς ώρας είναι οι αυτές οι μικρές επιχειρήσεις να «βολευτούν» με μικροποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, οι οποίες ωστόσο χορηγήθηκαν για να καλυφθεί μέρος ζημιών και χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Μάλιστα το ΚΚΕ μιλάει για εκβιασμό προς τους μικρομεσαίους προκειμένουν να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις