Σχολεία – Τρομάζει το κακό, αλλά ρεαλιστικό σενάριο για τα κρούσματα σε παιδιά – 74.000 μέχρι το τέλος του χρόνου
Η κατάσταση στα σχολεία ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς, ενώ υπάρχουν φωνές που ζητούν κι άλλα μέτρα για να μην επαναληφθεί ο περσινός χειμώνας.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η μάχη για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά αποδεικνύεται δύσκολη από την αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς αφού ήδη έχουν αρχίσει να εντοπίζονται κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές και να κλείνουν τμήματα. Ειδικοί και κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν ότι χρειάζεται να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός των παιδιών, αλλά και να τηρούνται τα μέτρα για τη μη μετάδοση του κοροναϊού.
Κυριολεκτικά τρόμο προκαλεί η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτησή του σχετικά με τα παιδιά που θα νοσήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Θυμίζουμε ότι ο καθηγητής είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ότι θα νοσήσουν 12.000 παιδιά. Σε συνέντευξή του αργότερα μέσα στη μέρα στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι αυτό είναι το καλό σενάριο.
Ποιο είναι το κακό, αλλά ρεαλιστικό σενάριο
Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτό δεν είναι το ρεαλιστικό σενάριο. «Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί το ρεαλιστικό σενάριο είναι 74.000. Μιλάμε για το σύνολο της χώρας, αυτή την στιγμή η τάση που αναπτύσσεται είναι ότι είναι εφικτό μέχρι το τέλος του χρόνου, μεσοσταθμικά, το 44% των νέων κρουσμάτων να είναι παιδιά κάτω των 18», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ωστόσο, φαίνεται πως προς το παρόν τουλάχιστον, οι πρώτες δέκα ημέρες λειτουργίας των σχολείων δεν συνοδεύτηκαν με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, ο αριθμός των θετικών self test στα σχολεία την πρώτη εβδομάδα είναι σταθερός, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα μολύνσεις, ούτε στις νοσηλείες των ανηλίκων.
Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, το 24% των κρουσμάτων στην Ελλάδα αφορά παιδιά κάτω των 18 ετών και δεν ισχύει ότι ένα στα τρία παιδιά νοσούν, όπως έχει λανθασμένα ακουστεί από μέσα ενημέρωσης. Η ίδια επέμεινε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας και το συχνό testing, μπορούν να διασφαλίσουν τη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων, κυρίως για τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, ενώ σχολιάζοντας το κλείσιμο τμημάτων στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως πρόκειται για μια περιοχή με υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που επιδρά συνολικά στη διασπορά.
Η εκτίμηση για τη Βόρεια Ελλάδα
Ο κ. Σαρηγιάννης ρωτήθηκε ακόμα για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα αν το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων θα εντοπιστεί εκεί: «Σε μεγάλο βαθμό ναι, βέβαια τα παιδιά του Δημοτικού θα είναι ανεμβολίαστα άρα η δυνατότητα να μολυνθούν είναι ίδια παντού. Αυτό που αλλάζει είναι ότι μπορεί τα ποσοστά να είναι τα ίδια ή οι πιθανότητες να είναι οι ίδιες, αλλά διαφέρει το τελικό αποτέλεσμα ως προς τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουμε με βάση τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην αντίστοιχη πληθυσμιακή κοινότητα».
Η σύγκριση Θεσσαλονίκης και Αθήνας
Ο καθηγητής στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δηλαδή πράγματι στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή έχουμε σημαντικά μεγαλύτερη διασπορά από την Αττική για παράδειγμα, ο τελικός κίνδυνος των παιδιών στη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερος από ότι των παιδιών της Αθήνας με την έννοια ότι υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Ναι μεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες τα παιδιά του δημοτικού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κολλήσουν αλλά η πίεση που θα δέχονται πληθυσμιακά θα είναι πολύ μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη.
Άρα είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το να μειώσουμε τη διασπορά και με τον εμβολιασμό και με άλλα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις γιατί υπάρχουν πράγματα που αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό ως κοινωνία τα έχουμε περίπου ξεχάσει. Δηλαδή αποστάσεις δύσκολα κρατάμε το οποίο είναι τελείως λανθασμένο και καταλαβαίνετε ότι είναι προβληματικό και μένουμε μόνο στη λογική ότι «είπαν ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κάνουμε αυτό και εκείνο». Ναι, μπορούν να κάνουν οτιδήποτε οι εμβολιασμένοι αλλά ένα 13% από αυτούς θα επιμολυνθεί και είναι σημαντικό αυτό το 13% να μην έχει μολύνει άλλους εμβολιασμένους ή άλλους ανεμβολίαστους».
Για τα τοπικά περιοριστικά μέτρα
«Είναι σωστή η στάση της οποιαδήποτε κυβέρνησης και της συγκεκριμένης πάρα πολύ σωστή να παίρνουμε τοπικά μέτρα», είπε ο καθηγητής. «Από την άλλη μεριά εγώ θέλω να έχουμε στο μυαλό μας όλες τις επιλογές. Ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι μας ταπεινώνει σαν ανθρώπους η πανδημία, η δύναμη της φύσης γενικότερα, δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα. Πρέπει να είσαι ανοιχτός, προσαρμοστικός για να μπορέσεις να είσαι όσο πιο αποτελεσματικός μπορείς αλλά το ζήτημα είναι πως θα προλάβεις να το αποφύγεις αυτό. Να αποφύγεις την ανάγκη να πάρεις ακόμα και τοπικό lockdown και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρέπει όλα τα μέτρα που θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει για να αποφύγουμε πολύ μεγαλύτερη πίεση», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Καμπανάκι» για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη, που είναι στο κόκκινο, είδε να κλείνουν 2 τμήματα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Συκεών. Μέσα σε μόλις τρεις μέρες από το πρώτο κρούσμα, το 17% όλων των παιδιών του σχολείου ήταν θετικό.
Όπως είπε στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Σταύρος Θολιώτης, διευθυντής 10ου δημοτικού Νεάπολης Συκεών, το απόγευμα της Παρασκευής ενημερώθηκε το σχολείο για κρούσμα κοροναϊού.
«Τη Δευτέρα το πρωί ήρθε η εταιρεία απολύμανσης, έκανε απολύμανση σε όλο το σχολείο και μετά μπήκαν τα παιδιά». Ο κ. Θολιώτης τόνισε ότι όλα τα προστατευτικά μέτρα κατά της πανδημίας τηρούνται κατά γράμμα.
Ο φόβος έχει κυριεύσει τους γονείς που νιώθουν πως επόμενα να κολλήσουν είναι τα παιδιά τους. Απέναντί τους μία άλλη μητέρα. Τα παιδιά της κόλλησαν όπως και όλη η οικογένεια και δηλώνουν ευτυχείς για αυτή την εξέλιξη επειδή δε θα κάνουν το εμβόλιο.
«Κάναμε rapid test, βγήκανε θετικά και είμαστε μία χαρά. Έχω και στην Β’ και στην Γ΄ δύο παιδάκια, τα απέναντί τους τμήματα έχουν κλείσει, τα δικά μας είναι προς το παρών ανοιχτά. Δεν είμαστε κανένας εμβολιασμένος, δε θέλαμε να κάνουμε εξαρχής εμβόλιο. Χαίρομαι κιόλας που κολλήσαμε με ίδια συμπτώματα γιατί έτσι δε θα μας αναγκάσουν να κάνουμε και το εμβόλιο».
«Αρνήτρια δεν είμαι, απλώς δεν ήθελα να κάνω το εμβόλιο. Δε με πείθουν ότι είναι ασφαλές. Τώρα που έχω αρρωστήσει είμαι ακόμα περισσότερο εναντίον γιατί νοσώ πολύ ελαφριά. Υπάρχει κοροναϊός αλλά δεν βλέπω ότι είναι πολύ επικίνδυνος», συμπλήρωσε η ίδια μιλώντας στο LIVE NEWS.
Στο σχολείο, σχεδόν δύο στα 10 παιδιά είναι θετικά. Από τους συνολικά 235 μαθητές, οι 40 έχουν κολλήσει. Ο κοροναϊός «τρύπωσε» στον παιδικό σταθμό της Ασπροβάλτας του δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα, ο σταθμός να κλείσει προσωρινά για να αποφευχθεί η διασπορά.
Κρούσματα σε σχολείο και στην Κρήτη
Στο Λασίθι Κρήτης αντίθετα, σχολείο με 7 κρούσματα σε σύνολο 15 παιδιών παραμένει ανοιχτό ως που να κολλήσει και το 8ο παιδί οπότε να είναι 50% + 1.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το MEGA, συναγερμός έχει ήδη σημάνει στα σχολεία όλης της χώρας, καθώς από τα μέσα του Σεπτέμβρη και μετά, αφότου άρχισε η νέα σχολική χρονιά, τα κρούσματα σε παιδιά υπερδιαπλασιάστηκαν από 238 σε 522 την εβδομάδα. Συνολικά, καταγράφηκαν 3.559 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 σε μία εβδομάδα.
Μέτρα ζητάει ο Γιώργος Παυλάκης
Ο Γιώργος Παυλάκης είναι ένας από τους ειδικούς που έχουν κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με τον χειμώνα που έρχονται αν δεν παρθούν νέα μέτρα. Υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, τον ρόλο της μετάλλαξης Δέλτα.
Ο κ. Παυλάκης προειδοποιεί λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι στις εκεί περιοχές (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη) πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.
«Η Δ δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», πρόσθεσε.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η επιδημία δεν βρίσκεται στο τέλος της αλλά σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα φάση. Για αυτό τον λόγο ο καθηγητής προτάσσει την ανάγκη να καθαρίζονται οι εσωτερικοί χώροι και να επισπευστούν οι εμβολιασμοί σχολιάζοντας ότι ακόμα βρισκόμαστε αρκετά πίσω.
Μάλιστα, ο κ. Παυλάκης δήλωσε επίσης ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και πως πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα ώστε οι εμβολιασμένοι να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα προνόμια τους. «Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε αποτύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκτίμηση για τα σχολεία
Αναφορικά με τα κρούσματα στα σχολεία, ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. «Από πέρσι λέγαμε ότι ο ιός μεταδιδόταν στα σχολεία. Όχι όμως όπως η μετάλλαξη Δ. Ο ιός είναι μπροστά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις