Διεθνής Εβδομάδα Κωφών – Ο Ηλίας Μακρίδης διασκευάζει την «Αύρα» και συγκινεί
Με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα Κωφών που πραγματοποιείται 23 έως 29 Σεπτεμβρίου, ο γνωστός τραγουδοποιός Ηλίας Μακρίδης μας προτρέπει να θυμηθούμε ένα κλασικό αγαπημένο τραγούδι την «Αύρα» του Δημήτρη Παναγόπουλου και να «νιώσουμε» τη διασκευή που δημιούργησε σε συνεργασία με τη νοηματική σχολή Κρατύλος.
Συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και μουσικός παραγωγός μα πάνω από όλα ένας άνθρωπος που νιώθει την ανάγκη να «μοιράζεται» απλόχερα με όλους την καλλιτεχνική δημιουργία ο Ηλίας Μακρίδης προσέγγισε με χαρούμενη latin διάθεση την «Αύρα», με στόχο ακόμη και εκείνοι που δεν μπορούν να ακούσουν τη μουσική, να τη νοιώσουν.
»Όλα ξεκίνησαν από μια παρόρμηση, εξηγεί ο ίδιος. Κάτι με οδήγησε. Κάτι με πήγε εκεί. Επί 10 συνεχόμενες ημέρες -για έναν ανεξήγητο λόγο- έπαιζα στο πιάνο σε έναν λάτιν ρυθμό, ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, την Αύρα, του Δημήτρη Παναγόπουλου. Κάτι τέτοιο δεν μου έχει ξανασυμβεί – ούτε με δικό μου τραγούδι, ούτε με κάποιο άλλο. Ένιωσα ότι για κάποιο σοβαρό λόγο συμβαίνει αυτό. Επιβεβαιώθηκα όταν λίγες μέρες αργότερα είδα στον ύπνο μου σχεδόν ολόκληρο το βίντεο κλιπ στη νοηματική γλωσσά! Κατάλαβα ότι ήταν κάτι πάνω από εμένα. Κάτι που «έπρεπε» να γίνει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο συγκινητική ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι του Κρατύλου – χωρίς να μπορούν να ακούσουν τη μουσική του τραγουδιού – το χόρεψαν, το ένιωσαν το ζωγράφισαν, το μετέφρασαν με τα μαγικά τους χέρια» καταλήγει ο δημιουργός.
Με τη σειρά της η ομάδα Κρατύλος μιλάει για τη συνεργασία της με τον Ηλία Μακρίδη και αποκαλύπτει ότι «αποτέλεσε για όλα τα μέλη της ομάδας μια ξεχωριστή εμπειρία. Ήταν μια πρωτοβουλία εκ μέρους του, η οποία είχε εξ αρχής στόχο τη μετάδοση έντονων συναισθημάτων μέσω της νοηματικής γλώσσας και της μουσικής. Η σύμπραξη αυτών των δύο στοιχείων μόνο θετικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει. Και αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά και από το τελικό αποτέλεσμα που είχαμε όλοι την τιμή να απολαύσουμε. Ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά τον κύριο Ηλία Μακρίδη, γιατί μετέτρεψε ένα κλασικό και πολυαγαπημένο κομμάτι πολλών δεκαετιών σε μια χορευτική διασκευή, η οποία δεν αποβλέπει μόνο στην διασκέδαση, αλλά και στη διάδοση ενός πολύ σημαντικού μηνύματος: κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη μουσική, τον χορό, την απελευθέρωση συναισθημάτων, τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών.
Όλα τα μέλη της ομάδας του Κρατύλου που συμμετείχαμε σε αυτήν τη δουλειά, εργαζόμαστε με ένα κοινό σκοπό: να αγαπήσει και να μάθει όλο και περισσότερος κόσμος τη νοηματική γλώσσα. Η καλλιτεχνική ευαισθησία του κύριου Μακρίδη ήταν μια σημαντική ώθηση σε αυτό το σκοπό και τον ευχαριστούμε και πάλι. Ανυπομονούμε για περισσότερες συνεργασίες στο μέλλον!”
Κάπως έτσι λοιπόν, ένα αγαπημένο τραγούδι πήρε άλλη μορφή με σκοπό να θυμίσει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στη χαρά, στον χορό, στο γέλιο, στην αγάπη για τη ζωή και φυσικά τη μουσική. Κι ας μην την ακούμε.
Σημασία έχει να αισθανόμαστε, να μοιραζόμαστε. Σημασία έχει που είμαστε εδώ. Αυτό το βίντεο, αυτή η διασκευή, είναι φτιαγμένα από αγάπη. Και πολύ καλή διάθεση!
Γι’ αυτό και ο δημιουργός του μας προτρέπει:
«Μην δείτε αυτό το video clip, ούτε να το ακούσετε. Νιώστε το».
Info
Tα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον δημιουργό του τραγουδιού.
Σύνθεση-Στίχοι-Πρώτη Εκτέλεση: Δημήτρης Παναγόπουλος
Σκηνοθεσία: Κώστας Γρηγορακάκης (cGcFilms)
Μοντάζ: ΒασίληςΤζανής The End Post Production
Χορός, Χορογραφία: Φωτεινή Παπασταύρου
Φωτογραφία thumbnail: Άγγελος Μακρίδης
Ενορχήστρωση: Λευτέρης Πουλιού, Ηλίας Μακρίδης
Τύμπανα : Γιάννης Ράνης
Μπάσο : Πασχάλης Τερζής
Κιθάρα: Παντελής Κλήμης
Κρουστά: Δρόσος Σκυλλάς
Τρομπέτα: Οδυσσέας Κουλλιάς
Τρομπόνι: Ανδρέας Ντεμπιντόντι
Σοπράνο, άλτο, τενόρο σαξόφωνο, Πιάνο, πλήκτρα : Λευτέρης Πουλιού
Μίξη, Mastering (Studio Praxis): Κώστας Παρίσσης
- «Ταμπού»: Ψέματα, έρωτες και ψυχολογικά παιχνίδια
- Νίκος Ρωμανός: Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με το διαμέρισμα των Αμπελοκήπων
- Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ
- Συγκρότηση επιτροπών για τον νέο κώδικα της Αυτοδιοίκησης: Η συμμετοχή του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού
- Gladiator 2 – «Δεν υπήρξε gay φιλί για τον Ντένζελ Ουάσινγκτον» λέει ο σκηνοθέτης
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Έφτασε η στιγμή της μεγάλης επιστροφής