Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προήδρευσε σε σύσκεψη φορέων στο δημαρχείο Δελφών, στην Άμφισσα, που αφορούσε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής Ιωάννης Μπούγας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε.Φωκίδας, Γεώργιος Δελμούζος, ο δήμαρχος του Δήμου Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δωρίδος υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού, Μανώλης Μαυρομμάτης, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Γαλαξιδίου, Ευθύμιος Γρίβας, ο εντεταλμένος για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Δελφών και πρόεδρος του «Δικτύου Δελφών», Νικόλαος Κατσικούλης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Εταιρείας Φωκικών Μελετών, Ιωάννης Ράμμος, ο τ. δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Δελφών Παναγιώτης Καλτσής, οι Αγγελική Καράμπελα και Έλλη Κοτσάνου εκ μέρους της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος» όσο και του Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Νάνσυ Ψάλτη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «η Φωκίδα διαθέτει ένα μοναδικό brand name, τους Δελφούς. Το όνομα «Δελφοί» είναι γνωστό διεθνώς, σε όλες τις γλώσσες, σε όλον τον κόσμο. Αυτό είναι το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Διαθέτει, επίσης, ένα μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα, ανεξαρτήτως των Δελφών. Είναι σαφές ότι η προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, στην ευρεία της έννοια, αλλά και η προστασία του δελφικού τοπίου είναι απολύτως επιβεβλημένη. Στην προστασία αυτού του μοναδικού αποθέματος δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως έκπτωση. Ωστόσο, η αναγκαία αυτή προστασία δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και επιβάλλει μια διαφορετική μορφή ανάπτυξης. Οι Δελφοί μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση σε όλη την περιοχή. Επομένως, η Φωκίδα χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σε περίοδο που ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά σημεία στο πρότυπο ανάπτυξης της χώρας. Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο βουλευτής Γιάννης Μπούγας για συζήτηση στη Βουλή θέσπισης κινήτρων για περιοχές με αυξημένη προστασία, μπορεί να δώσει την αφορμή για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μία μελέτη για το πού πρέπει να κινηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής, με βάση το συγκριτικό της πλεονέκτημα».

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα έργα και οι δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ.


Η υπουργός αναφέρθηκε στο έργο της στήριξης των βραχωδών πρανών, στην περιοχή έξωθεν της πόλης των Δελφών, κατά μήκος του αρχαιολογικού χώρου, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ. Ήδη η υλοποίηση του έργου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και προγραμματίζεται η δημοπράτησή του εντός του 2022.

Η Λίνα Μενδώνη τόνισε την αναγκαιότητα ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών με την κατασκευή περιφερειακού δρόμου, ώστε να πάψουν να επιβαρύνονται τα μνημεία από τη ρύπανση, αισθητική και περιβαλλοντική, αλλά και από τα ποικίλα φορτία των οχημάτων.

Το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, το οποίο εκτελείται από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια, προϋπολογισμού περίπου 1.500.000 ευρώ, αλλά και η υπό εξέλιξη μελέτη ωρίμανσης του έργου της ανάδειξης του αρχαίου Γυμνασίου, που εκπονείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, συζητήθηκαν αναλυτικά στη διάρκεια της σύσκεψης, αλλά και της αυτοψίας που ακολούθησε. Και στην ανάγκη ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πύργου της Λιλαίας έγινε αναφορά, για τον οποίον υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην εξέλιξη του έργου της αποκατάστασης του κτιρίου της Μητρόπολης της Άμφισσας και της συντήρησης των αγιογραφιών του, έργων του Σπύρου Παπαλουκά, το οποίο υλοποιούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, δηλώνοντας ότι το έργο ολοκληρώνεται και παραδίδεται εντός του 2022.


Στην αυτοψία που ακολούθησε συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την επιτάχυνση των εργασιών, αλλά και για την κάλυψη από εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ παρεμβάσεων που δεν καλύπτονται από τη χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ – ΕΣΠΑ 2014-2020, στο οποίο έχει ενταχθεί το έργο με προϋπολογισμό περίπου 1.600.000 ευρώ.

Ως προς το Κάστρο των Σαλώνων, η υπουργός ανέφερε ότι επίκειται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η συζήτηση του διαχειριστικού σχεδίου (master plan), ενώ έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη που προβλέπει την άρση της ετοιμορροπίας.

Το συγκεκριμένο σωστικό έργο, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ για το 2022.

Επίσης, αφού εγκριθεί το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου θα ακολουθήσει η εκπόνηση των μελετών που θα υποδειχθούν.

Αναφερόμενη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας η Λίνα Μενδώνη ζήτησε από το δήμο να συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, για να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσθήκης στο υπάρχον κτίριο μιας αίθουσας, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητά του.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η πρόταση της υπουργού για θέσπιση κοινού εισιτηρίου Αρχαιολογικού Χώρου, Μουσείου Δελφών και Μουσείου Άμφισσας.

Σε ό,τι αφορά τα έργα στην περιοχή του Γαλαξιδίου, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού και τεχνικού συμβούλου για το έργο της αποκατάστασης της Μονής του Σωτήρος, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ.

Η μελέτη ανάδειξης της αρχαίας οχύρωσης του Γαλαξιδίου έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για τις αναγκαίες εγκρίσεις.

Επίσης, πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κατάρτιση μελέτης αναστήλωσης και ανακατασκευής του Καποδιστριακού Σχολείου του Γαλαξιδίου, έπειτα από αίτημα του Αντιδημάρχου της Δ.Ε. Γαλαξιδίου Ευθυμίου Γρίβα, την οποία αποδέχτηκε ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

Σχετικά με τα έργα στο Δήμο Δωρίδος, η υπουργός αναφέρθηκε στο έργο της αποκατάστασης του καθολικού της Μονής Βαρνάκοβας, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση των μελετών, με δαπάνη της μονής, προκειμένου να επανακατατεθεί ο φάκελος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμον γνωμοδότηση.

Η Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Δωρίδος για την ανάγκη επισκευής και επαναλειτουργίας της Αρχαιολογικής Συλλογής Λιδωρικίου.

Πρότεινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ωρίμανση του έργου της αποκατάστασης του κτιρίου και της έκθεσης των αρχαιοτήτων.

Εκτενής συζήτηση έγινε για το θέμα της πυροπροστασίας του ελαιώνα της Άμφισσας, ως αναπόσπαστου μέρους του δελφικού τοπίου, αλλά και για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Δελφών, μέσω του οποίου μπορεί να δοθεί διέξοδος ανάπτυξης στην πόλη των Δελφών, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα για την ίδρυση Συνεδριακού Κέντρου, αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης.

Η υπουργός, αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του δελφικού τοπίου και τόνισε ότι το ΥΠΠΟΑ θα συναινέσει στη χωροθέτηση νέων κτιρίων, μόνον αν αυτά ανεγερθούν εκτός της ως άνω προστατευόμενης περιοχής, ανέλαβε να συντονίσει την πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών Περιβάλλοντος και Τουρισμού.

Αναφερόμενη στην απαίτηση για περαιτέρω ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού στους Δελφούς, δήλωσε την πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να αναλάβει την ολοκλήρωση των μελετών και το έργο της συντήρησης και επισκευής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Στα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των μονάδων ψυχικής υγείας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάπτυξης δράσεων πολιτισμού για την αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων, η υπουργός τόνισε ότι έχει ήδη εκπονηθεί από την κυβέρνηση το αντίστοιχο Εθνικό Σχέδιο, το οποίο διατρέχει οριζόντια όλες τις πολιτικές και όλα τα υπουργεία, ενώ «ειδικά για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», είπε, «η προσβασιμότητα των πολιτιστικών υποδομών είναι απόλυτη προτεραιότητα. Ήδη σε μεγάλο μέρος του, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, αλλά και το Μουσείο γίνονται προσβάσιμα για άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και με δυσκολίες στην όραση και την ακοή».

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε επίσης ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί το έργο της «Πολιτιστικής Συνταγογράφησης», με επιμέρους δράσεις, με δεδομένο ότι οι τέχνες έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα.

«Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς»

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε στο  Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών την έκθεση «Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς», παρουσία του επίτιμου προέδρου- διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου, Ζαν-Λυκ Μαρτινέζ.


Στο χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «δεν ήταν τυχαία η εξέλιξη των Δελφών σε κέντρο του αρχαίου κόσμου, όπως δεν είναι τυχαία και η διατήρηση της αίγλης και της ακτινοβολίας τους έως σήμερα, που οδήγησε στην αναγνώριση του ιερού και του ευρύτερου φυσικού και ανθρωπογενούς του περιβάλλοντος ως παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού. Το Δελφικό Τοπίο συνιστά δικαίως ένα σύμβολο εξέχουσας πανανθρώπινης σημασίας, εγγεγραμμένο στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Συγχρόνως, συνιστά μία διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία, ένα brand name με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο. Σε αυτά ακριβώς τα παγκόσμιας και διαχρονικής αξίας στοιχεία των Δελφών αποτίει φόρο τιμής η Έκθεση «Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς». Μία έκθεση, προϊόν της επιστημονικής συνεργασίας του Μουσείου του Λούβρου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος. Η Έκθεση εντάσσεται στους εορτασμούς για την επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821 και συνδέεται στενά –στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας– με τη μείζονα επετειακή έκθεση, που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα και διοργανώνεται από το Μουσείο του Λούβρου με τίτλο «Παρίσι – Αθήνα. Η γέννηση της νεότερης Ελλάδας, 1675-1919». Η έκθεση, στην οποία τα ελληνικά μουσεία μετέχουν με εξαιρετικής σημασίας έργα, θα εγκαινιαστεί την επόμενη Δευτέρα από τον πρόεδρο Μακρόν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».


Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.