Φραγμοί στην εκπαίδευση 20.000 προσφυγόπουλων στην Ελλάδα – Σιγή ιχθύος από την Αθήνα
Λιγότερο από το 15%των παιδιών που διαμένουν στις δομές προσφύγων παρακολουθούσαν επισήμως σχολικά μαθήματα.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Για αποκλεισμό περισσότερων από 20.000 προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση η οργάνωση Save the Children και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Οι δύο οργανώσεις ζήτησαν επείγουσα δράση από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του συγκλονιστικά χαμηλού αριθμού παιδιών προσφύγων που φοιτούν στο σχολείο.
Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, η Ελλάδα έχει λάβει εκατομμύρια ευρώ για την εκπαίδευση προσφύγων και και πρόσφατα δεσμεύτηκε να παρέχει ευκαιρίες μάθησης σε πάνω από 20.000 παιδιά σχολικής ηλικίας στα εδάφη της.
Μόνο το 2020, περισσότερα από 816 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από την ΕΕ για τη στήριξη του εθνικού προϋπολογισμού εκπαίδευσης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Save the Children και GCR, λιγότερο από το 15%των παιδιών που διαμένουν στις δομές προσφύγων παρακολουθούσαν επισήμως σχολικά μαθήματα.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός παιδιών σχολικής ηλικίας που διαμένουν σε καταυλισμούς προσφύγων βρέθηκε να είναι 10.431, με μόνο 1.483 από αυτά να φοιτούν στο σχολείο.
Μόλις 7 προσφυγόπουλα παρακολουθούν μαθήματα στα ΚΥΤ
Στα περιβόητα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης το ποσοστό συμμετοχής μειώνεται στο 0,3%, με μόνο επτά παιδιά από 2.900 να παρακολουθούν μαθήματα.
Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ιδιαίτερα οι περιορισμοί μετακίνησης από τα στρατόπεδα, επιδείνωσαν την κατάσταση για τα παιδιά. Όταν τα σχολεία έκλεισαν ή η εκπαίδευση γινόταν μόνο εξ αποστάσεως, τα παιδιά που βρίσκονταν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και ΚΥΤ αποκλείστηκαν ουσιαστικά πλήρως.
Το Wi-Fi ή κάποιος άλλος τρόπος πρόσβασης στο διαδίκτυο στους καταυλισμούς είναι ανεπαρκής και οι μαθητές στερούνται εξοπλισμού όπως tablet, φορητούς υπολογιστές ή ακόμη και smartphone.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα όταν πρόκειται να στείλει παιδιά πρόσφυγες στο σχολείο. Ακόμα και πριν από τον Covid-19, λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών προσφύγων και μεταναστών ήταν πραγματικά εγγεγραμμένοι και παρακολουθούσαν μαθήματα. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί καν έναν απολογισμό, οπότε το βάθος της κρίσης παραμένει άγνωστο και στερείται προτεραιότητας», αναφέρει ο Daniel Gorevan, σύμβουλος της ΜΚΟ Save the Children.
Σιωπή στην Αθήνα
Η EURACTIV επικοινώνησε με την κυβέρνηση για το θέμα και συγκεκριμένα για το εάν ισχύει ο αριθμός των 20.000 προσφυγόπουλων εκτός εκπαίδευσης χωρίς να λάβει κάποια απάντηση για την εγκυρότητα των στοιχείων.
Κυβερνητική πηγή σχολίασε, ωστόσο, ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα έχουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτική κάλυψη.
Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες επίσης φαίνεται ότι αγνοούν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Δεν είναι σε… θέση να επιβεβαιώσει η Κομισιόν
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό των 20.000 και παρέπεμψε το EURACTIV στις εθνικές αρχές.
«Η Επιτροπή έχει επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα αναφορικά με την πρόσβαση στην ελληνική εκπαίδευση και παρέχει εκτεταμένη οικονομική και επιχειρησιακή υποστήριξη στην Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.
«Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πάνε σχολείο. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο δίκαιο της ΕΕ και είναι απαραίτητη τόσο για την ευημερία του παιδιού όσο και για να βοηθήσει την ένταξη προς το συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της. Είναι επίσης εγγυημένο δικαίωμα για τα παιδιά κατά τη διαδικασία ασύλου σύμφωνα με την Οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.
Αναφερόμενος σε στοιχεία που παρείχαν οι ελληνικές αρχές, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι 4.049, 4.982, 5.874 και 5.430 παιδιά μετανάστες προσχώρησαν στο εκπαιδευτικό σύστημα κατά τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020 αντίστοιχα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις