Ιεράπετρα – Φρένο στην κακοποίηση της εξωτικής Χρυσής
Η παραμονή επισκεπτών στο νησί κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις αποκλεισμού λόγω καιρικών συνθηκών.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Την ανάσχεση της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στο παραδεισένιο νησί Χρυσή (αλλιώς Γαϊδουρονήσι) – το οποίο βρίσκεται στα 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας – επιχειρούν με απόφασή τους οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Οι ατέλειωτες αμμώδεις παραλίες του καταπατούνται κάθε καλοκαίρι από παράνομες κατασκευές, οι οποίες κάθε χρόνο γκρεμίζονται, αλλά τον επόμενο «φυτρώνουν» και πάλι. Κινδυνεύει ωστόσο και από τους επισκέπτες που το κατακλύζουν τους θερινούς μήνες.
Η απόφαση καθορίζει τους όρους και τους περιορισμούς για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής του νησιού, προκειμένου να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον και να προστατευθεί η ενδημική βλάστηση της Χρυσής, αλλά και της νησίδας Μικρονήσι, όπως και το κεδροδάσος του νησιού που βρίσκονται σε κίνδυνο. Παράλληλα, εγκρίνει και το Σχέδιο Δράσης.
Ειδικότερα, καθορίζονται τέσσερις ζώνες προστασίας (Α1 και Α2, Β και Γ). Σε όλες τις ζώνες επιτρέπονται επιστημονικές έρευνες, εκτέλεση έργων και εργασιών που αποσκοπούν στην προστασία, διατήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, παρακολούθηση οικολογικών παραμέτρων, καθώς και η ημερήσια επίσκεψη και ξενάγηση επισκεπτών με βασικό σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την αναψυχή. Ο μέγιστος αριθμός των επισκεπτών, το χρονικό διάστημα που θα επιτρέπονται οι επισκέψεις, η διάρκεια που θα επιτρέπεται ημερησίως η επίσκεψη στην περιοχή της Νήσου Χρυσή, οι ακολουθούμενες διαδρομές και άλλες ρυθμίσεις θα καθοριστούν μετά από τηνεκπόνηση Μελέτης Φέρουσας Ικανότητας Επισκεπτών. Επίσης, θα επιτρέπονται έργα συντήρησης υφιστάμενων μονοπατιών, εκτέλεση έργων προστασίας, συντήρησης, ανάδειξης και ανασκαφών στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
Στη Ζώνη Α1, θα επιτρέπεται επιπλέον και η εφαρμογή διαχειριστικών και δασοκομικών μέτρων με στόχο τον περιορισμό επέκτασης της τραχείας πεύκης (Pinus brutia), έργα αντιπυρικής προστασίας και, δράσεις διαχείρισης των δασικών εκτάσεων καθώς και οι φυτεύσεις αυτοφυών ειδών χλωρίδας. Στη Ζώνη Α2 θα επιτρέπεται και η ελεύθερη μετακίνηση επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας (πάντα στη βάση των επιτρεπόμενων ωρών επίσκεψης της περιοχής), έργα διαχείρισης της βλάστησης κλπ.
Στη Ζώνη Β, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπεται η κατασκευή και λειτουργία ήπιων υποδομών με αποκλειστικό στόχο τη διαχείριση και φύλαξη, την κατασκευή και λειτουργία μικρών εγκαταστάσεων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, αποκλειστικά και μόνο για την ηλεκτροδότηση των υποδομών προστασίας και φύλαξης της περιοχής καθώς και των υποδομών αναψυχής και ασφάλειας των επισκεπτών κλπ. Επίσης, θα επιτρέπεται η κατασκήνωση και διανυκτέρευση αυστηρά σε οργανωμένους για τη χρήση αυτή χώρους, αποκλειστικά και μόνο για το επιστημονικό προσωπικό και το προσωπικό φύλαξης και διαχείρισης της περιοχής. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών αναψυχής των επισκεπτών θα επιτρέπονται υποδομές, προσωρινού ή μόνιμου χαρακτήρα, υπό τον όρο ότι δεν θα αλλοιώνουν το χαρακτήρα της φύσης και του τοπίου. Ακόμη προβλέπεται εγκατάσταση κατάλληλης λιμενικής υποδομής για την ασφαλή πρόσδεση τουριστικών σκαφών στην περιοχή «Βουγιού Μάτι» και η κυκλοφορία ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος ATV για κίνηση αποκλειστικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στη Ζώνη Γ ισχύουν οι διατάξεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000, ενώ ειδικές ρυθμίσεις για τη συγκεκριμένη ζώνη θα καθοριστούν μετά από σχετική Διαχειριστική μελέτη.
Η παραμονή επισκεπτών στη Χρυσή κατά τη διάρκεια της νύχτας – με εξαίρεση όσους καλύπτουν ανάγκες φύλαξης, επιστημονικής μελέτης και διαχείρισης της περιοχής – θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις αποκλεισμού λόγω καιρικών συνθηκών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις