Πανεπιστήμια – Επιστροφή στα αμφιθέατρα υπό προϋποθέσεις – Τα «αγκάθια» της δια ζώσης εκπαίδευσης
Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις των πρυτάνεων - Εντονες αντιπαραθέσεις για τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων – Μεικτό μοντέλο προτείνουν οι καθηγητές - Προσλήψεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας
Μαθήματα διά ζώσης ξεκινούν τελικά στις 4 Οκτωβρίου στα ΑΕΙ, με τη Σύνοδο των πρυτάνεων να τάσσεται πιθανότατα σήμερα υπέρ του να ανοίξουν τα αμφιθέατρα, αλλά με ελέγχους και αυστηρές προϋποθέσεις.
Σε μια φορτισμένη συνεδρίαση, ωστόσο, με τη ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων και έντονες αντιπαραθέσεις, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συζήτησαν τους σοβαρούς προβληματισμούς τους με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Χθες όμως προβληματισμό και ανησυχία για το θέμα εξέφρασε και η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) ζητώντας μεικτό μοντέλο με διά ζώσης και «ηλεκτρονικά» μαθήματα κατά περίπτωση.
Η Ομοσπονδία μάλιστα έκανε λόγο έως και για αναστολή φοίτησης για ένα εξάμηνο για όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί χωρίς να προσμετράται στον χρόνο των σπουδών του. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από την πλευρά της προσπάθησε να αλλάξει την «ατζέντα» χθες στη Σύνοδο πρυτάνεων ΑΕΙ ανακοινώνοντας ότι δίνει 400 νέες θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα πανεπιστήμια και ανακοίνωσε την πρόσληψη ειδικών υπαλλήλων με συμβάσεις λίγων μηνών για τον έλεγχο των πιστοποιητικών Covid-19 των φοιτητών και φοιτητριών, όπως ήδη είχαν γράψει τα «ΝΕΑ».
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος
«Η ασφαλής διά ζώσης επαναλειτουργία των πανεπιστημίων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, μετά από 1,5 χρόνο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, με τις συνέπειες να πλήττουν κυρίως τους φοιτητές» λέει από την πλευρά του για το θέμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Βασ. Διγαλάκης.
«Καθώς η διδασκαλία τόσο των θεωρητικών όσο και των εργαστηριακών μαθημάτων γίνεται ως επί το πλείστον σε κλειστούς χώρους και με δεδομένο ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι εμβολιασμένη σε πολύ μεγάλο ποσοστό, εκτιμώ ότι πρέπει να αξιολογηθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια παρουσία μόνο όσων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει και να υπάρξει μέριμνα σε όσους φοιτητές αντενδείκνυται ο εμβολιασμός για ιατρικούς λόγους. Αυτό άλλωστε αφορά σχετική διεθνή πρακτική που έχει ήδη ακολουθηθεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού» αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ».
«Σε μία τέτοια περίπτωση, ο αναγκαίος έλεγχος θα ήταν πολύ πιο εύκολα υλοποιήσιμος, καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα μπορούσε, ως προαπαιτούμενο, να κατατίθεται κατά τη διαδικασία της εγγραφής και της δήλωσης μαθημάτων κάθε εξαμήνου, η οποία άλλωστε γίνεται ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται, ακολούθως, μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα αναστολής φοίτησης λόγω Covid-19, ώστε ο χρόνος αυτός να μην προσμετράται στο όριο φοίτησης» καταλήγει.
Η Ιατρική Σχολή Αθηνών
Υπέρ του μεικτού μοντέλου διδασκαλίας για τον πρώτο μήνα του εξαμήνου (διά ζώσης κλινικές ασκήσεις, εργαστήρια και θεωρητική εκπαίδευση σε μικρές ομάδες φοιτητών ή ηλεκτρονικά σε μεγάλες ομάδες φοιτητών) τάσσεται μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος που εκπροσωπεί το πιο πολυπληθές σώμα καθηγητών και καθηγητριών στα ΑΕΙ.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει πολύ θετική την έναρξη της διά ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων στα ΑΕΙ που έχει εξαγγελθεί καθώς οι φοιτητές πρέπει να επιστρέψουν για εκπαίδευση στον φυσικό τους χώρο. Ωστόσο αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του εξαμήνου, χρειάζονται τα πανεπιστήμια χρόνο για να οργανώσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση σε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και να προετοιμαστεί σωστά η διαδικασία ελέγχου. Προτείνει για τον πρώτο μήνα του εξαμήνου να δοθεί η επιλογή των εξ αποστάσεων μαθημάτων μόνο για σπουδές θεωρητικής κατεύθυνσης ή σε μαθήματα από αμφιθεάτρου εφόσον το πλήθος των φοιτητών και φοιτητριών ξεπερνάει τα 300 άτομα.
Παράλληλα, αναφέρει ότι στην Ιατρική Σχολή Αθηνών η κλινική εκπαίδευση έχει ήδη ξεκινήσει διά ζώσης από τα τέλη Αυγούστου και συνεχίζεται απρόσκοπτα σε πανεπιστημιακές κλινικές της Ιατρικής Σχολής.
H ΠΟΣΔΕΠ
Κατά τα άλλα, απαράδεκτη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και στη βελτίωση των υποδομών για τη διασφάλιση της καταλληλότητας των χώρων εκπαίδευσης στα ΑΕΙ πριν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά», διαπιστώνει η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) και τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των ανωτάτων Ιδρυμάτων σε συνθήκες διά ζώσης διδασκαλίας στις 4 Οκτωβρίου, αλλά υπό προϋποθέσεις. Επισημαίνει δε «τις σοβαρές ευθύνες τις Πολιτείας και των διοικήσεων των πανεπιστημίων για τις ελλείψεις, καθώς ήταν αναμενόμενο ότι η επιστροφή στη διδασκαλία με φυσική παρουσία θα επιδιωχθεί ενόσω η πανδημία συνεχίζεται».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις