Τα ΕΕΑ Grants συμμετείχαν στη ΔΕΘ και παρουσίασαν τις αξίες και τον σκοπό των προγραμμάτων που υλοποιούν
Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή, αλλιώς, ΕEA Grants συμμετείχε για πρώτη φορά στη φετινή 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που έλαβε χώρα από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021
- Συγκλονιστικές εικόνες μετά το νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, τουλάχιστον έξι νεκροί - Ποιος ήταν ο στόχος
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- Καθαίρεση άλλων δύο δημάρχων στην Τουρκία με την κατηγορία ότι συνδέονται με το ΡΚΚ
- Σερ: Αποκαλεί «γουρούνι» διάσημο σκηνοθέτη
Σε αυτή την πρώτη παρουσία των EEA Grants, το Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) τοποθέτησε στο κέντρο του μηνύματός του τη γνωστοποίηση και διάδοση, τόσο σε φορείς της κυβέρνησης όσο και στο ευρύτερο κοινό, του σκοπού και των αξιών αυτής της πηγής (συν)χρηματοδότησης, καθώς και των προγραμμάτων που υλοποιούνται στη χώρα μας από το 1994 έως σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΣΕ διοργάνωσε εκδήλωση «γνωριμίας» τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στις 17.00, στον χώρο εκδηλώσεων του περιπτέρου 7 (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), με τίτλο: «Τα EEA Grants στην Ελλάδα: Ένας Χρηματοδοτικός Μηχανισμός που μας αγκαλιάζει όλες και όλους».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές και ομιλήτριες εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται και υλοποιούν προγράμματα παρουσιάζοντας τα έργα που έχουν υλοποιηθεί κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2009-2014) και εκείνα που υλοποιούνται στην τρέχουσα (2014-2021). Την εκδήλωση προλόγισε η Δρ. Έλλη Βάζου, υπεύθυνη δημοσιότητας του ΕΣΕ και συντόνισε ο Δρ. Ηρακλής Αλεξόπουλος, στέλεχος του ΕΣΕ, ενώ συμμετείχαν οι:
- Εξοχότατος Πρέσβης του Βασιλείου της Νορβηγίας, κος Frode Overland Andersen
- Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας
- Αικατερίνη Σαμαλή, Συντονίστρια Παραρτήματος Ρομά, δήμου Κατερίνης & Γιάννης Καραγκούνης, διαμεσολαβητής παραρτήματος Ρομά δήμου Κατερίνης
- Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Δ/ντρια της SolidarityNow
- Δρ. Χρυσούλα Κούρτελη, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέας Περιβάλλοντος
- Δρ. Κώστας Πατλιτζιάνας, Συντονιστής προγράμματος GR-Energy
- Dr. Jennifer Clarke, Δ/ντρια Προγραμμάτων και Δωρεών, Ίδρυμα Μποδοσάκη
Ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η παρουσία του ακροατηρίου που απαρτιζόταν από φορείς των ελληνικών αρχών, ινστιτούτα, δημοσιογράφους και τον υποπρόξενο του Γενικού Προξενείου Αμερικής στη Θεσσαλονίκη.
Η παρουσία των EEA Grants στη ΔΕΘ γνωστοποίησε και παρουσίασε τις δράσεις και τις αξίες του προγράμματος, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμμετοχή όλο και περισσότερων ενδιαφερόμενων στα προγράμματά τους με σκοπό τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση όλο και περισσότερων έργων προάγοντας το κεντρικό μήνυμα των ΕΕΑ Grants (2014–2021): «Συνεργαζόμαστε για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς».
Σχετικά με τα EEA Grants
Η ιστορία των EEA Grants καλύπτει 27 χρόνια ευρωπαϊκής συνεργασίας. Στη χώρα μας, από το 1994 μέχρι σήμερα, με την οικονομική συνεισφορά του μηχανισμού αυτού, έχουν υλοποιηθεί σημαντικά και καινοτόμα έργα σε τομείς, όπως: η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η επιστημονική έρευνα, η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα των φύλων κ.ά.π.
«Συνεργαζόμαστε για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς» είναι το πυρηνικό μήνυμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή, αλλιώς, ΕEA Grants 2014–2021. Το μήνυμα αυτό συμπυκνώνει δύο κύριους στόχους, οι οποίοι πραγματώνονται σε έργα που απευθύνονται στις ανάγκες της ελληνική κοινωνίας και όσους/ες διαβιούν σε αυτή:
(α) τη συνεισφορά στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στον ΕΟΧ
(β) την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες-δικαιούχους και στις δότριες χώρες: Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.
O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός 2014–2021 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) εκπροσωπεί τη συνεισφορά της Ισλανδίας, Λιχτενστάιν και Νορβηγίας (δότριες χώρες) αποσκοπώντας στην επίτευξη των στόχων αυτών σε 15 ευρωπαϊκές χώρες (χώρες-δικαιούχοι), ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.
Σχετικά με την ΕΥ ΧΜ ΕΟΧ (ΕΣΕ)
Η Ειδική Υπηρεσία Προγραμματισμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Υλοποίησης του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΥ–ΕΟΧ) αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) και έχει τη συνολική ευθύνη για την υλοποίηση των Μνημονίων Κατανοήσεως του ΧΜ ΕΟΧ στη χώρα, καθώς και για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις