Ρουμπινί – Βρισκόμαστε σε παγίδα χρέους που μπορεί να φέρει επανάληψη της κρίσης του 2008
Όταν οι κεντρικές τράπεζες θελήσουν να αποσύρουν σταδιακά τις μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος ενός κραχ στην αγορά ομολόγων, στην πιστωτική αγορά, στη χρηματιστηριακή αγορά, στην οικονομία, τόνισε στο Bloomberg
Το υποκοριστικό του ως «Dr. Doom» για τις ζοφερές προβλέψεις του βάλθηκε να επιβεβαιώσει ο Νουριέλ Ρουμπινί. Αυτή τη φορά «ξαναχτύπησε» με δυσοίωνη προειδοποίηση για πιθανή επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, δήλωσε ανήσυχος πως βρισκόμαστε «σε μια παγίδα χρέους».
«Όταν οι κεντρικές τράπεζες θελήσουν να αποσύρουν σταδιακά τις μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος ενός κραχ στην αγορά ομολόγων, στην πιστωτική αγορά, στη χρηματιστηριακή αγορά, στην οικονομία και συνεπώς θα βρεθούν σε αυτή την παγίδα χρέους και δεν θα είναι σε θέση να ομαλοποιήσουν τα επιτόκια» υποστήριξε, σκιαγραφώντας μια λίαν δυσοίωνη εικόνα για τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και τις διεθνείς οικονομίες.
Όπως εξήγησε, η πανδημία και οι τριγμοί της παγκόσμιας οικονομίας έκριναν ως αναγκαίο εργαλείο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος τη δρομολόγηση χαλαρών νομισματικών πολιτικών και επεκτατικών δημοσιονομικών στρατηγικών. Όμως, τα αποτελέσματα έφτασαν σε ακραίο σημείο.
Υπερκύκλος χρέους
«Έχουμε εισέλθει σε έναν υπερκύκλο χρέους» επεσήμανε εξηγώντας πως και οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες έχουν πέσει στην παγίδα αυτή.
«Λένε (οι κεντρικές τράπεζες) πως θα ομαλοποιήσουν τα επιτόκια, όμως με αυτά τα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, αν προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό, θα σημειωνόταν κραχ στην αγορά, οικονομικό κραχ και ως εκ τούτου η πιο εύκολη επιλογή είναι η εξάλειψη της πραγματικής αξίας του ονομαστικού χρέους σε σταθερά επιτόκια με υψηλότερο πληθωρισμό» εξήγησε.
Με τον καιρό είναι αναπόφευκτο πως οι αγορές θα δουν υψηλότερα επιτόκια και χαμηλότερη ανάπτυξη και πιθανότατα συνθήκες στασιμοπληθωρισμού.
Όμως, αυτό, κατά τον ίδιο, δεν τον κάνει προφήτη κακών ειδήσεων.
Μάλιστα, ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε, όχι ως «Dr. Doom», αλλά ως «Dr. Realist» για τις ρεαλιστικές του απόψεις.
Κασσάνδρα και για τις αγορές
Σημειώνουμε πως τον περασμένο Μάρτιο, ο κύριος Ρουμπινί είχε έναν «καλό» λόγο και για τα χρηματιστήρια σε ένα διάστημα που οι αγορές είχαν πάρει την ανιούσα προμηνύοντας πως η φρενίτιδα στις αγορές θα ολοκληρωθεί με… πόνο.
Η Wall Street, πράγματι, τις τελευταίες ημέρες δέχεται σημαντικές πιέσεις με τον Σεπτέμβριο να αναμένεται να ολοκληρωθεί με ζημιές σε όλους τους επιμέρους δείκτες.
- Ζελένσκι: Εφικτό η Ουκρανία να μπει στο ΝΑΤΟ, όμως το Κίεβο πρέπει να αγωνιστεί
- Ισραήλ: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ – «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»
- Μπρέντα Λι: «Ο Τζον Λένον ήταν ο αγαπημένος μου Beatle»
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα