#gopafree – Κάδοι ανακύκλωσης για 30 δισ. αποτσίγαρα που παράγονται ετησίως στην Ελλάδα
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μέχρι στιγμής 15 δήμοι με 320 κάδους
Στα τριάντα δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι γόπες που απορρίπτονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μια πρακτική που απειλεί το περιβάλλον με τοξικές ουσίες και μικροπλαστικό.
Από τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων και φόρων προκύπτει ότι ο αριθμός των αποτσίγαρων στη χώρα είναι 22 δισεκατομμύρια το χρόνο, ενώ ακόμη 8 δισεκατομμύρια προστίθενται από τα παράνομα τσιγάρα.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδρυτής και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cigaret Cycle, Γιώργος Σακελλαρίου, με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος #gopafree, για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων.
Μέσω του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν ήδη 15 Δήμοι από όλη την Ελλάδα, οι γόπες συγκεντρώνονται σε 320 ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία και στη συνέχεια μεταφέρονται στο εξωτερικό. Εκεί γίνεται η επεξεργασία τους, που περιλαμβάνει την αποτοξικοποίηση των αποτσίγαρων, την κομποστοποίηση υπολειμμάτων χαρτιού και καπνού για την παραγωγή λιπάσματος και την ανακύκλωση των μικροπλαστικών για την παραγωγή πρώτης ύλης για βιομηχανικά προϊόντα, όπως παγκάκια, παλέτες, γλάστρες και άλλα αντικείμενα.
Στα σχέδια, μάλιστα, της εταιρείας Cigaret Cycle είναι η συνεργασία με δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα πραγματοποιήσει έρευνα ώστε να γίνεται στην Ελλάδα ο διαχωρισμός χαρτιού, καπνού και φίλτρου με σκοπό να γίνεται εδώ η κομποστοποίηση (χαρτιού και καπνού) και να αποστέλλονται στο εξωτερικό, στη Γαλλία και στη Γερμανία, μόνο τα φίλτρα για αποτοξικοποίηση. Τα όποια έσοδα θα προκύπτουν, σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου, θα καλύπτουν τα έξοδα του οργανισμού και θα χρησιμοποιούνται για την δωρεά ιατρικών βοηθημάτων σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης και ακοής.
Ο διευθυντής του Cigaret Cycle επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η εταιρεία ξεκίνησε το 2019 με τρεις πυλώνες δράσης: την ενημέρωση των πολιτών για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται όταν οι γόπες απορρίπτονται στα σκουπίδια, στις παραλίες ή στα δάση, τη συλλογή των αποτσίγαρων σε ειδικούς κάδους και την ανακύκλωσή τους».
Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019 όρισε τι σημαίνει μικροπλαστικό και συμπεριέλαβε τις γόπες στη λίστα των προϊόντων που το περιέχουν ενώ μετά την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, αυτή ενσωματώθηκε και στην εθνική νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση των ειδικών κάδων τονίζει ότι δεν θα πρέπει τα αποτσίγαρα να καταλήγουν αναμμένα σε αυτούς ενώ σημειώνει πως δεν πρέπει να βανδαλίζονται, καθώς βρίσκονται σε δημόσιους χώρους για να εξυπηρετούν τους πολίτες.
Κάδοι και φορητό τασάκι από μπαμπού
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η εταιρεία δημιούργησε και ένα χειροποίητο, επαναχρησιμοποιούμενο φορητό τσιγαροδοχείο από μπαμπού, το οποίο μπορεί να το έχει ο καθένας πάντοτε μαζί του για να σβήνει το τσιγάρο του εκεί, αντί να το πετάει στο δρόμο.
72 ευρώ πρόστιμο στο Παρίσι για κάθε γόπα που πετιέται
Την ίδια ώρα, η ανακύκλωση των αποτσίγαρων και η μη απόρριψή τους στο περιβάλλον έχει ήδη γίνει συνήθεια στους πολίτες ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία. «Στο Παρίσι μαζεύουν 800 τόνους αποτσίγαρα το χρόνο ενώ για όποιον πετάει αποτσίγαρο στο δρόμο το πρόστιμο είναι 72 ευρώ», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου.
Με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα #gopafree, τονίζει ότι «είναι ανάγκη πλέον να μην πετάμε τα αποτσίγαρά μας όπου να ναι, στο πεζοδρόμιο, στην άμμο ή στα δάση. Καταλάβαμε ότι για τον Δήμο μας που θέλει να είναι καθαρός και να κάνει ανακύκλωση είναι ανάγκη να υλοποιεί τέτοιες δράσεις. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια ελπίζω να την αγκαλιάσουν και οι συνδημότες μας για να έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα».
Στο μεταξύ, το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων επεκτείνεται με νέες συνεργασίες και οι υπεύθυνοι της Cigaret Cycle ευελπιστούν ότι ως το τέλος του χρόνου, το δίκτυο των κάδων θα αριθμεί περισσότερους από πεντακόσιους σε όλη τη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις