Green Is The New Red
Κανείς δεν μπορεί πλέον να το αμφισβητήσει. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και κάθε μας κίνηση κρίνει αν θα εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας. Με αφορμή το «πρασίνισμα» του κατακόκκινου Vodafone Giga Network, του μεγαλύτερου δικτύου τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, βλέπουμε πόση σημασία έχει για την υγεία του περιβάλλοντος ακόμη και η πλέον καθημερινή μας κίνηση: Μια κλήση σε κάποιο συνεργάτη ή αγαπημένο πρόσωπο.
I
«Ο πλανήτης μας έχει ανάγκη από Detox»
Θα καταφέρει η ανθρωπότητα να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα για χάρη των ΑΠΕ; Και τι είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε ταχύτερα τη μετάβαση;
Επί χιλιετίες, οι άνθρωποι γνώριζαν την αξία των ορυκτών καυσίμων. Και όποτε τα έβρισκαν στον δρόμο τους, τα χρησιμοποιούσαν. Ο γαιάνθρακας – το γνωστό μας κάρβουνο – έκαιγε ήδη από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Και στα κείμενα του Ηροδότου, μπορεί να βρει κανείς αναφορές στη χρήση του πετρελαίου.
Όμως η βιομηχανική επανάσταση αύξησε ραγδαία την παγκόσμια κατανάλωση των ορυκτών. Και μέσα σε λίγους αιώνες, οι κοινωνίες μας ήρθαν αντιμέτωπες με δυο τεράστια προβλήματα: Από τη μία, η γνώση πως τα προϊστορικά κοιτάσματα, σε χρόνο που αντιστοιχεί σε μια στιγμή με όρους γεωλογικής ιστορίας, βρέθηκαν πιο κοντά στην εξάντλησή τους από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Κι από την άλλη, τα προϊόντα της καύσης τους, οι διαβόητες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έφεραν την ίδια την ανθρωπότητα ενώπιον μιας υπαρξιακής κρίσης.
Τότε, η επιστήμη στράφηκε σε πηγές ενέργειας που ήταν επίσης γνωστές από την αρχαιότητα: Στον ήλιο, το νερό, τα κύματα και τα ρεύματα των ωκεανών, τον άνεμο, τον θερμό αέρα που φτάνει στην επιφάνεια από τον καυτό πυρήνα της Γης. Και με την πρόσφατη έκθεση του IPCC να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ, η ανάγκη να τροφοδοτήσουμε τις αμέτρητες ανάγκες των κοινωνιών μας με τη δύναμή τους έγινε ακόμη πιο επιτακτική. Ευτυχώς, κράτη, πολίτες και μεγάλες εταιρείες φαίνονται να έχουν πιάσει για τα καλά αυτό το μήνυμα, στηρίζοντας και ενισχύοντας αυτή την προσπάθεια.
Ποιες είναι όμως οι εναλλακτικές μας και γιατί είναι προτιμότερες;
Σε αντίθεση με τον άνθρακα (και για την ελληνική περίπτωση, ένα από τα πιο βρώμικα ήδη του, τον λιγνίτη), ο ήλιος, ο άνεμος και τα κύματα είναι ανεξάντλητα και η μετατροπή τους σε ενέργεια δεν επιβαρύνει τον πλανήτη με βλαβερά αέρια. Η ορθή χρήση τους, μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την παγκόσμια θερμοκρασία σε όρια που επιτρέπουν στη ζωή να ανθίζει, ενώ παράλληλα απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες και τα αγαθά που έχουν βελτιώσει σε δυσθεώρητο βαθμό τη ζωή μας σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων γενιών.
Ήδη, αιολικά πάρκα παράγουν ενέργεια σε ποσότητες που «σπάνε» κάθε χρόνο τα προηγούμενα ρεκόρ στην Ελλάδα, αγγίζοντας εντός του 2020 το 70% της συνολικής ενέργειας του δικτύου σε ωριαία βάση, ένα ποσοστό που πολύ πρόσφατα θα έμοιαζε εξωπραγματικό.
Φωτοβολταϊκά πάνελ εγκατεστημένα σε οροφές κατοικιών φροντίζουν για τις ανάγκες εκατοντάδων νοικοκυριών, σε μια χώρα που λούζεται στο ηλιακό φως τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, ενώ τα φωτοβολταϊκά πάρκα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας.
Και σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες πειραματίζονται με νέες μεθόδους να δαμάσουν τις απίστευτες ποσότητες ενέργειας που σχηματίζονται κατά την κίνηση των κυμάτων, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά.
Μπορούμε στ’ αλήθεια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα;
Υπάρχουν πολλά βήματα που μένει να πραγματοποιηθούν για την πλήρη αποσύνδεσή μας από την βλαβερή καύση των ορυκτών καυσίμων. Το κυριότερο είναι η επίτευξη της σταθερής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα δίκτυά μας, ακόμη και σε ημέρες με άπνοια ή συννεφιά. Τέτοιου είδους βήματα, όμως, πραγματοποιούνται διαρκώς. Και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, έχουμε λόγο να ελπίζουμε ότι μέχρι το 2050 (2060 στην περίπτωση της Κίνας) οι οικονομίες μας θα έχουν όντως ολοκληρώσει τη διαδρομή τους προς τις καθαρές μορφές ενέργειας.
Από τι θα εξαρτηθεί;
Πρώτα από όλα, από τη θέλησή μας. Η δική μας πίεση για ηλεκτροδότηση μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ωθεί τη βιομηχανία της ενέργειας σε μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο επιταχύνει έμμεσα τη μετάβαση.
Το πιο ενθαρρυντικό, είναι ότι η ζήτηση αυτή δεν προκύπτει μόνο από μεμονωμένους καταναλωτές με περιορισμένες ανάγκες, αλλά και από μεγάλες εταιρείες, για τη λειτουργία των οποίων απαιτούνται σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος. Για παράδειγμα, είναι βέβαιο πως η απόφαση του Ομίλου Vodafone να τροφοδοτεί από την 1η Ιουλίου του 2021 το σύνολο των ευρωπαϊκών του δραστηριοτήτων με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% πιστοποιημένες ΑΠΕ, αλλά και ο διακηρυγμένος στόχος της να μηδενίσει το ισοδύναμο διοξείδιο του άνθρακα που προκύπτει από τη λειτουργία της έως το 2030 – με τον στόχο να διευρύνεται σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2040 – θα έχει σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις στις εκπομπές άνθρακα της ηπείρου.
Η σημασία της κίνησης γίνεται ακόμη πιο κατανοητή αν λάβουμε υπόψη μας ότι το Vodafone Green Giga Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης, ενώ η εταιρεία έχει δεσμευτεί να επιτύχει την ίδια σημαντική αλλαγή και στην Αφρική έως το 2025.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η Vodafone διαθέτει εγγυήσεις προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ ή σχετικές τιμολογιακές πολιτικές, ενώ προκρίνει την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος από τοπικές ανανεώσιμες πηγές, συμβάλλοντας έτσι και στην «πράσινη οικονομία» της κάθε επιμέρους χώρας.
Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, η Vodafone προχώρησε και σε άλλη μια σημαντική «πράσινη» πρωτοβουλία: Μαζί με την επέκταση του Vodafone Green Giga Network στον μικρό παράδεισο της Αμμουλιανής, φρόντισε και για την ηλεκτροδότηση κεντρικών εγκαταστάσεων του νησιού, όπως το δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο και το κοινοτικό ιατρείο, μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ κατόρθωσε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο δίκτυό της κατά 50%.
Και είναι ακριβώς αυτού του είδους οι κινήσεις που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε σε έναν πιο υγιή πλανήτη.
II
«Κοιτάζοντας και το δέντρο και το δάσος»
Ο πλανήτης μας έχει έναν αθόρυβο σύμμαχο που μπορεί να τον βοηθήσει τόσο στο μίκρο- όσο και στο μάκρο- επίπεδο: Τις τηλεπικοινωνίες.
Από την ώρα που ξυπνάμε και ετοιμάζουμε τον πρωινό μας καφέ, μέχρι και τη στιγμή που πλένουμε τα δόντια μας πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ, κάθε μας κίνηση επηρεάζει τις ευαίσθητες ισορροπίες του πλανήτη. Και μπορεί συνήθως να εστιάζουμε στα αρνητικά («πόσο διοξείδιο του άνθρακα καταναλώνουμε στο δρόμο προς το γραφείο;»), όμως πολλές από τις αυθόρμητες πράξεις μας που δεν σκεφτόμαστε δεύτερη φορά, έχουν θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον.
Και αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους που η ανάπτυξη των σύγχρονων δικτύων τηλεπικοινωνιών συμβάλλει στη μείωση τής επιβάρυνσης του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η ταχύτητα με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε δεδομένα από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη (ή ακόμη και έξω από αυτόν), έχει ανοίξει αμέτρητες νέες δυνατότητες για την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν δε, συνδυάζονται και με στιβαρές περιβαλλοντικές πολιτικές μεγάλων εταιρειών του κλάδου, όπως οι πρόσφατες κινήσεις της Vodafone, μας προσφέρουν πολύτιμους λόγους να αισιοδοξούμε για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Γεφυρώνοντας – και διατηρώντας – τις αποστάσεις
Οι τηλεπικοινωνίες δεν μας επιτρέπουν μόνο να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις. Ταυτόχρονα βοηθούν αμέτρητους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους. Δεν μιλάμε μόνο για τους υπαλλήλους γραφείων, που πλέον μπορούν να εργάζονται από απόσταση. Αγρότες, βιοτέχνες και άλλοι επαγγελματίες, έχουν στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή έναν πλούτο πληροφοριών, βάσει των οποίων μπορούν να βελτιώσουν τις τεχνικές τους, να διαφημίσουν το προϊόν τους και να δημιουργήσουν καλύτερα δίκτυα διανομής του.
Έτσι, η επαρχία μένει ζωντανή και καταφέρνει να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα οι αστικοί ιστοί ανακουφίζονται από την υπερβολική δραστηριότητα.
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε, ότι τα data που μεταφέρονται από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη δεν προκύπτουν μόνο από τις διαπροσωπικές μας επικοινωνίες. Κάθε τι που ψηφιοποιείται, από τις μπομπίνες των ταινιών και τους δίσκους της μουσικής, μέχρι τις φωτογραφίες και τις τραπεζικές μας συναλλαγές, συνεπάγεται μείωση των μεταφορών, αλλά και των παραγόμενων αντικειμένων.
Όταν κοιτάμε από ψηλά
Δεν είναι, όμως, αυτή η σημαντικότερη συμβολή των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Χάρη σε αυτά έχουμε και μια σαφώς πιο συναρπαστική και σωτήρια δυνατότητα: Να παρακολουθούμε ανά πάσα στιγμή τον ίδιο τον πλανήτη μας, εντοπίζοντας εγκαίρως τις βλάβες που του προκαλούμε, αναλύοντας τις αιτίες τους και αυξάνοντας το χρονικό περιθώριο που έχουμε στη διάθεσή μας για να τις διορθώσουμε.
Σε τροχιά γύρω από τη Γη βρίσκονται, ως γνωστόν, εκατοντάδες δορυφόροι. Ορισμένοι εξ αυτών, είναι επιφορτισμένοι με το κρίσιμο έργο της επιτήρησής της. Το παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών μας επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε και να ανταλλάσσουμε τα αμέτρητα Terrabyte πληροφοριών που συλλέγουν, όπως και τις αναλύσεις και τις προβλέψεις που εξάγουμε από αυτή την επεξεργασία.
Πράσινα δίκτυα για έναν πράσινο πλανήτη
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών είναι απαλλαγμένη από την ευθύνη της μείωσης των δικών τις επιπτώσεων επί του περιβάλλοντος. Η κατάσταση του πλανήτη μας είναι κρίσιμη, όπως επιβεβαιώθηκε εκ νέου πρόσφατα και πέραν πάσης αμφιβολίας, και κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία για την αποτροπή των πιο δυσάρεστων εξελίξεων.
Έτσι, η είδηση για το «πρασίνισμα» του Ομίλου Vodafone, που από την 1η Ιουλίου του 2021 τροφοδοτεί το σύνολο των ευρωπαϊκών του δραστηριοτήτων από ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές, ήταν από τις πλέον ευχάριστες του προηγούμενου διαστήματος. Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν το Vodafone Green Giga Network, το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ευρώπη, αλλά και τη λειτουργία των data centers, των σημείων λιανικής και των γραφείων της εταιρείας.
Λαμβάνοντας υπόψη μας το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους το 96% της συνολικής χρήσης ενέργειας που κατανάλωσε η Vodafone είχε τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, η σημασία της κίνησης αυτής γίνεται ακόμη πιο κατανοητή.
Ακόμη, η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει στην ίδια σημαντική αλλαγή και στην Αφρική έως το 2025 και να επιτύχει μηδενισμό των εκπομπών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τη λειτουργία της μέχρι το 2030 – στόχος που θα διευρυνθεί σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της μέχρι το 2040.
Το δέντρο και το δάσος
Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε δυο σημεία που αποδεικνύουν την πίστη της Vodafone σε αυτό το στόχο, θα ξεκινούσαμε από την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιεί αυτή την κομβική μετάβαση – μέσα σε μόλις ένα χρόνο – αλλά δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε και σε μια πληροφορία που σε πρώτη ανάγνωση ίσως μοιάζει με λεπτομέρεια.
Το αποτέλεσμα; Μείωση της κατανάλωσης πόσιμου νερού κατά 60% και συρρίκνωση των εκπομπών ισοδύναμου άνθρακα στις μετακινήσεις, τη διατροφή και την κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον κατά 1,5 τόνους – δηλαδή κατά περισσότερο από 30% σε σχέση με ένα μέσο γύρισμα.
Από τις πιο μεγαλειώδεις τους εφαρμογές, μέχρι και τη μικρότερη λεπτομέρεια, οι τηλεπικοινωνίες αποδεικνύουν ξανά και ξανά ότι μπορούν να αποδειχθούν ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους για το μέλλον του πλανήτη. Καιρός να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρουν. Έστω κι αν αυτό σημαίνει απλώς να μετατρέψουμε σε mail ένα ακόμη περιττό meeting.
III.
Κι όμως, η Αμμουλιανή πρασίνισε ακόμη περισσότερο!
Το κρυφό «σμαράγδι» της Χαλκιδικής μετατρέπεται σε πρότυπο «πράσινης» ανάπτυξης
Σε έναν τόπο που οι Βορειοελλαδίτες γνωρίζουν καλά, αλλά παραμένει άγνωστος για το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, Φύση και Άνθρωπος δρούσαν ανέκαθεν σε συνεργασία. Η Αμμουλιανή, το μεγαλύτερο (αλλά και πάλι μικροσκοπικό) νησάκι της Κεντρικής Μακεδονίας – και το μοναδικό που κατοικείται – διατηρεί μέχρι και σήμερα τον περιβαλλοντικό του πλούτο και κάνει ήδη βήματα για να τον κρατήσει ολοζώντανο και ακμάζοντα στο μέλλον, έχοντας και την υποστήριξη της Vodafone. Ποια είναι, όμως, η μυστηριώδης Αμμουλιανή και τι έχει να μας διδάξει το παράδειγμά της;
Μια σύντομη ανθρώπινη ιστορία
Χάρη στην μεγάλη της εγγύτητα προς τη μακεδονική ενδοχώρα (απέχει μόλις δυο ναυτικά μίλια από την ακτή Τρυπητή) και τα αμέτρητα δώρα που προσφέρουν οι πλούσιες θάλασσές της, η Αμμουλιανή προσέλκυσε τους πρώτους ανθρώπους ήδη από την κλασική αρχαιότητα. Αργότερα, από τη βυζαντινή περίοδο και μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή, η εγγύτητά της προς το Άγιο Όρος – η απρόσκοπτη θέα στις αγέρωχες κορφές του Άθω κλέβει την παράσταση σε κάθε γωνιά του μικρού νησιού – θα τη μετέτρεπε σε Μετόχι, όπου ζούσαν μόνο ελάχιστοι μοναχοί και κάποιοι εργάτες που φρόντιζαν τις καλλιέργειές της.
Το 1923 μεγάλα κομμάτια της (όσο μεγάλα, δηλαδή, θα μπορούσαν να είναι σε ένα νησί 4,5 τ.χλμ.) περνούν στο ελληνικό κράτος και από το 1924 το νησί εποικίζεται με πρόσφυγες. Το ανθρώπινο τοπίο του αλλάζει, όμως το φυσικό παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο. Αλιείς, γεωργοί και, αργότερα, επιχειρηματίες του τουρισμού, ζουν χάρη στον περιβαλλοντικό πλούτο της Αμμουλιανής, όμως φροντίζουν να μην τον εξαντλούν. Ακόμη και σήμερα, η τουριστική ανάπτυξη παραμένει ήπια και οι συστηματικές καλλιέργειες περιορισμένες. Το οικοσύστημα του νησιού σφύζει από ζωή και ομορφιά.
Καταπράσινη φύση, καταπράσινο δίκτυο
Ήδη από το πρώτο βήμα του στην Αμμουλιανή, ο επισκέπτης μαγεύεται από τη χαμηλή βλάστηση, τα κρυστάλλινα – συχνά πραγματικά διάφανα – νερά, την ψιλή λευκή άμμο που της χάρισε και το όνομά της, τα θαλασσοπούλια. Μια επίσκεψη σε κάποια από τις ταβέρνες του νησιού, τον βοηθά να καταλάβει πώς αυτή η μικροσκοπική γωνιά της Ελλάδας κατάφερε να γίνει διάσημη για το φρέσκο ψάρι της. Και δεν χρειάζεται να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει και πολύ για να καταλάβει ότι όλη αυτή η ομορφιά πηγάζει από το σεβασμό των κατοίκων για τη Φύση.
Βοηθός τους σε αυτή την προσπάθεια και ο Όμιλος Vodafone που με τις πρόσφατες κινήσεις του επιτρέπει στο νησί να προχωρήσει προς ένα πιο πράσινο μέλλον.
Η καθημερινότητα των περίπου 600 ανθρώπων που κατοικούν στον παράδεισο της Αμμουλιανής, επενδύεται πλέον και από ένα δίκτυο που δείχνει την ίδια προσοχή με εκείνους στο φυσικό περιβάλλον. Το Vodafone Green Giga Network, το μεγαλύτερο πράσινο δίκτυο στην Ευρώπη, που πλέον αντλεί όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική, η ηλιακή και η κυματική, με τελικό στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.
Ταυτόχρονα, ο Όμιλος Vodafone προχώρησε σε μια κίνηση που είναι ταυτόχρονα ουσιαστική και συμβολική: Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στη στέγη του δημοτικού σχολείου της Αμμουλιανής, που πλέον θα λειτουργεί 100% με ηλιακή ενέργεια, ενώ μέσω των ίδιων εγκαταστάσεων θα μεταφέρει τη πράσινη ενέργεια και σε άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις: Το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο. Όπως και τα περισσότερα τμήματα της χώρας, έτσι και η Αμμουλιανή περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου λουσμένη στον ήλιο.
Αντλώντας την ενέργεια του ήλιου και προσφέροντάς τη ξανά στην τοπική κοινωνία με τη μορφή 100% πράσινης ενέργειας, αλλά και εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες για την βέλτιστη λειτουργία του δικτύου, το Vodafone Green Giga Network απαιτεί 50% λιγότερη ενέργεια για τη λειτουργία του. Και παράλληλα, θυμίζει τόσο στους κατοίκους της Αμμουλιανής όσο και σε όλους μας συνολικά, ότι αν μάθουμε να αξιοποιούμε τη δύναμη της Φύσης, μπορούμε και να τη βοηθήσουμε να διατηρήσει την ισχύ της.
Κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία όταν προσπαθείς να περάσεις ένα τόσο σημαντικό μήνυμα: Από τον σχεδιασμό της ίδιας της πράσινης παρέμβασης, μέχρι τις πρακτικές που θα χρησιμοποιήσεις για την αποτύπωσή της. Και η φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση στα γυρίσματα του όμορφου τηλεοπτικού spot της Vodafone, με μέτρα που κάλυπταν κάθε πτυχή από τις μετακινήσεις και τη διατροφή μέχρι την κατανάλωση ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων καταφέρνει να πείσει για την ειλικρίνεια των δεσμεύσεων της εταιρείας.
Ήταν το πρώτο Zero Waste γύρισμα στη χώρα που εφάρμοσε τις αρχές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στο σύνολο των απορριμμάτων που προέκυψαν. Και η σημασία αυτής της καινοτομίας αποτυπώνεται καλύτερα σε αριθμούς: Η παραγωγή κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση πόσιμου νερού κατά 60% και την κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 1,5 τόνους – δηλαδή, κατά περισσότερο από 30% σε σχέση με ένα συνηθισμένο γύρισμα.
Μικρά βήματα για τους μεγαλύτερους στόχους
Το παράδειγμα της Αμμουλιανής, που δεν θυσίασε για χάρη της ανάπτυξής της τη Φύση που της πρόσφερε απλόχερα την αφθονία της, μπορεί να μας διδάξει πολλά. Και το ίδιο ισχύει και για τις πρόσφατες «πράσινες» παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο για τους επιμέρους τόπους όπου εγκαθίστανται, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη μας, αν εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα.
Προς το παρόν, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες η Αμμουλιανή να παραμείνει έτσι όπως μας την περιγράφει στο spot της Vodafone μια πολύ νεαρή κάτοικός της:
«Στην Αμμουλιανή, όλα είναι πράσινα και πανέμορφα! Έχει πράσινα νερά, πράσινο βυθό, πράσινα δέντρα». Πλέον, απέκτησε και πράσινο δίκτυο.
IV.
Η Vodafone θέτει τα ψηφιακά δίκτυα στην υπηρεσία της ελληνικής Φύσης
Η κ. Μαρία Σκάγκου, Διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων, Εταιρικής Ασφάλειας & Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone στην Ελλάδα, εξηγεί στο in.gr τις περιβαλλοντικές δράσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει η εταιρεία (και) στη χώρα μας, αλλά και τα σχέδιά της για ένα πράσινο ευρωπαϊκό μέλλον
Ποιο ρόλο έχουν να παίξουν οι μεγάλες εταιρείες στην εξυγείανση του (πολύ) επιβαρημένου πλανήτη μας; Πόση σημασία έχει η στροφή τους σε πράσινες μορφές ενέργειας για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ολόκληρων ηπείρων; Και πόσο μπορούν να βοηθήσουν τις ίδιες τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται να πραγματοποιήσουν τη δική τους πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μέσα από δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;
Έχοντας κάνει γενναία βήματα για τον δικό της πράσινο μετασχηματισμό – και ούσα μία εκ των καθ’ ύλην αρμοδίων για την ψηφιακή μετάβαση πολλαπλών κρατών – η Vodafone έχει σίγουρα ένα μέρος των απαντήσεων στα παραπάνω και σε πολλά ακόμη ερωτήματα. Η κ. Μαρία Σκάγκου, Διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων, Εταιρικής Ασφάλειας & Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone στην Ελλάδα, απάντησε στις ερωτήσεις του in.gr για τις κινήσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει η εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος, το όραμά της για ένα πιο πράσινο μέλλον στη χώρα μας και τον κόσμο, αλλά και για το αίσθημα ευθύνης των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Οι απαντήσεις της μας δίνουν κάποιους επιπλέον λόγους να ελπίζουμε ότι οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα πράγματι θα επιτευχθούν.
Για ποιον λόγο η Vodafone προχώρησε σε μετάβαση του δικτύου της σε ενέργεια που παράγεται αποκλειστικά από ΑΠΕ; Πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση και ποιους στόχους ελπίζετε να εκπληρώσει;
Στη Vodafone πιστεύουμε ότι απαιτείται επείγουσα και συνεχής δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι η επιχειρηματική επιτυχία δεν θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος του περιβάλλοντος γι’ αυτό και έχουμε δεσμευτεί σε μία πράσινη μετάβαση για το σύνολο των δραστηριοτήτων μας. Άλλωστε, θεωρούμε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα δίκτυα έχουν ρόλο – κλειδί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η ψηφιοποίηση έχει καταλυτική επίδραση στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αποτελεσματικότερη χρήση φυσικών πόρων και στη δημιουργία μίας κυκλικής οικονομίας.
Προκειμένου να υπηρετήσουμε αυτόν τον «δίδυμο» ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό έχουμε ορίσει φιλόδοξους στόχους που βοηθούν τους πελάτες μας να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Εδώ και λίγο καιρό το σύνολο των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του Ομίλου Vodafone τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές, στοχεύοντας στον μηδενισμό των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) που προέρχονται από την λειτουργία του έως το 2030.
Μάλιστα, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Vodafone Ελλάδας πρωτοστάτησε σε αυτήν την προσπάθεια και έγινε η πρώτη αγορά της Vodafone που είχε επιτύχει αυτόν τον στόχο ήδη από τον Απρίλιο του 2021. Άλλωστε, το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον άκρως επίκαιρο καθώς τόσο στη χώρα μας όσο και στη Μεσόγειο γενικότερα βλέπουμε πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες και θέτουν σε κίνδυνο την βιώσιμη, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Μετά και την πρόσφατη έκθεση του IPCC για την κλιματική αλλαγή, γίνεται σαφές πως το μέλλον του πλανήτη μας κρέμεται από μια κλωστή. Κατά τη γνώμη σας, ποιος είναι ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών στην προσπάθεια για τη σωτηρία του;
Το βάρος της ευθύνης είναι εκ των πραγμάτων μεγαλύτερο για τις διεθνείς εταιρείες που έχουν παγκόσμιο αποτύπωμα, όπως η δική μας. Και είναι μία ευθύνη που και αναγνωρίζεται από την πλευρά μας και έμπρακτα οδηγεί σε απτές πρωτοβουλίες. Ο όμιλός μας έχει υιοθετήσει μία πολιτική κυκλικής οικονομίας, που περιλαμβάνει την επανάχρηση, ανακύκλωση και υπεύθυνη διάθεση αποβλήτων του δικτύου μας με στόχο να φτάσει στο 100% έως το 2025.
Επιπλέον, φιλοδοξούμε μέσα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίας μας να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα με τη χρήση υπηρεσιών IoT στα πεδία της εφοδιαστικής αλυσίδας και της διαχείρισης στόλου, της «έξυπνης» τηλεμετρίας, της ψηφιακής υγείας και των «έξυπνων πόλεων», με στόχο τη μείωση 350 εκατ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (tCO2e) το αργότερο έως το 2030.
Επίσης, εκσυγχρονίζουμε το δίκτυο και τις τεχνολογικές μας υποδομές, που είναι συνολικά υπεύθυνες για το 96% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας του ομίλου μας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και ήδη σε διεθνές επίπεδο έχουμε εξοικονομήσει 135 GWh κατανάλωσης.
Ακόμη, η Vodafone πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση ενός νέου συστήματος σήμανσης κινητών τηλεφώνων το οποίο ονομάζεται “Eco Rating” και βοηθά τους καταναλωτές να εντοπίζουν και να συγκρίνουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των κινητών τηλεφώνων και να ενθαρρύνουν τους προμηθευτές να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των συσκευών τους.
Ενώ σε μία χειροπιαστή πράξη εφαρμογής της ολοκληρωμένης στρατηγικής μας για την «πράσινη» μετάβαση, δημιουργήσαμε ίσως τον μεγαλύτερο «πράσινο» εταιρικό στόλο οχημάτων και δίκτυο ηλεκτρικής φόρτισης στο εταιρικό περιβάλλον της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως και 40%.
Μια από τις πιο σημαντικές πρόσφατες δράσεις της Vodafone, είναι και η εγκατάσταση «πράσινων» τεχνολογιών που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας στο νησί της Αμμουλιανής. Πώς έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού και πώς σχεδιάστηκαν οι παρεμβάσεις;
Πρόκειται για ένα από τα ξεχωριστά μέρη που έχουμε την τύχη να βρίσκεται στη χώρα μας, ένα μέρος που διακρίνεται τόσο για την πολιτιστική του κληρονομιά όσο και για την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού του τοπίου. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός μας κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε με μια τέτοια δράση. Ερευνώντας περισσότερο την ταυτότητα του νησιού, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την παράδοση που κουβαλά το νησί και οι κάτοικοί του, καθώς και τον ιδιαίτερο συνδυασμό θάλασσας και πυκνής βλάστησης, εικόνες που αναδείκνυαν όσα θέλαμε να “περάσουμε” μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία.
Η κεντρική ιδέα προέκυψε από την εξέλιξη του Vodafone Green Giga Network και τον τρόπο που εμείς αξιοποιούμε τη δύναμη της φύσης, ώστε μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ το δίκτυό μας να παίρνει ενέργεια από τον ήλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, σχεδιάσαμε παρόμοιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στο νησί ώστε να δώσουμε 100% πράσινη ενέργεια, μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ, στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο του νησιού της Αμμουλιανής. Φυσικά, για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων στο νησί, συνεργαστήκαμε τόσο με τους τοπικούς φορείς, την τοπική κοινότητα αλλά και εξειδικευμένους συνεργάτες μας σε τέτοιου είδους έργα.
Υπάρχει δυνατότητα για ανάλογες δράσεις σε πολυπληθέστερες και μεγαλύτερες σε έκταση περιοχές; Ανήκει κάτι τέτοιο στα μελλοντικά περιβαλλοντικά σχέδια της Vodafone; Και ποιες άλλες κινήσεις σκοπεύει να κάνει η εταιρεία για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής;
Οι ψηφιακές τεχνολογίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης και έχουν de facto ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατα, συνυπογράψαμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για το έργο «Χάλκη, Πράσινο – Έξυπνο Νησί», μία πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος που φιλοδοξεί να μετατρέψει το υπέροχο αυτό νησί σε πρότυπο βιώσιμης κινητικότητας, ψηφιακής καινοτομίας και περιβαλλοντικής πρωτοπορίας.
Αναγνωρίζοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία σε αυτόν τον σκοπό, αναλάβαμε να προωθήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τηλεπικοινωνιακής και τεχνολογικής αναμόρφωσης της Χάλκης που περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας μέσω υποδομών 5G και την εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – WiFi. Επιπλέον, έχουμε αναλάβει την ανάπτυξη μίας σειράς IoT εφαρμογών και λύσεων που θα εξυπηρετήσουν, για παράδειγμα, την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων του Δήμου Χάλκης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας. Παράλληλα, φέραμε στη Χάλκη μαθήματα STEM στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Generation Next, ενώ έχουμε προσφερθεί να συμπεριλάβουμε τη Χάλκη στο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone.
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να καταδείξουμε πώς τα σύγχρονα δίκτυα είναι καθοριστικής σημασίας για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας. Άλλωστε, πρόσφατα μία έρευνα του Ινστιτούτου Vodafone – του think tank του ομίλου μας – έδειξε ότι έξι στους δέκα Έλληνες θα σκέφτονταν να μετακομίσουν στην περιφέρεια τα επόμενα χρόνια, εάν θα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του γρήγορου ίντερνετ, της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και των επαγγελματικών ευκαιριών. Τα ψηφιακά δίκτυα μπορούν να επηρεάσουν και τους τρεις αυτούς παράγοντες, καταργώντας αποστάσεις και μετακινήσεις.
Μάλιστα, μία άλλη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ομίλου μας από την Deloitte, έδειξε ότι η αύξηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και των αλυσίδων αξίας στη χώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 18,7% σε βάθος εξαετίας και να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών απωλειών της προηγούμενης δεκαετίας, συμβάλλοντας παράλληλα σε αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας έως και κατά 18%. Ως στρατηγικός επενδυτής στην Ελλάδα και υπεύθυνος εταίρος είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες παρόμοιες προτάσεις.
Πόση σημασία έχουν οι επιλογές που κάνουμε ως καταναλωτές; Σε ποιον βαθμό η στροφή αυτή επηρεάζει τη στρατηγική των επιχειρήσεων;
Ποτέ άλλοτε οι πολίτες δεν είχαν πρόσβαση σε τόσα πολλά αγαθά, αλλά και τόση πολλή πληροφόρηση. Αλλά και ποτέ άλλοτε δεν έδειχναν τόσο μεγάλη ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα. Αυτή τη στροφή των πολιτών αντιλαμβάνονται και συνυπολογίζουν στον σχεδιασμό τους μικρές και μεγάλες εμπορικές μάρκες από όλον τον κόσμο. Ο όμιλος Vodafone βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της εξέλιξης σε διεθνές επίπεδο και οδηγεί τα πράγματα στον κλάδο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, λειτουργώντας ως πρότυπο για τη μεγάλη αλλαγή που θα πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις